Moniek en Aletta organiseren de Workshop 'Goed Geregeld?!' Foto: Karin van der Velden

Moniek en Aletta organiseren de Workshop 'Goed Geregeld?!' Foto: Karin van der Velden

‘Besturen moet gaan om verenigingsplezier en niet om wetgeving’

Maatschappij

DIDAM - De Workshop ‘Goed geregeld?!’ geeft bestuurders en vrijwilligers antwoorden op vragen die gaan over randzaken. Noodzakelijk kwaad, waar elke vereniging en organisatie door wetgeving mee te maken heeft. “Het liefste wil je met je hobby bezig zijn”, vertelt Moniek Vossebeld, Coördinator Vrijwilligerswerk Montferland bij Welcom. “Door van deskundigen en van elkaar te leren, bespaar je veel tijd en hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden.”

Door Karin van der Velden

“Vorig jaar was er een enorme opkomst”, aldus Moniek. “De deelnemers gingen gewapend met kennis én inspiratie terug naar hun vereniging of vrijwilligersorganisatie. Er werd verteld over wetten, zoals de UBO, WBTR en de AVG. Een notaris, advocaat en accountant deelden hun kennis in een presentatie en liepen rond om vragen te beantwoorden. Dit jaar doen we het anders. Geen presentaties, maar in groepjes met elkaar praten over kwesties waar je als bestuurder tegen aanloopt. Als iemand een specifiek onderwerp wil bespreken dat om vakkennis vraagt, zorgen we dat er een deskundige aanschuift. Die vragen kun je vooraf aan elkaar stellen, maar ik weet ook dat de meeste vragen pas komen als je er met elkaar over praat. Hé, dat speelt bij ons ook, vaak is er herkenning. We nodigen iedereen daarom vooral uit om aan te schuiven.”

Samen met notaris Aletta Laarberg is Moniek de aanjager van de workshop. Met hun uitgebreide netwerk vinden ze deskundigen op bijna elk gebied waarover vrijwilligers en bestuurders vragen hebben. “We hebben gemerkt dat het met elkaar in gesprek gaan heel veel meerwaarde heeft. Dat zien we bij alle vrijwilligersbijeenkomsten, mensen vinden het fijn om elkaar te treffen.”

“Deelnemen aan de workshop kost nu even tijd, maar het levert je in de toekomst tijd op”, zegt Aletta. “Veel bestuurders weten niet goed hoe ze met ‘nieuwe’ wetten moeten omgaan. Wat doe je met foto’s in het kader van privacywetgeving, moet er een smiley op sommige gezichten worden geplakt? En hoe ga je om met gegevens van oudleden. We zorgen voor praktische oplossingen en willen voorkomen dat bestuurders drastische beslissingen nemen. We hebben gezien dat er archieven zijn vernietigd uit angst voor privacywetgeving. Jammer, en het was niet nodig. Dit jaar gaan we direct dieper in op de praktijk en de problematiek waar verenigingen mee te maken krijgen. Dagelijkse dingen waar verenigingen mee worstelen. 

“De drijfveer is dat mensen wel willen voldoen aan de wet, maar zich het nut ervan afvragen. Wat mag je niet, maar wat mag je vooral wel. Soms kruipen bestuurders te veel in een veronderstelde veiligheidszone. Juist daarom kunnen problemen in een vereniging ontstaan. Je kunt er uren samen over praten omdat niemand weet hoe het precies zit.” Moniek vult aan: “En wat doe je als er conflicten binnen je vereniging ontstaan? Heb je dan iemand die kan bemiddelen? Hoe los je het op? Hoe krijg je de paar mensen die niet tevreden zijn bij de grote groep die het wel is. We zijn geneigd heel erg te kijken naar wat niet goed gaat, maar hoe maak je beter wat wel goed gaat?

“Besturen moet leuk zijn en je wilt voldoende mensen vinden die enthousiast genoeg zijn om de vereniging vooruit te helpen. Dat doe je door het besturen makkelijker te maken en dat is precies waar deze workshop voor is bedoeld.” Deelname aan de workshop is gratis. Deskundigen helpen als vrijwilliger andere vrijwilligers door hun kennis te delen.

Dat Aletta namens Laarberg Notarissen & Scheidingsbemiddelaars haar tijd beschikbaar stelt is afgesproken in een match die tijdens de Beursvloer van de Liemerse Uitdaging met Welcom is gemaakt. Als tegenprestatie mogen de deskundigen en hun medewerkers naar een voorstelling in het Bargse Huus. De workshop wordt georganiseerd in het kader van Vrijwilligerswerk Montferland. Meer daarover is te vinden op de website iedereenwelcom.nl/diensten/vrijwilligerswerk.

De Workshop ‘Goed geregeld?!’ is op donderdag 16 mei 2024, van 19.30 tot 21.00 uur. Daarna is er gelegenheid om samen nog wat te drinken. Locatie: Albertusgebouw, Raadhuisstraat 3 Didam. Aanmelden kan tot 10 mei via het aanmeldformulier op de website, door een mail te sturen naar vrijwilligerswerk@welcommail.nl of telefonisch via 0316-292828 (van ma t/m vr tussen 9.00 en 12.00 uur). Er is ruimte voor zo’n 30 deelnemers.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant