Maud Veenhuizen was een jaar kinderburgemeester. Foto Robin Sommers Fotografie

Maud Veenhuizen was een jaar kinderburgemeester. Foto Robin Sommers Fotografie

Robin Sommers Fotografie

“Alles is leuk en ik heb heel veel geleerd”

Maatschappij

Maud Veenhuizen blikt terug op haar jaar als kinderburgemeester

Door Karin van der Velden

AZEWIJN - Ze had nog wel wat langer kinderburgemeester willen zijn, maar na 11 april zit het erop. “Helaas wel”, vindt Maud Veenhuizen. “Ik vind het superleuk om te doen en heb er veel van geleerd. En ik heb mijn doel bereikt, er komt meer fruit op de scholen in Montferland.”

Maud zag vorig jaar de oproep voor een nieuwe kinderburgemeester voorbijkomen en keek op de website om te zien wat ze moest doen om in aanmerking te komen: “Toen burgemeester Harry de Vries tijdens het project ‘beroepen op school’ kwam vertellen wat het vak inhoudt, zei hij dat ze een kinderburgemeester zochten. Ik dacht meteen, dat vind ik wel leuk. Ik dacht na over speerpunten die ik wilde aanpakken, maakte een filmpje en heb dat ingestuurd. In Oostenrijk kreeg ik het bericht: we willen graag dat jij op gesprek komt. Omdat ik op vakantie was, gebeurde dat online. Daarna moest ik het nog een maand stilhouden. Dat was erg moeilijk en het is niet helemaal gelukt. Mijn juf zag dat ik zenuwachtig was en vroeg waarom, dus ik heb het haar verteld.”

Herkend
Op de vraag waarom het zo leuk is om kinderburgemeester te zijn, antwoordt Maud: “Je ontmoet mensen van de gemeenteraad en zit vaak bij raadsvergaderingen of andere afspraken en daar leer je van. Je vindt wel ergens wat van, maar nu heb ik geleerd om te vertellen waarom ik dat dan vind. En je mag bij leuke evenementen aanwezig zijn, zoals de Sinterklaasintocht en Kindercarnaval. Alle aandacht is leuk. Ik word steeds vaker herkend op straat, dat was in het begin een beetje gek, maar nu vind ik dat wel leuk. Je staat natuurlijk vaak in de belangstelling, dus ik begrijp dat wel. Spreken in het openbaar vond ik in het begin best wel spannend. Het is toch anders dan wanneer je dat op school doet, waar je iedereen kent.”
Een van de eerste activiteiten was een bezoek aan de Buitenspeeldag in Didam: “Toen wist ik nog niet zo goed wat ik moest doen. Er renden allemaal kinderen van een jaar of vijf zes rond en ik stond er een beetje verloren bij. Dat werd later wel anders. Gelukkig is er altijd iemand van de gemeente mee, die mij daarbij helpt.”

Kanker
Het evenement dat het meeste indruk maakte was ‘Swim to Fight Cancer’. Voor Maud ook wel beladen, omdat ze meemaakte hoe het is als een dierbare kanker heeft: “Dat was wel even een besefmomentje. Iedereen die er was, had wel iets met kanker te maken en dat zorgde voor een fijne sfeer. Johnny de Mol was er, daar heb ik leuk mee gekletst. Ik heb medailles uitgedeeld aan de kinderen die hebben gezwommen en ik moest ook wat zeggen. Daarvoor had ik samen met mijn moeder een tekst voorbereid. De basis heb ik zelf gemaakt, mijn moeder hielp met de puntjes op de i. Toen ik op het podium stond en die honderden mensen zag, was ik heel zenuwachtig. Vooraf heb ik ook al promotie gemaakt voor het evenement, ik kwam bij Regio 8 en Omroep Gelderland op de radio en ik heb posters opgehangen.”

Gevulde buikjes
Bij de gemeenteraadsvergaderingen zat Maud op de voorste rij van de publieke tribune. “Het is wel wat anders dan Mark Rutte op tv zien. Je maakt mee hoe de raadsleden meningsverschillen oplossen. Wat ik wel raar vind, is dat sommige raadsleden tussendoor met elkaar praten en zomaar weglopen als iemand aan het woord is. Dat leer ik op school anders. En je hoort onbegrijpelijke woorden, die je in het dagelijks leven niet gebruikt. Zoals ‘een motie indienen’. Ik heb zelf ook een motie ingediend, die heet Gevulde buikjes, want ik wil graag dat kinderen op school fruit kunnen eten. Mijn moeder vertelde over een school in Rozendaal, waar kinderen geen fruit mee naar school krijgen, zo kwam ik op het idee. Als je honger hebt, heb je geen focus. Je wilt op school gewoon je best doen en dat is dan best lastig. Het heeft natuurlijk impact op je toekomst. We willen ook graag dat kinderen op school brood en beleg kunnen pakken, als ze van thuis niets meekrijgen. Ik snap dat het voor kinderen lastig is om te zeggen dat ze niet genoeg te eten bij zich hebben, ik denk dat je je misschien een beetje schaamt. Durf het tegen je juf te zeggen, het is belangrijk dat zij het weet en ze gaat het heus niet in de klas vertellen.

Verkooppraatje
“Als je zo’n motie indient, moet je uitleggen waarom het realistisch en haalbaar is, je moet echt een verkooppraatje houden voor de gemeenteraadsleden. Zij stellen dan vragen, zoals ‘hoeveel scholen willen dat, hoeveel scholen kunnen we het aanbieden. Raadslid Freddy van Dijken herkende het wel, hij is vrijwilliger bij de zomerschool in Montferland en vaak kwamen kinderen naar hem toe omdat ze geen brood meekregen naar school. De gemeente heeft nu geld vrij gemaakt. We gaan kijken waar we het fruit vandaan halen, da gt willen we duurzaam doen. Geen mango’s uit Azië, maar lokaal aanschaffen. Dan steun je ook de lokale ondernemers.”

Een van Mauds laatste taken is om scholen te bezoeken en daar te vertellen over de motie en wat het inhoudt om kinderburgemeester te zijn: “Misschien zijn er kinderen die het leuk vinden om mij op te volgen. Ik zat in groep 7, het was het laatste jaar dat ik kinderburgemeester kon worden. Het was nu of nooit. Dus wil je het graag en zit je in groep 7, dan zou ik het wel proberen. Als je in groep 6 zit, kan het altijd volgend jaar nog. Je hebt wel steun van je ouders nodig. Zij waren mijn privéchauffeur en hielpen me met teksten schrijven.

Team
“Je hebt ook een heel team van de gemeente om je heen, waar je vaak overleg mee hebt. Die begeleiding is erg goed. Alleen dat we zo vaak moesten vergaderen had ik van tevoren niet verwacht. Die vergaderingen zijn trouwens wel leuk. Elke keer kwamen we een keer met het team bij elkaar. Meestal praat je eerst even bij, bijvoorbeeld over de vakantie. Daarna gaat het over wat op de planning staat. Er komen heel veel verzoeken binnen om ergens bij aanwezig te zijn. Samen bespreek je wat past en waar je tijd voor hebt. Je moet wel keuzes maken.”

Denk je erover om kinderburgemeester te worden? Kijk dan op de website hieronder. En Maud heeft op de Facebookpagina Kinderburgemeester Montferland een leuk filmpje geplaatst, dan kun je zien wat zij heeft meegemaakt.


www.montferland.info/kinderburgemeester

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant