Sidika Bremer achter haar vleugel. Foto: Roel Kleinpenning

Sidika Bremer achter haar vleugel. Foto: Roel Kleinpenning

Didamse Sidika Bremer schittert in televisieprogramma ‘De Piano’

Cultuur

DIDAM - Vorige week woensdag was de Didamse pianiste Sidika Bremer te zien in het muzikale programma ‘De Piano’, gepresenteerd door Chantal Janzen. Op het koude en winderige station in Zwolle speelden verborgen talenten voor voorbijgangers. Achter de schermen keken zanger en pianist Roel van Velzen, contrabassist en dirigent Dominic Seldis en een van de beste concertpianisten van ons land, Daria van den Bercken, stiekem mee.

Door Karin van der Velden

De winnaar van het programma krijgt een optreden in het Koninklijk Concertgebouw. Helaas lukte het Sidika niet om deze prijs in de wacht te slepen, maar de jury was heel erg lovend over haar optreden. 

Een paar jaar geleden had Sidika zich opgegeven voor het programma Holland’s Got Talent. Er waren te veel pianisten, dus ze werd niet geselecteerd om mee te doen.Vorig voorjaar werd Nicole Schouten, een van de zorgouders van het huis waar Sidika woont, gebeld door een productiebedrijf. Zij hadden voor een nieuw programma in het bestand gezocht naar pianisten. Ze vroegen of Sidika het leuk zou vinden om mee te doen aan De Piano. Nadat Nicole gevraagd had wat voor programma het was, was er in de vakantie een online gesprek. Er volgden voorgesprekken over het leven van Sidika en haar pianospel. Uiteindelijk kwam er een uitnodiging om naar het station in Zwolle te komen. 

Die dag in februari ging alleen Nicole mee. Het vroor die dag en in het station waaide het flink. Het werd een dag van veel wachten, gelukkig kon dat voor het grootste deel in een ruimte waar het warm was. Toen het voor Sidika tijd was om op te treden, werd ze met kruiken en handenwarmers naar het perron gebracht. Daar stond Chantal Janzen te wachten om Sidika te interviewen. Chantal stond in een tentje, omringd door heaters. Sidika mocht bij haar staan en Chantal wreef haar handen warm. Sidika: “Dat vond ik zo lief. Chantal is in het echt net zo leuk als op tv. Het was heel bijzonder om haar te ontmoeten.” 

Aan het eind van de dag hoorde Sidika pas dat er een jury had meegekeken. Roel van Velzen en Dominic Seldis had ze weleens op tv gezien. Roel wilde graag naast Sidika staan. Omdat Sidika ook niet groot is, grapte hij: “Dan valt het niet zo op dat ik zo klein ben.” Hoewel ze niet won, was de jury enorm onder de indruk. Roel van Velzen vond dat er zoveel emotie in haar spel zit. Domonic Seldis zei: “We hebben iemand gevonden waar we stil van worden.” Sidika: “Hij gaf me nog een hand en heeft me bedankt voor de mooie muziek.”

Nicole vertelt dat eigenlijk niet te zeggen is wie de beste is, omdat de optredens zo verschillend zijn. Voor het eindconcert in het Concertgebouw werd ook naar die variatie gekeken, er waren optredens met klassieke muziek, jazz en eigen composities. Sidika won niet, maar ze mocht wel als VIP-gast naar het Koninklijk Concertgebouw. Daar zat ze op het podium. Toen Chantal haar zag, riep ze heel hard: Hé Sidika, en kwam ze een knuffel brengen.

Na de uitzending werd Sidika overspoeld met reacties. “Dan zie je jezelf terug op de Facebookpagina ‘Je bent Didammer als’ en heb je zomaar bijna 300 likes. Ook op TikTok waren er veel reacties. Ik werd op mijn werk bij Brownies en Downies herkend door een mevrouw uit Rotterdam en door iemand aangesproken op straat.” 

Pianoleraar gezocht
Sidika’s vader Henk speelt ook piano. Toen Sidika 2 was, wilde ze al met twee handen pianospelen. Het eerste liedje dat ze leerde, was Vader Jacob. Haar ouders zagen wel dat Sidika een bijzonder talent had en ze zochten een pianoleraar. Sidika kan geen noten lezen. Ze kijkt naar de handen van haar pianoleraar en speelt dat na. Zoals een ander noten leest, heeft Sidika de handen van haar leraar in gedachten als ze speelt. Pianoleraar Wil Verheij is dan ook een heel speciale persoon in Sidika’s leven. Ze heeft nu al 19 jaar les van hem. “Wil kan in mij kijken en weet wanneer mijn hoofd vol zit, zodat we op tijd stoppen met de les.” Het instuderen van pianowerken gaat maat voor maat. Eerst de rechterhand, dan de linkerhand en dat dan combineren. “Dat is het moeilijkst”, vindt Sidika, die over het instuderen van de niet zo moeilijke stukken een week of drie doet. “Eerst koos meester Wil de stukken, nu kies ik ze vaak zelf.”

Sidika maakt het zich niet makkelijk. Ze heeft een voorliefde voor de componisten Chopin en Schubert. Voor haar optreden in De Piano koos ze een Nocturne van Chopin, Opus 72, no. 1. “Samen met Wil moest ik het stuk inkorten, want ik mocht maar twee minuten spelen.”
Wil Verheij is eigenlijk al met pensioen, maar Sidika krijgt nog tot de zomer nog les. Haar vader is naarstig op zoek naar een nieuwe pianoleraar, die de stukken voorspeelt, zodat Sidika ze kan naspelen.

Sidika treedt vaker op, was al eerder op tv en kreeg masterclasses van Wibi Soerjadi. Daar stoppen haar dromen niet. Ze zou heel graag met een orkest willen spelen. Haar grootste droom is wel dat ze geld verdient met pianospelen. Nicole ziet haar zo in een hotel tijdens het ontbijt of diner achter de piano zitten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant