Loes Bonekamp.
Loes Bonekamp. Marlous Velthausz

Bonekamp voor laatste keer open

Algemeen

‘S-HEERENBERG - Jarenlang was schoenenhuis Bonekamp een begrip in ‘s-Heerenberg. Johan Bonekamp had in de Kellenstraat sinds 1962 zijn onderneming gevestigd. Onlangs overleed Bonekamp en kwam er een einde aan een tijdperk. Zijn kinderen besluiten om aanstaande zaterdag al zijn gespaarde bezittingen te verkopen. Een diversiteit aan artikelen zal over de toonbank vliegen.

Door Marlous Velthausz

Johan Bonekamp verkocht schoenen aan de inwoners van de kasteelstad en ver uit de regio en zelfs uit Duitsland. Vooral kinderschoenen, die door deskundigen werden aangemeten, waren zijn expertise. Ook verrichtte hij werkzaamheden aan kapot schoeisel. In hetzelfde pand stichtten Johan en zijn vrouw Riet een gezin en kregen daar in de loop der jaren vijf kinderen: twee meisjes gevolgd door drie jongens.
Door de jaren heen ontwikkelde het bedrijf zich en groeide het steeds verder uit. Midden de jaren zeventig werd er een grote verbouwing van de schoenenwinkel gedaan en de voorgevel werd veranderd. Dochter Loes vertelt: “Dat is een van mijn eerste actieve herinneringen aan het bedrijf van mijn vader. Ik weet nog dat we toen de heropening vierden en we allemaal getrakteerd werden op een geheel nieuw outfit. Wat waren wij trots en blij!”
Van heinde en verre kwamen klanten naar Schoenenhuis Bonekamp om daar de perfecte schoenen aan te laten meten. Het was toentertijd een van de welvarendste schoenwinkels uit de regio.
Het succes van het bedrijf groeide met de jaren, totdat in 1989 de schoenenverkoop door omstandigheden stopte. Johan Bonekamp bleef echter wel doorgaan met het repareren van schoeisel en ook verkocht hij onderhoudsmateriaal. Hij breidde zijn werkzaamheden uit door ook andere objecten te herstellen, zoals klokken, tassen en naaimachines. “Vader was een expert in het repareren van allerlei accessoires, machines en kapotte apparatuur”, vertelt Loes, “hij had bijvoorbeeld wel honderden verschillende soorten boutjes en moertjes waarmee hij bijna ieder defect kon oplossen.”
De reparatiewerkzaamheden verrichtte Bonekamp tot in 2005. In dat jaar ging de winkel definitief op slot. Maar bij Bonekamp bleef het bloed stromen waar het niet gaan kon en dus voerde hij nog vele hand- en spandiensten uit voor mensen die hem benaderden voor een reparatieklus. “Mijn vader was tot in de laatste fase van zijn leven nog altijd bezig met het helpen van mensen die iets gerepareerd of gemaakt wilden hebben”, vertelt Loes.
Afgelopen augustus overleed Johan Bonekamp op 83-jarige leeftijd. Zijn kinderen, inmiddels woonachtig in onder meer Amsterdam en België, verbaasden zich over het feit dat Bonekamp tot aan zijn dood zeer nauwkeurig zijn spullen rangschikte in zijn voormalige winkel. “En we hebben nu een geërfd pand en een heleboel spullen”, vertelt Loes. “Wij hebben met z’n vijven niet of nauwelijks binding met ‘s-Heerenberg. Nu we afscheid moeten nemen van het pand hebben we besloten om zaterdag vrijwel alle inboedel te verkopen. Op die manier willen we er een gezellige dag van maken, hopen we vele bekende en ‘s-Heerenbergenaars te kunnen treffen en kunnen we deze periode op een passende manier afsluiten.”
Aanstaande zaterdag 13 november organiseert de familie daarom een openbare verkoop van de goederen die Johan Bonekamp door de jaren heen heeft aangeschaft of verzameld. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan antieke meubelen, diverse soorten gereedschappen, huisraad, boeken, klokken en verzamelobjecten. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaat de deur voor de allerlaatste keer open en is iedereen welkom om de artikelen te bezichtigen en eventueel te kopen voor schappelijke prijzen.
“We willen voor de spullen een goede eigenaar of bestemming vinden”, aldus Loes. Tevens zal het pand hierna in de verkoop komen. Na bijna zestig jaar zal er dan een definitief einde komen aan schoenenhuis Bonekamp, maar voor de echte ‘s-Heerenbergenaar zal het voor altijd een begrip blijven.

Loes Bonekamp in het winkelpand aan de Kellenstraat in 's-Heerenberg. Foto: Marlous Velthausz

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant