Jos van den Berg (l) en Silvia Verheij, die het Care Travel stokje over neemt. Foto: John Fischer

Jos van den Berg (l) en Silvia Verheij, die het Care Travel stokje over neemt. Foto: John Fischer

Jos neemt afscheid van Care Travel maar rijdt elke rit nog mee

Maatschappij

VARSSELDER - Met twee ‘afscheidsbijeenkomsten’ heeft Care Travel oprichter Jos van den Berg officieel afscheid genomen van deze vrijwilligersorganisatie die kleine uitstapjes en activiteiten op bijzondere locaties organiseert voor mensen die wat extra zorg nodig hebben. Vorige week gebeurde dat met gasten die regelmatig meegaan met de uitstapjes. Afgelopen zaterdag is Jos verrast door alle vrijwilligers, de drijvende krachten binnen het bestuur, ambassadeurs en sponsoren met een groots afscheidsfeest waarin hij het stokje officieel over heeft gedragen aan Silvia Verheij.

Door Walter Hobelman

Het verhaal van Care Travel is bij velen wel bekend. Het is inmiddels bijna vijftien jaar geleden dat Jos ontdekte hoe fijn mensen het vinden die hulpbehoevend zijn, of nog slechts korte tijd te leven hebben, om er nog eens op uit te gaan. Naar een bijzondere plek, een familielid dat verder weg woont of een bijzondere dag van een (klein)kind. Met een beschikbaar gestelde taxibus van Mekers taxi Gendringen begon Jos met het verzorgen van uitstapjes. Dat is uitgegroeid tot een indrukwekkende organisatie van 90 vrijwilligers die er voor zorgen dat er gemiddeld vier keer per week een uitstapje georganiseerd kan worden. Wethouder Janine Kock sprak haar waardering uit voor de inzet van Jos en alle vrijwilligers. “Oude IJsselstreek is trots op deze organisatie, die volledig draait op vrijwilligers en een groot draagvlak heeft in de samenleving. Je hebt iets geweldigs opgezet, Jos!” Als blijk van waardering ontving Van den Berg een ‘wunderkammer’ van de gemeente.
Jos, bescheiden als altijd, hoorde alle lovende woorden, soms zichtbaar geraakt aan, maar genoot er ook van. Ook zijn partner Antoinette werd veelvuldig geroemd, omdat zij als drijvende kracht op de achtergrond ook van grote betekenis is geweest.  

Dat iedereen benieuwd is hoe Jos vanaf nu aan de zijlijn mag toekijken hoe Care Travel doorgaat met het werk kwam ook vaak aan bod. “Loslaten is niet makkelijk. Stoppen met dit werk kan ik pas als ik zeker weet dat er iemand komt, die de organisatie snapt. Die persoon heb ik in Silvia gevonden” , zei hij hier kort geleden over in een interview in deze krant.

Met het overhandigen van ‘het stokje’ en de sleutels van de drie bussen ligt er nu voor Silvia Verheij een mooie taak klaar die ze met veel plezier en in vol vertrouwen op gaat pakken. 

Op uiterst creatieve wijze heeft het bestuur ervoor gezorgd dat Jos vanaf nu toch nog bij elke rit van Care Travel ‘meereist’. Op de achterkant van de drie rolstoelbussen staat nu te lezen “Kijk oma! Het busje van Jos!” Een uitspraak, die ooit door een kleinkind van iemand die vaak met Care Travel op pad ging, is gedaan.
Het overdragen van een levenswerk is vaak niet eenvoudig. Maar uit de gesproken woorden en de voelbare en hoorbare betrokkenheid van iedereen die op de een of andere wijze bij Care Travel betrokken is wordt duidelijk dat dit bij Care Travel wel goed gaat komen en dat de organisatie met evenveel inzet en betrokkenheid doorgaat met dit mooie en gewaardeerde werk.

De nieuwe belettering van de busjes. Foto: John Fischer

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal