Marlies, Ronald en Judith (v.l.n.r.) zijn ervaren rouw- en verliesbegeleiders die lotgenoten graag met elkaar in contact brengen. Foto: PR
Marlies, Ronald en Judith (v.l.n.r.) zijn ervaren rouw- en verliesbegeleiders die lotgenoten graag met elkaar in contact brengen. Foto: PR

‘Hoe meer je weet, hoe beter je rouw handen en voeten geeft’

Maatschappij

Didam - Rouwen hoef je niet alleen te doen. Vanaf 11 oktober start de Lotgenotenkring voor Rouw en Verlies in het Albertusgebouw in Didam. Het is de bedoeling dat mensen die een dierbare zijn verloren elkaar vinden in zes maandelijkse bijeenkomsten.

Door Karin van der Velden

“Rouw staat centraal tijdens de bijeenkomsten”, vertelt Judith Nijland, die samen met Ronald Kersten en Marlies Vriens de bijeenkomsten organiseert. “We gaan dieper in op wat rouw nou eigenlijk is. Dat wat je meemaakt is niet gek, je wordt ook niet gek. Je bent misschien wel even de weg kwijt bent. Je bent onrustig en kunt zelfs lichamelijke klachten hebben. Wij geven handen en voeten aan het rouwen, het mag er zijn. Er is aandacht voor ieders verhaal.”

Tijdens de bijeenkomsten krijgen nabestaanden ruimte om hun verhaal te doen. “We staan ook stil bij degene die is overleden. Daarom vragen we deelnemers om iets mee te nemen wat dierbaar is. Dat kan muziek zijn, een foto of een andere tastbare herinnering.”

Aanvullende ervaringen
De bijeenkomsten zijn voor mensen die recent een dierbare zijn verloren, al is het begrip recent ruim. “De beleving is na een jaar anders dan als een overlijden een paar weken geleden heeft plaatsgevonden. Maar de ervaringen vullen elkaar ook aan. En iedereen beleeft rouw op een eigen manier. Dat mag ook. Mooi ook als mensen van verschillende leeftijden met elkaar praten. De beleving van verschillende leeftijdsgroepen is anders. Als je 50 bent en je partner verliest, sta je midden in het leven en als je 80 bent zijn er meer mensen om je heen die hun partner kwijt zijn geraakt.

“Met iedereen die zich inschrijft, doen we een intake. Soms adviseren we iemand persoonlijke begeleiding, bijvoorbeeld na het overlijden van een kind of wanneer een dierbare zelfmoord heeft gepleegd. Die begeleiding wordt vaak vergoed vanuit de aanvullende verzekering.”

In de groep delen mensen ervaringen, begeleiding is belangrijk om te zorgen dat mensen zich veilig voelen en elkaars ervaringen en gevoelens begrijpen. “Hoe meer je weet, hoe beter je rouw handen en voeten kunt geven. Ieder rouwproces is uniek. Niets is goed of fout. Oordeelloos begeleiden, dat is wat we doen. Een rouwproces gaat ook op en af. Soms gaat het heel goed dan val je weer terug. Nabestaanden oordelen vaak hard over zichzelf. Vinden bijvoorbeeld dat ze bepaalde dingen alweer aan moeten kunnen. Alles heeft te maken met waarden en normen vanuit jezelf. Nou moet ik me maar eens vermannen. Ik moet weer aan het werk kunnen. Dat werpt barrières. 

Wat anderen vinden
“En dan is er de angst wat andere mensen van je zullen vinden. Angst bijvoorbeeld dat je werkgever verwacht dat je weer terug komt. Iemand nodigt je uit voor een feest. Daar moet je dan voor het eerst alleen naartoe. Daar kun je tegenop zien. We adviseren dat je dan ook aangeeft dat je het moeilijk vindt om te komen. En geef ook aan dat je misschien eerder weggaat, omdat het je naar de keel grijpt. Hoe je omgaat met iemand die rouwt, komt gelukkig steeds meer in de aandacht.

“In eerste instantie praat iedereen met je, maar dan gaat het leven voor iedereen door. Voor jou is het leven tot stilstand gekomen op de vluchtstrook van het leven. Je wilt er wel over praten, maar er niet steeds zelf over beginnen. Je wilt de herinnering levend houden. We geven adviezen hoe je dat kunt doen, adviezen hoe je anderen kunt vertellen hoe jij wilt dat ze met je omgaan. Er komen ook praktische tips voorbij. Bijvoorbeeld een app aanmaken, waarin je familie, buren of kennissen gemakkelijk kunt vragen om iets voor je te doen. Dingen bijvoorbeeld die je partner altijd deed en nu voor jou lastig zijn. Het kan fysiek werk zijn of misschien hulp bij de administratie. Goh, ik heb een tafel die in elkaar gezet moet worden, wie kan mij helpen. Iemand in de app die wil helpen, kan dan reageren en de anderen zien dan dat iemand daarop inspringt. En jij wordt geholpen.”

Voor jou
is het leven
tot stilstand
gekomen
op de
vluchtstrook
van het leven

“Een ander kan niet bepalen hoe jij je verdriet uit. Maar als je pas iemand verloren bent, ben je extra gevoelig voor wat een ander tegen je zegt. Als je rouwt, voel je het veel meer. Tijdens de bijeenkomsten praat je daar ook met elkaar over. Hoe zorg je ervoor dat het niet heel hard bij je binnenkomt. Een ander zegt dan misschien Oh, dat heb ik helemaal niet, maar kan wel snappen dat een ander dat gevoel wel heeft. 

Mensen die je ontwijken
“En hoe ga je om met mensen die je ontwijken. Of met mensen die in de supermarkt naar je toe komen en vragen hoe het met je is. Dat zijn moeilijke momenten, terwijl je het wel fijn vindt dat mensen ernaar vragen. Hoe gaat het nou met je? Soms denk je dat de ander niet wil horen dat het niet zo goed met je gaat. Hoe wordt het dan gevraagd? Wat is het antwoord dat de ander verwacht? Vraagt iemand het in het voorbijgaan of is diegene echt belangstellend. De manier waarop, het moment en jouw gevoel zijn bepalend. Wat wil jij op dat moment?

Ervaren rouwbegeleiders
Judith is haar praktijk Rondom Overlijden gestart vanuit haar ervaring in de huisartspraktijk. Zij zag patiënten die na een jaar naar de praktijk kwamen met onverwerkte heftige gevoelens. Helaas is er geen pilletje om die pijn te bestrijden. Patiënten kregen wel antidepressiva voorgeschreven of werden naar de psycholoog gestuurd. Er is zelfs een term voor: gestolde of gestoorde rouw. “Je eigen rouw, daar staat geen tijd voor. In het tweede jaar komt er pas het echte gemis. Het stopt niet, de scherpe randjes gaan eraf.”
In coronatijd zag Judith dat er enorme eenzaamheid was bij mensen met rouw. Mensen mochten niet bij elkaar komen, maar hadden juist enorme behoefte om met elkaar te praten. Toen kwam het idee om lotgenotenbijeenkomsten te organiseren.
Ronald, Judith en Marlies zijn ervaren rouw- en verliesbegeleiders die lotgenoten graag met elkaar in contact brengen, de bijeenkomsten begeleiden en veiligheid bieden.

Meer informatie
Deelname aan zes bijeenkomsten kost 75 euro, dat is inclusief koffie en thee. Aanmelden of meer informatie vragen kan via de mail lotgenotenkring@gmail.com of neem telefonisch contact op met Ronald 06-55694141, Marlies 06-38704747 of Judith 06-22299888.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal