Theater 2000 trok met musical De Jantjes vijf avonden een volle zaal. Foto: Ed te Pas
Theater 2000 trok met musical De Jantjes vijf avonden een volle zaal. Foto: Ed te Pas

Deelname aan musical laagdrempelige kennismaking

Cultuur

‘s-Heerenberg - Vanaf september gaat Theater 2000 aan de slag met de musical Ja zuster, nee zuster. Voor nieuwe leden van de toneelvereniging zou dit een laagdrempelige manier kunnen zijn om kennis te maken.

Door Karin van der Velden

Door corona konden de leden van Theater 2000 twee jaar niet toneelspelen. In april van dit jaar werd dan eindelijk het stuk Abseilen uitgevoerd, maar daar had niet iedereen een rol. Om te zorgen dat iedereen toch aan het spelen toekwam, werd besloten om in september twee eenakters op te voeren. Het betekent repeteren als het mooi weer is, de spelers hebben het er graag voor over.

Peter van Straaten
Theater 2000 opent het theaterseizoen 2022-2023 in het Barghse Huus met twee eenakters van de bekende schrijver en tekenaar Peter van Straaten. Net zoals zijn tekeningen zijn de toneelstukken, die een uurtje duren, komisch maar wel met een ondertoon. Welwezen gaat over een hulpverleningsbedrijf voor het menselijk welwezen dat op de proef wordt gesteld als een cliënt de garantie eist om gelukkig gemaakt te worden. Bij Een Lichte Lunch komen twee zussen net terug van een bezoek aan hun moeder in een verzorgingsflat. De dames lunchen samen in een fijn restaurant: zacht muziekje, een kaart met kleine gerechtjes tegen hoge prijzen en de juiste wijn. Het moet vooral een gezellige lunch worden. Maar na iets te veel wijn blijft niets meer onbesproken: hun moeder, hun overleden vader en natúúrlijk de mannen. Altijd maar weer die mannen. Een lichte lunch kan zwaar vallen. Een ticket voor de voorstelling kost 10 euro, dat is inclusief een pauzedrankje.

De toneelstukken die Theater 2000 speelt, worden aangepast aan het aantal spelers dat meedoet. Anton Frauenfelder vertelt daarover: “We kunnen bij uitgevers selecteren op aantal spelers, verdeeld in mannen en vrouwen en het genre dat we willen spelen. Het uitzoeken van een spel begint daarom met het inventariseren van de mensen die willen meedoen. Een blijspel of tragikomedie heeft wel de voorkeur van onze leden en ons publiek. 

‘Je moet je
inleven in het
personage dat
je speelt’


Instuderen
Meestal begint het instuderen van een nieuw stuk in september. Anton: “Vroeger moest je auditie doen, maar onze regisseur Tonia Vriezen weet goed wat iemand leuk vindt en wat iemand kan. We gaan eerst het hele stuk samen lezen. Iedereen leest zijn of haar eigen rol. We oefenen meteen op intonatie, je moet je inleven in het personage dat je speelt. Wie je bent en wat je verhouding tot de andere spelers is. Je moet het hele stuk kennen, ook weten wat de rol van anderen is. De volgende stap is dat we het toneel opgaan, eerst nog met het boekje in de hand. En het is wel de bedoeling dat je je rol ook thuis leert. Na een aantal weken krijgen we een repetitieschema en dan begint het oefenen zonder boekje.”

Decor en kleding
Bij een toneelspel komt nog wel wat meer kijken. Theater 2000 heeft een eigen decorbouwgroep onder leiding van Willy Spekking uit Stokkum. “Een groep creatieve mannen die op maandagavond bij elkaar komen en ook wel voor andere groepen bouwen, bijvoorbeeld voor Mechteld ten Ham. Voor kleding zorgen we zelf. Even overleggen wat iedereen nog in de kast heeft hangen of we huren wat. Je moet wel wat anders aan, want met kleding van jezelf heb je niet de idee dat je de rol van iemand anders speelt. Vroeger maakten we kleding nog weleens zelf, maar nu eigenlijk niet meer. Als we kleding huren, doen we dat vanaf de generale tot en met de laatste uitvoering. En we moeten attributen bij elkaar zoeken, wat we zelf niet hebben, zoeken we altijd via via.”

Volle zalen
Sinds een paar jaar heeft Theater 2000 de smaak te pakken als het gaat om het uitvoeren van musicals. Het publiek vindt het ook leuk, dat laat het bezoekersaantal wel zien. Na Eerlijk duurt het langst trok de musical De Jantjes vijf avonden een volle zaal. Gerrit Bloemendal: “Nu is dus Ja zuster, nee zuster aan de beurt. Het vraagt wel wat van de leden, want op vier zaterdagen is er van tien tot half twaalf extra zangrepetitie met een pianiste en zangdocente.”

Ooit begonnen
met stoelen
schuiven


Nieuwe leden
“We zouden er wel graag wat nieuwe leden bij willen hebben”, zegt Gerrit. “Het jongste lid is nu eind veertig. Dan zou het leuk zijn om er mensen vanaf een jaar of dertig bij te krijgen. We hebben nu vijftien spelende leden. Als we al met een stuk zijn begonnen, kunnen nieuwe leden tot we aan een nieuw stuk beginnen, invallen tijdens repetitieavonden met het boekje van iemand die er niet is.” Anton vult aan: “Als iemand het leuk vindt om aan het project Ja zuster, nee zuster mee te doen, kan dat eigenlijk altijd. Wie wil, kan meezingen in een achtergrondkoortje of als figurant meedoen. Bij de musical hebben we veel figuranten nodig. Mensen die aan tafel zitten te breien of een krant lezen. Het is een leuke manier om kennis te maken met Theater 2000. Je hebt nog geen zenuwen om tekst te leren.”

Anton begon zelf met stoelen schuiven: “Dat is al wel 45 jaar geleden, minimaal. Ik was destijds achttien jaar. Ik deed weleens conferences van Wim Sonneveld en iemand vroeg: Is toneel niets voor jou? Ik ben altijd gebleven.” Gerrit kwam er in 1964 bij: “Ik kwam uit dienst en liep achter een meisje aan dat toneel speelde. Uiteindelijk ben ik getrouwd met een ander, maar toneelspelen was een blijvende liefde.”

De repetitie van Theater 2000 is op donderdag van acht tot tien of half elf in het Barghse Huus in ‘s-Heerenberg. De toneelvereniging heeft een Facebookpagina: Theater 2000.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal