Charlotte Markhorst, Wendy Schuirink, Frank van Halteren en Louis Kupers met de cheque. Foto: Marlous Velthausz
Charlotte Markhorst, Wendy Schuirink, Frank van Halteren en Louis Kupers met de cheque. Foto: Marlous Velthausz

Fietsmaatjes Montferland start nu ook in Zeddam en Braamt

Algemeen

Kerstster Zeddam steunt fietsmaatje

ZEDDAM/BRAAMT  – Veel mensen hebben al kennisgemaakt, hebben hem zien rijden, hebben het in de krant gelezen of hebben hem zelfs op televisie gezien: de bekende duofiets van fietsmaatjes Montferland uit ‘s-Heerenberg. Voor de inwoners van Zeddam en Braamt staat er volgende maand nu ook een duofiets ter beschikking. Deze duofiets is speciaal voor degroep mensen die van fietsen houden, maar dit door omstandigheden niet of niet goed meer kan. Voor al deze mensen start fietsmaatjes Montferland met een duofiets voor Zeddam en Braamt. Op deze speciale duofiets kan dan met een fietsmaatje op een plezierige en veilige manier Montferland verkend worden.

Door Marlous Velthausz

Elk jaar schijnt de kerstster bij het Zandgat in Zeddam. Een prachtige traditie die al jaren van veraf te zien is en een onderdeel is van het Sint Oswaldusgilde in Zeddam. Deze commissie organiseert al 15 jaar een evenement bijmuseumboerderij de Gildekoat boven bij het Zandgat dat plaatsvindt in de eerste week van december. Er wordt dan een 35 meter hoge kerstster ontstoken en de aanwezigen kunnen dan ook genieten van een gezellige kerstmarkt met muziek, hapjes en drankjes. Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door het Oranjecomité Zeddam.

Vrijwilligers zijn uren in de weer om deze traditie sprankelend te houden. “Om dit in stand te blijven houden,” vertelt Hans Lubbers van het Sint Oswalsdusgilde, “vragen wij aan de bezoekers om donateur te worden van de Kerstster met een eenmalige bijdrage die je zelf mag bepalen.” Met deze donatie werd afgelopen december ook het project fietsmaatje Montferland ondersteunt en werd eenvierde deel van de opbrengst geschonken voor de aanschaf van een duofiets voor Zeddam/Braamt. 

Voorzitter Louis Kupers van FietsmaatjesMontferland mocht een cheque in ontvangst nemen van 750 euro: “We zijn hier heel blij mee,want ik kan jullie vertellen dat een duofiets met elektrische trapondersteuning, aanschaffen een enorm kostenplaatje is. We kunnen de fiets nubestellen. Diverse ondernemers en bedrijven uit Zeddam en Braamt hebben hieraan meegeholpen en ook onze vaste sponsoren maken dit allemaal mogelijk. Met de opening van het nieuwe dorpshuis de Braempt in Braamt is er ook een mooi bedrag bij elkaar gebracht.” Begin april hoopt Kupers de duofiets te ontvangen en kan er door het mooie Montferland worden gefietst.

De coördinator van fietsmaatje Montferland Braamt is Wendy Schuirink. Schuirink heeft al 11 vrijwilligers die zich hebben aangemeld om fietsmaatje te worden. Vijf personen hebben zich al ingeschreven om hier gebruik van te willen maken.

Charlotte Markhorst, coördinator van fietsmaatje Montferland Zeddam, vertelt dat er nog niet veel mensen zich als vrijwilliger gemeld hebben. “Ze praten er wel over maar melden zich nog niet aan. Sterker nog: ik heb allen pas een fietsmaatje, Frank van Halteren, van de kerststercommissie.” 

De duofiets is wendbaar en veilig


De duofiets is een speciale tandem met drie wielen en met elektrische trapondersteuning. Op deze fiets zitten de personen niet achter, maar naast elkaar. Hierdoor hebben beide passagiers voldoende overzicht en eveneens de mogelijkheid om gemakkelijk met elkaar te communiceren. Er is één bestuurder, maar de ander kan wel meetrappen. Doordat het een driewieler betreft, is deze tandem uiterst wendbaar, maar ook zeer veilig te noemen.
“Als mensen in aanmerking willen komen voor een tocht met deze fietstocht kunnen ze contact met ons opnemen”, vertelt Kupers. “Wij komen voor een gesprek eerst bij de mensen thuis en als ze zeker weten of het wat voor hen is dan nemen we de fiets mee voor de deelnemer. Wij koppelen een vaste vrijwilliger aan een persoon en deze plannen dan een rit in overleg met de deelnemer.” De vrijwilliger komt vervolgens met de duofiets voorrijden en de fietstocht kan beginnen. De duofiets wordt gestald bij Hotel Restaurant Ruimzicht en staat ter beschikking voor inwoners van Zeddam en Braamt. Wilt u ook fietsmaatje worden of wilt u graag informatie over dit initiatief lees het rustig na op de website:


fietsmaatjes montferland.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant