Stien Geurts-Damen, Maud (10, uit groep 7), Froukje Wagner-Adema en Mientje Mulling-Keurentjes, alle drie uit Kilder, genieten van de pannenkoekenlunch.

Stien Geurts-Damen, Maud (10, uit groep 7), Froukje Wagner-Adema en Mientje Mulling-Keurentjes, alle drie uit Kilder, genieten van de pannenkoekenlunch.

foto Roel Kleinpenning

Kilderse Pannenkoekdag groot succes

Onderwijs

KILDER – Dit jaar was het op vrijdag 8 maart naast Internationale Vrouwendag óók nog Nationale Pannenkoekdag; dé dag waarop kinderen pannenkoeken bakken voor ouderen. Gewoon, omdat onze opa’s en oma’s en andere ouderen best wel eens in het zonnetje gezet mogen worden. En dat gebeurde ook in Kilder; waar groep zeven en acht van basisschool De Laetare, het docententeam én vrijwilligers van Toneelvereniging Vrolijk en De Zonnebloem Wehlse Broek - Kilder, pannenkoeken bakten in ‘t Kelrehuus voor wel veertig Kilderse ouderen.

Door Pauline Redlich

“Het is dit jaar voor de zeventiende keer Nationale Pannenkoekdag in Nederland (het is altijd op een vrijdag in maart),” legt directeur-bestuurder Liselotte Friesen uit, “en de tweede keer dat we het in Kilder vieren. We vinden het van wezenlijk belang dat jong en oud samenkomen. En zeg nou zelf; wat is er leuker dan samen eten en elkaar verhalen vertellen,” lacht Friesen vrolijk.

In 2007 begonnen de merken Tefal, Koopmans en Blueband met zo’n zestig deelnemende scholen, inmiddels is Nationale Pannenkoekdag uitgegroeid tot een landelijke happening waaraan jaarlijks meer dan duizend scholen meedoen! Bijna honderdduizend ouderen worden op deze dag door bijna net zo veel leerlingen verwend met zelfgebakken pannenkoeken.

Elk jaar doen er weer meer scholen mee, die allemaal een gratis startpakket krijgen met daarin pannenkoekenmix voor circa honderd pannenkoeken, vloeibare margarine, tafelkleden, servetten, koksmutsen, placemats en slingersjablonen. Als deelnemende school ontvang je ook eenmalig twee pannenkoekpannen. De placemats en slingersjablonen kunnen de leerlingen al in de dagen vóór Pannenkoekdag kleuren of voorzien van leuke teksten of tekeningen. Zo wordt de feestruimte nóg feestelijker. De tafelkleden en pannen kunnen vervolgens bewaard worden voor de volgende keer.

Friesen is blij met deze link naar het soort onderwijs waar zijzelf en het docententeam van De Laetare zich zo hard voor maken: “Het lijkt alleen simpel pannenkoeken bakken maar dit is ‘burgerschap’, waarbij we leren met elkaar om te gaan, respect te hebben, te luisteren en onze eigen gevoelens en emoties onder woorden te brengen. Hoe fijn is het om samen eten te bereiden en natuurlijk ook op te eten. Het gevoel van: ‘samen iets moois doen voor een ander en ervaren dat je daar zelf ook blij van wordt’, dáár gaat het om.”

Het is gezellig en leuk. En ook lekker natuurlijk

De 22 zeven-en-achtste-groepers helpen met beslag maken, tafels dekken, koffie en thee schenken, gezellig praten, pannenkoeken bakken en het bedienen aan de tafels. “Het is zo mooi om dit samen te doen, al is het ook best een hele organisatie. Gelukkig hebben we in ’t Kelrehuus een prachtige keuken tot onze beschikking, zijn er veel vrijwilligers die helpen én passen we met z’n allen in de gezellige barzaal. Om elf uur beginnen we met bakken en een uurtje later hopen we de eerste vijftig pannenkoeken klaar te hebben, want vanaf twaalf uur verwachten we onze eerste gasten.”

Ook de leerlingen hebben lang uitgekeken naar deze dag: “Het is gezellig en leuk. En ook lekker natuurlijk. Mmmmmm pannenkoeken! Die lusten wijzelf ook!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant