Bij de Voedselbank Montferland is tijdens de open dag te zien waar producten worden ingepakt. Sinds kort gebeurt dat in kratjes. Foto: PR
Bij de Voedselbank Montferland is tijdens de open dag te zien waar producten worden ingepakt. Sinds kort gebeurt dat in kratjes. Foto: PR

Open dag organisaties die helpen bij armoede

Maatschappij

DIDAM - De Voedsel- en Kledingbank en de Groentetuin willen op zaterdag 24 september van 10.00 tot 15.00 uur laten zien wat zij doen om mensen met financiële problemen te helpen. De drempel om om hulp te vragen moet omlaag! Armoede is geen schande, het kan iedereen overkomen.

Door Karin van der Velden

“Er zijn veel mensen die onze hulp goed kunnen gebruiken, maar niet bij ons aankloppen”, zegt Ton Vriezen, voorzitter van Voedselbank Montferland. “Ze schamen zich, weten de weg niet of hebben een verkeerd beeld van de Voedselbank. We willen graag laten zien hoe het eraan toegaat bij de verschillende organisaties die hulp bieden.”

Voedselbank
Voedselbank Montferland is elke woensdag- en vrijdagmorgen open, zodat mensen er producten kunnen brengen. Die worden dan op vrijdag in kratten verpakt en naar de uitgiftepunten gebracht, waar mensen die staan ingeschreven ze kunnen ophalen. Vriezen: “Wie onze hulp nodig heeft, en vaak is dat als tijdelijke noodmaatregel, hoeft alleen contactgegevens en gezinssamenstelling door te geven. De eerste dertien weken stellen we geen vragen, is er geen inkomenstoets. Is daarna nog steeds hulp nodig, dan toetsen we meer gegevens.”


Wie tijdens de open dag de Voedselbank bezoekt krijgt een presentatie van Henk Damkot en een rondleiding door de inkpakruimte en de voorraadruimte. Vrijwilligers vertellen waar het het voedsel binnenkomt hoe het verdeeld wordt. “Het meeste voedsel wordt landelijk verdeeld. De supermarktacties die we in Montferland organiseren, leveren ook altijd veel op”, zegt Vriezen. “Daar kunnen we dan weer een tijd op teren. We zijn trots op de producten die we wekelijks uitdelen. Dat zijn ook verse producten. We willen eigenlijk geen voedsel inkopen. Gelukkig kunnen we rekenen op veel steun. Vorige week hebben we dankzij steun van het Didamse bedrijf IDEX Optical Technologies een nieuwe aanhangwagen gekregen. De medewerkers hebben hygiëneproducten, zoals maandverband, ingezameld. Kinderen houden weleens inzamelingsacties. Met zulke initiatieven zijn we erg blij.”

Groentetuin
De Groentetuin voor de Voedselbank vierde in april het eerste lustrum. Vrijwilliger Nancy van Wessel wil graag laten zien wat er de laatste tijd vernieuwd is. “Vier jaar geleden deden we ook mee aan de open dag. Die was toen in oktober, nu is het op ons verzoek in september. Eerder in het seizoen staan er nog wat meer groenten. We telen de groenten op een stuk grond, verdeeld in vier vlakken, elk jaar verschuiven we de soort groenten om ziekten te voorkomen. De tuin is afgezet met gaas zodat konijnen niet meer van de groenten eten. We geven uitleg over de werkzaamheden en laten met foto’s zien hoe het er in het hoogseizoen uitziet. We telen wel achttien verschillende groentes. We werken samen met biologische tuinderij Klein Broekhuizen in Wehl, daar halen we plantjes én goede raad over bemesting, teelten en tijdstip van planten en zaaien. Ondanks de droogte hadden we een heel goed oogstjaar. Met giften, donaties en sponsoring konden we dit jaar ook een deel van de veertig jaar oude beregeningsinstallatie vervangen.

“Misschien zijn er wel mensen die het leuk vinden om op vrijdagmorgen in de Groentetuin te komen helpen, zij kunnen tijdens de open dag komen kijken hoe het eraan toegaat. We kunnen met name wel wat mensen gebruiken voor het wat zwaardere werk en voor timmerwerkzaamheden.” Nancy roept mensen op om tijdens de actie van Rabobank Club Support op de Groentetuin te stemmen.”

Kledingbank
“We staan tijdens Didam op Stelten altijd met een kraam, dan merk je wel dat mensen vaak de Voedsel- en Kledingbank en Groentetuin niet eens kennen”, zegt Ineke Kleinsmann, bestuurslid van de Kledingbank. Bij de Kledingbank mogen mensen die bij de Voedselbank staan ingeschreven, op afspraak twee keer per jaar kleding komen uitzoeken. “We hebben tijdens de open dag buiten een tent staan, waar mensen koffie met iets lekkers krijgen. We houden een verloting, ieder lootje is prijs. We leiden de bezoekers rond in kleine groepjes.”

Bezoekers zullen verbaasd zijn over de uitstraling van de Kledingbank, die eruitziet als een gewone winkel. In de winkel hangt dames-, heren- en kinderkleding apart en overzichtelijk bij elkaar of ligt n moderne kledingrekken. Zowel aan de dames- als aan de herenkant is er een paskamer. Het assortiment schoenen is ruim en in decoratieve manden zitten sokken, riemen, petten en andere accessoires. Er is ook kleding in grote maten. Bijzondere kleding wordt met accessoires apart uitgestald. Net als in een ‘gewone’ winkel. Er is zelfs een koffiehoekje en voor de kinderen een zitje met speelgoed. Kleinsmann: “Kleding krijgt hier nog een tweede leven. We stellen eisen aan de kwaliteit. Wat niet goed genoeg is, gaat naar een opkoper. Van de opbrengst kopen we ondergoed, sokken en spijkerbroekjes. Want spijkerbroeken in de maten 104 tot 134 hebben we altijd te weinig. Mensen die kleding willen brengen, kunnen dat elke eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 12.00 doen.

Locaties open dag:
Voedselbank Montferland: Pittelderstraat 20
Kledingbank Montferland: Lichtenhorstraat 13
Groentetuin:
Luijnhorststraat 3

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal