Een eerdere editie van Swim tot fight Cancer Achterhoek. (Foto Robin Sommers fotografie).
Een eerdere editie van Swim tot fight Cancer Achterhoek. (Foto Robin Sommers fotografie).

Niek verloor twee vaders aan kanker

di 7 sep 2021, 17:30 Algemeen

BRAAMT - Swim to fight Cancer Achterhoek staat voor de deur, zondag springen honderden deelnemers recreatieplas Stroombroek bij Braamt in voor de derde editie van het evenement. Normaal op meer dan twintig locaties, dit jaar slechts op vijf plaatsen, waaronder Braamt.

Door Remko Alberink

Voor Doetinchemmer Niek Reijmer is de motivatie van zijn eerste deelname aan Swim to Fight Cancer Achterhoek tweeledig. “Allereerst is het fijn om iets sportiefs samen met de collega’s te doen. We hebben een bedrijf in vitaliteit en samen sportief actief zijn en ook nog voor het goede doel, dat is top. Het is volgens mij immers niet de vraag of we kanker krijgen, maar wanneer.”

Persoonlijk

Zijn tweede motivatie is persoonlijk van aard. “Door kanker heb ik twee vaders verloren. Toen ik 9 jaar was overleed pa aan kanker. Jaren later hertrouwde mijn moeder, en mijn stiefvader Wim overleed toen ik 27 jaar was. Het houden van, het verdriet en het gemis, het was bij beiden even groot.”
Trainen voor Swim to Fight Cancer Achterhoek kost Reijmer dan ook geen moeite. “De pijn die je ervaart bij trainen, staat in het niets bij de pijn die mensen ervaren die kanker hebben.”
Door de jaren wordt het verdriet anders, heeft Reijmer gemerkt. “De scherpe randjes zijn er nu wel af, ik heb mooie herinneringen aan ze. Wat mij wel pijn doet is de gedachte dat het mij ook kan overkomen. Stel dat ik daar lig en mijn kinderen achter moet laten. Daarom ben ik met mijn twee jongens de Mont Ventoux opgefietst, een heel mooie herinnering. Quality-time is zo belangrijk, en daarnaast wil ik ze ook graag het goede voorbeeld geven. Zij willen nu ook graag meezwemmen.”

Organisatie

Margot Verhagen is projectleider en drijvende kracht achter Swim to Fight Cancer Achterhoek. Ze geeft aan dat er veel energie is besteed aan de voorbereiding. “Het was een forse uitdaging en wat ben ik toch trots dat we de organisatie van ons evenement met ons fantastische Swim Achterhoekteam voor elkaar hebben gekregen.”

Lockdown

Verhagen is enthousiast over het komende evenement: “Om de strijd tegen kanker te kunnen winnen is ontzettend veel geld voor kankeronderzoek nodig. In 2020 kon Swim Achterhoek vanwege de lockdown niet doorgaan. Dat was een enorme teleurstelling, voor ons als organisatie maar zeker ook voor de Swimmers, die al zoveel donaties bij elkaar gebracht hadden. De motivatie, het enthousiasme en het doorzettingsvermogen van onze deelnemers was onze drive om ons dit jaar niet uit het veld te laten slaan door corona.”
De opbrengst van Swim to Fight Cancer Achterhoek gaat naar Stichting Fight cancer, een landelijke organisatie die fondsen werft voor wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie via KWF Kankerbestrijding. Nieuw is dat een deel van de donaties geïnvesteerd wordt in een lokaal doel. Swim to Fight Cancer Achterhoek doneert dit aan de afdeling oncologie van het Slingeland Ziekenhuis.

Oncoloog

Voorzitter van de organiserende stichting is Koen Reijnders, oncoloog in het Slingeland Ziekenhuis. Over de derde editie zegt hij: “Eén op de drie mensen krijgt kanker in zijn of haar leven. Iedereen kent wel iemand die met deze ziekte te maken heeft. Swim to Fight Cancer Achterhoek geeft de mogelijkheid om een belangrijke bijdrage te leveren in de strijd tegen kanker, want we kunnen er samen echt voor zorgen dat kanker een ziekte wordt die niet meer dodelijk is.”

Hoopvol

Reijnders blijft hoopvol: “Als chirurg oncoloog in het Slingeland Ziekenhuis zie ik gelukkig steeds vaker dat we mensen kunnen genezen, mede door wetenschappelijk onderzoek en daardoor fantastische resultaten in de kliniek. Voor het doneren van een gedeelte van de opbrengst aan het Slingeland Ziekenhuis als lokaal doel zijn we dankbaar. Onze afdeling Oncologie gaat hiermee twee koppelbedden realiseren voor terminale oncologische patiënten van het Slingeland Ziekenhuis.”  

De start is zondag om 11.00 uur bij Stroombroek in Braamt. Meer info over het evenement is op de website te verkrijgen.

 www.fightcancer.nl