Het Pels Orgel Opus241 in de Antonius van Padua kerk. Eigen foto

Het Pels Orgel Opus241 in de Antonius van Padua kerk. Eigen foto

Bijzonder concert op Pels Orgel in Nieuw-Dijk

Cultuur

NIEUW-DIJK - Het Pels Orgel Opus241 in de Antonius van Padua kerk in Nieuw-Dijk krijgt op zaterdag 11 mei een oude bekende aan het klavier. Erik Jan Eradus, een van de vaste bespelers van dit orgel toen het nog in de grote Kapel in Heiloo stond, komt een concert geven.

Het voormalig orgel van de Grote Kapel kwam in 2021 in het bezit van Wil Hoogstraaten. Hij wilde het Pels Opus241 orgel als cultureel erfstuk behouden in en voor Nederland. Bij zijn zoektocht naar een passende kerk kwam hij uit in Nieuw-Dijk. Met de Antonius van Padua Kerk had Hoogstraten vanuit het verleden al een goede binding.

Nadat het orgel was aangekocht werd het in datzelfde jaar door vrijwilligers uit Nieuw-Dijk overgeplaatst en opgebouwd, ondersteund door de specialisten van de Firma de Wit uit Nieuw-Vennep. Bij het plaatsen van het prachtige instrument in de Antonius van Padua kerk is zorgvuldig rekening gehouden met de muurschildering van Jacob Ydema, die dateert uit dezelfde periode (1949-1951) als het orgel is gebouwd (1949). Getracht is zoveel als mogelijk van deze schilderingen zichtbaar te laten blijven. Daarnaast zijn speeltafel en orgel in 2023 gedigitaliseerd. Voor Erik Jan Eradus een hernieuwde kennismaking met een voor hem bekend orgel. 

Kaarten kosten in de voorverkoop via onderstaande website 7,50 euro per persoon, exclusief service- en transactiekosten. Aan de deur zijn ze 10 euro. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Voor of na het concert is het mogelijk om het orgel van dichtbij en van binnen te bekijken.


captainticket.nl/t/kerk-nieuw-dijk

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant