De cast van Zanzara neemt, vlak voor de premièrevoorstelling, een video op voor Hans-Peter Helder. Hij was degene die tegen Mayka en Paulo zei hun 40-jarig jubileum te vieren en is naar de gemeente gestapt om dit voor elkaar te krijgen. Foto: Roel Kleinpenning

De cast van Zanzara neemt, vlak voor de premièrevoorstelling, een video op voor Hans-Peter Helder. Hij was degene die tegen Mayka en Paulo zei hun 40-jarig jubileum te vieren en is naar de gemeente gestapt om dit voor elkaar te krijgen. Foto: Roel Kleinpenning

‘Dat het in de keukenwagen gezellig is, is minstens zo belangrijk voor ons’

Cultuur

DOETINCHEM - Maar liefst vier dagen achter elkaar speelde theatergroep Circus Zanzara de voorstelling Felix Terra in de circustent. Deze bouwden ze zelf op en af op de Varkensweide. 

Door Kelly Heerink

Als vanouds! Mayka en Paulo van het rondreizende bedrijf vierden namelijk alweer hun 40-jarige jubileum in thuishaven Doetinchem. Paulo  is de oudste van de club (71). De jongste telg is de 2-jarige Pim. Ook de dreumes heeft een klein rolletje in de voorstelling. Hij zit lekker bij zijn moeder Jans terwijl het podium ronddraait. Daarmee is het met recht een show ván en voor de hele familie - zowel in de circuspiste als op de bühne.

Voor elke voorstelling worden de koppen traditioneel bij elkaar gestoken voor een ‘chacka’, zoals ze het zelf noemen. Mayka Heesels (69): “motto is ‘peper in de reet’.” En dat is terug te zien in de non-stop energieke show.

“We hebben het vooral heel gezellig”, vertelt Mayka. “En dat is nooit anders geweest. Want wie bij ons wil werken, moet in de groep passen. Zowel hier in de keukenwagen (waar de club eet en de show nabespreekt, KH.) als in de piste. Ik heb liever dat iemand drie ballen kan hooghouden en goed in de groep past, dan dat-ie er tien kan hooghouden en het niet matcht.”
Volgens haar is het heel simpel: “Wanneer wij het gezellig hebben op het podium, heeft het publiek dat ook. Ik hoor vaak terug dat het lijkt alsof men bij ons in de huiskamer komt”, aldus Mayka die het ook prima vindt als bezoekers bijvoorbeeld hun hondje meenemen.

Maar er zat bij die gezelligheid ook een vleugje spanning. “Da’s toch altied wel spannend hoor voor eigen volk”, zegt Mayka die de show opent.” Waar dat aan ligt? “Aan de mensen die je herkent. Iedereen zit ook heel dichtbij dus ik kan iedereen in de ogen aankijken.”
De groep bestaat uit elf artiesten. En nog vijf muzikanten. “Daarbij hebben we nog wat extra handjes voor de kassa, keuken en de pauze - we doen alles zelf. Het is hard werken.” Of ze dan geen één momentje voor haarzelf heeft? Jawel, blijkt tijdens de nabespreking van show twee. Ze kreeg namelijk bijna een zwaard tegen zich aan tijdens de act waarin ze in een kist kruipt en twee heren zwaarden erin steken. “Ik was even aan het slapen”, zegt ze. “Dat is namelijk altijd even mijn rustmomentje.”

Didac Quesada uit Barcelona met eerst één, toen twee en uiteindelijk drie diabolo's. Foto: Roel Kleinpenning
De 12-jarige Dorus is aan het jongleren met flessen. Foto: Roel Kleinpenning
Clown Andrian Schwartzstein uit Barcelona maakt een selfie met Dorus. Foto: Roel Kleinpenning
Paulo Duijker en Mayka Heessels. Foto: Roel Kleinpenning
Mayka Heessels strooit met zand. Foto: Roel Kleinpenning
Jans en haar zoon Dorus met Steve Owino. Foto: Roel Kleinpenning
Dorus en Pim, Rik Paulo, Jans en Mayka. Foto: Roel Kleinpenning

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant