Afbeelding

Vluchtelingen als verdienmodel

Opinie

De afgelopen weken kregen we een ontluisterend kijkje in de geldstromen die rondgaan voor de opvang van vluchtelingen. In De Gelderlander verscheen een artikel waarin stond dat de gemeente Montferland 40.000 euro huur per maand betaalt voor voormalig restaurant Steak’m. Als er uiteindelijk 50 Oekraïners worden opgevangen, kost een woonruimte daar zo’n 27 euro per dag. De gemeente krijgt van de landelijke overheid per Oekraïner 61 euro per dag. 

Je kunt je afvragen of de huur voor Steak’m marktconform is, maar het is kleingeld in verhouding tot de prijzen die het COA betaalt voor opvang van asielzoekers. In een artikel in het FD en een ‘Briefje van Jan’ staat dat Van der Valk 250 en 270 euro per nacht per kamer aan een Didamse ondernemer in rekening brengt, die op zijn beurt weer het COA factureert. Als particulier kun je vanaf 52 euro overnachten bij een van de Van der Valk-hotels. Inclusief ontbijt.

Ik wist wel dat er landen zijn waar corrupte leiders veel geld in eigen zak steken. Het zijn de landen waar je niet mag zijn wie je wilt zijn en waar je niet mag zeggen wat je wilt zeggen. Ben je anders, heb je een andere mening, dan ben je daar niet veilig. In die landen begint het verdienmodel. Grof geld verdienen door een ander klein te houden.

Ik wist wel dat er mensen zijn die heel veel geld verdienen aan mensensmokkel. Aan het vervoeren van mensen in gammele bootjes. Misdadigers die veiligheid beloven aan mensen die wegvluchten omdat ze niet veilig zijn.

Ik wist niet dat er in Nederland zo ontzettend veel geld wordt verdiend aan het leed van mensen in nood.

En als ik na deze informatie nog niet verbijsterd was, was ik dat wel na het Raadsberaad van 15 januari. Daar werd verteld dat de gemeente Montferland in oktober opvangplekken voor asielzoekers heeft aangeboden. Geen tent, maar een gebouw. Een gebouw met een keuken en met goede sanitaire voorzieningen. Het is opvang voor de mensen die onder erbarmelijke omstandigheden in Ter Apel verblijven. In een opvanglocatie met onvoldoende plekken, die niet veilig is en waar de hygiënische omstandigheden ernstig te wensen overlaten. En wat doet het COA? Die keurt de aangeboden locatie af! Kennelijk moet noodopvang het viersterren niveau van een Van der Valk Exclusief hotel hebben.

Even terug naar de opvang van Oekraïners. 27 euro per dag, tegen 270 euro voor opvang van een asielzoeker. Het is het verdienmodel dat helaas door de de situatie in de wereld is ontstaan. Het probleem is vele malen groter dan een huurcontract dat door de gemeente is afgesloten. Deze mondiale wantoestanden kun je helaas niet lokaal oplossen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant