‘Zoektocht naar projecten voor de samenleving’

Algemeen

DIDAM - De Stichting Algemene Gezondheidszorg Didam heeft een pot geld voor projecten op het gebied van gezondheid, welzijn of sociale activiteiten, waarvan organisaties in de voormalige gemeente Didam gebruik kunnen maken. Daarop wordt niet vaak een beroep gedaan.

Door Karin van der Velden

“Het klinkt misschien vreemd dat we moeten zoeken naar organisaties die we financieel kunnen helpen”, zegt Thea Pierik, voorzitter van de stichting. “Het geld is voor projecten die niet gesubsidieerd worden en niet voor structurele ondersteuning. En we willen ook niet steeds dezelfde organisaties steunen. En als we dan iets vinden, blijkt het soms moeilijk te realiseren. We wilden graag een hufterproof bankje in het park achter het Piusklooster laten plaatsen, maar dat kon niet doorgaan omdat er een risico was dat hangjongeren het zouden gebruiken.”

Kruisgebouw
Toen in 1997 de plaatselijke kruisvereniging opging in een regionaal verband, werd in Didam het kruisgebouw verkocht. Didammers betaalden elk jaar veertig gulden contributie om tijdelijke hulpmiddelen, zoals krukken of een rolstoel, te kunnen halen als dat nodig was. Er bleef een behoorlijk bedrag over. Mevrouw Ans Verhoeven-Zijlmans en de heer Gerard Bosch, Hoofd Financiën bij de gemeente, vonden dat het geld uit Didam niet zomaar naar de regio mocht en richtten daarom een stichting op waarin het geld werd ondergebracht.

De pot moet leeg
Penningmeester Willy ter Heerdt vertelt dat in het begin alleen de rente werd uitgegeven aan projecten voor de Didamse samenleving: “Maar nu krijgen we geen rente meer. Het is tijd dat we de pot leegmaken.” Pierik vult aan: “Het bestuur wordt ouder en het is moeilijk opvolging te vinden. Toen we allemaal nog werkten vonden we makkelijker een bestemming voor het geld.” Pierik werkte als schoolarts en zag op scholen zinvolle projecten: “Bij De Ziep hebben we een bijdrage geleverd aan een sfeertuin. In een andere school kwam er een natuurontdekkingshoek.”

EHBO oefenpoppen
Angeline Rasing is de enige die nu nog werkt. Zij herinnert zich dat de EHBO oefenpoppen kreeg, met de mogelijkheid om digitaal te registreren of handelingen goed werden verricht. “En mobiele oefen-AED’s, dat was toen die nog maar net op de markt kwamen.”
Het geld mag wel in een andere gemeente besteed worden, maar Didammers moeten er wel van kunnen profiteren. Het Braamhuis in Zevenaar kreeg bijvoorbeeld schildersezels. “Het is een inloophuis voor mensen die getroffen zijn door kanker en voor hun naasten. Dat kunnen natuurlijk ook Didammers zijn.”
Andere voorbeelden van projecten die werden gesteund zijn de duofiets voor de sport- en spelinstuif, een waterpartij voor het Lupinepark en een karaokeset voor een huis voor begeleid wonen. “Het zijn niet altijd grote projecten, een paarhonderd euro kan ook. En bij hele grote projecten dragen we een deel van de kosten bij.”

Kelsehof
“Organisaties zoeken zelf uit wat ze willen hebben en sturen ons dan een begroting.” Penningmeester Willy ter Heerdt kijkt wel kritisch of het niet goedkoper kan. Als oud-directeur van Kelsehof weet hij wel hoe je voordeel kun behalen.” Het allereerste ‘geschenk’ werd destijds in Kelsehof geplaatst. Dat was een bed voor de dagopvang, aangevraagd door de Stichting Welzijn Ouderen. Dagopvang was toen nog helemaal nieuw.
Wie aanspraak wil maken op een bijdrage kan een e-mail sturen naar wterheerdt@hetnet.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant