Er wordt aardig wat vuil gevonden. Foto: PR

Er wordt aardig wat vuil gevonden. Foto: PR

Supporters van Schoon ruimen Kasteelstad op

Maatschappij

‘s-HEERENBERG - In het kader van de Landelijke Opschoondag zijn duizenden vrijwilligers er op zaterdag 23 maart op uitgegaan om zwerfafval op te ruimen. Inmiddels is in de gemeente Montferland in bijna alle kernen een zwerfafvalbrigade te vinden met in totaal 335 vrijwilligers. Gewapend met prikkers en afvalzakken maken zij, herkenbaar aan de groene of oranje hesjes, de straten, pleinen en groenstroken weer vrij van allerlei zwerfvuil. 

In ’s-Heerenberg, Kasteelstad, zijn 36 leden actief. Iedereen bepaalt zelf hoeveel tijd zij erin steken en waar wordt opgeruimd, er is geen schema. Via de groeps-app wordt informatie uitgewisseld en in het voor- en najaar komt de groep gezellig bij elkaar. Iedereen die kan loopt in de ochtend een ronde en we verzamelen daarna voor een kopje koffie. Er komen dan soms opmerkelijke verhalen voorbij. Zoals bekend is heeft de gemeente Montferland heel veel afvalbakken verwijderd. Des te mooier is het dan dat chillende jongeren in het Stadspark op eigen initiatief een afval- en peukenbak hebben geplaatst.

Ergernis
Zwerfafval is een van de grootste ergernissen. Behalve dát, vormt ook de afbraak van het afval een groot probleem. Zo duurt het wel tien tot vijftien jaar voordat een sigarettenpeuk is afgebroken. Het filter vergaat zelfs nooit.
De leden van de zwerfafvalbrigade hopen dat nóg meer mensen zich bewust worden van de bedreiging die zwerfvuil veroorzaakt voor het milieu en de schoonheid van de Nederlandse natuur. Wie zich aansluit bij Supporter van Schoon ontvangt een prikker en afvalzakken. Voor meer informatie, mail naar: antoinetbraam@gmail.com.

Na gedane arbeid aan de koffie. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant