Op de foto is te zien dat de oostkant van de Diemse Toren nog niet verlicht is. Foto: Robert Jan Vos
Op de foto is te zien dat de oostkant van de Diemse Toren nog niet verlicht is. Foto: Robert Jan Vos

De Diemse toren binnenkort volledig in het licht

Religie

DIDAM - Bij de aanpassing van het centrum van Didam hoorde ook een nieuw lichtplan voor de Mariakerk. Toen het Lieve Vrouweplein klaar was, werd begonnen met de eerste fase. Dat was nog voor de coronapandemie. Het aanlichten van de oostzijde werd uitgesteld, maar de verlichte ‘achterkant’ van de toren én de spits zullen er binnenkort voor zorgen dat de Diemse Toren vanuit de verte zichtbaar is.

Door Karin van der Velden

Als Vincent van Vuuren, gebouwbeheerder van de Mariakerk het over de laatste fase heeft, spreekt hij over het aanlichten van de oostzijde van de toren. “Een Gotische kerk wordt altijd in de richting oost-west gebouwd. Het schip met priesterkoor staat aan de kant van Jeruzalem, de toren aan de westzijde.” Op de grote foto is te zien dat de oostkant nog donker is.

“De plannen werden nog gemaakt met wethouder Tanja Loeff. De verlichting van de Mariakerk is bekostigd door de gemeente. Door allerlei redenen is de laatste fase vertraagd. De gemeente heeft voor de verlichting in het centrum lichtontwerper Robert Jan Vos uit Almere in de arm genomen. Voor de verlichting van de Mariakerk hebben we verschillende sessies doorlopen, we hebben getest met proefverlichting, in combinatie met de overige verlichting. Het was een zoektocht naar de mooiste combinatie.

Behalve de oostkant wordt ook verlichting op de spits aangebracht. Vincent: “Op de spits zit het torenkruis dat bestaat uit een haan, een gesmeed kruis en een pijnappel. Die hoort verguld te zijn met 24 karaats bladgoud. Dat wordt ook hersteld. Zo’n kruis heeft symbolische waarde en maakt de spits wel af. Als je op de A12 rijdt, kun je de haan zien als de zon erop schijnt. Die moet dan straks ook in het donker zichtbaar zijn.”

Betekenis Torenkruis
Alle onderdelen van een torenkruis hebben een symbolische betekenis die net als bijvoorbeeld de kerstboom of meiboom al bij heidenen in gebruik was. Soms is symbool ook praktisch. Door de haan konden Didammers vroeger al de windrichting aflezen. De vraag is of de haan verwijst naar de nieuwe morgen, een nieuw begin. In de bijbel staat dat er een haan kraaide nadat Jezus drie maal door zijn discipel Petrus was verloochend.

Het kruis was vroeger een heidens symbool, maar is nu een van de bekendste christelijke symbolen. Jezus stierf aan het kruis en nam daarmee de zonden van de mensen op zich.

Met de glans van de bol wilden heidenen kwade geesten verjagen. Het is ook de oorsprong van kerstballen! Sommige christenen zien een link met de appel die Adam en Eva in het paradijs aten. Na deze zonde veroordeelde God hen tot sterfelijkheid en werden ze verbannen uit het Hof van Eden.

Voorbereiding
De komende maanden zal het aannemersbedrijf van Jarno van Wely uit Groessen het leiwerk voorbereiden op het aanbrengen van de verlichting. Op het kerkdak werden tussen 1958 en 1960 Katzenberger leien gelegd. Van Wely is dé specialist in Nederland op dit gebied. In februari kan dan de verlichting worden geplaatst.

De grootscheepse renovatie van de toren, die is opgebouwd uit Bamberger zandsteen wacht voorlopig nog op financiële middelen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant