Met nieuwe schorten zijn Fem, Jennefer, Teun, Lizzy en Dieske helemaal klaar voor het kookproject. Foto: Karin van der Velden

Met nieuwe schorten zijn Fem, Jennefer, Teun, Lizzy en Dieske helemaal klaar voor het kookproject. Foto: Karin van der Velden

Piep en Kraak, ontmoeten met smaak

Maatschappij

Didam - Jongeren gaan koken voor ouderen. Dat doen ze elke derde dinsdag van de maand. Maximaal vijftien senioren kunnen aanschuiven voor een lekkere driegangenmaaltijd. Het project heet ‘Piep en Kraak, ontmoeten met smaak’.

Door Karin van der Velden

Piepjonge mensen koken voor mensen met krakende botten. Dat is natuurlijk een woordgrapje. Ontmoeten met smaak geeft aan dat het gezellig en lekker is. Fem, Lizzy, Teun en Jennefer vertellen dat ze al regelmatig met een groep jongeren voor zichzelf hebben gekookt. “Er zijn zo’n dertig jongeren die meedoen en we koken om de beurt. In het najaar hebben we tijdens de week voor de ouderen voor het eerst voor ouderen gekookt en dat sloeg aan. Wij vonden het leuk en onze gasten ook. Het contact was ook erg leuk. Mensen gingen vragen aan ons stellen. Er werd gelachen, gezellig gepraat en zo leerden we allemaal weer nieuwe mensen kennen.”

Het is ook ontmoeten van jong en oud, want de jongeren die koken, eten gezellig mee. Koken voor anderen hebben ze al vaker gedaan, met kerst werden de families van de jongeren uitgenodigd. 

Teun vertelt dat de maaltijd altijd bestaat uit drie gangen: “We maken een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. We maken alles helemaal zelf, bijvoorbeeld ook de mayonaise. In het najaar was het voorgerecht groentesoep, het hoofdgerecht kip met een komkommersalade en gebakken aardappels en als toetje aten we gebakken peertjes met ijs en slagroom.” 

Het is maar een voorbeeld van wat de gasten kunnen verwachten. Dat is elke keer een verrassing. “Als we de keuken binnenkomen, liggen de recepten op tafel. Dan is het eerst goed handen wassen en schorten om.” Voor Piep en Kraak hebben de jongeren mooie nieuwe schorten gekregen. De jongeren mogen zelf kiezen welke gang ze gaan koken. Als te veel jongeren hetzelfde willen maken, trekt jeugdwerker Dieske lootjes. 

“We kunnen onze eigen ideeën doorgeven”, Lizzy heeft bijvoorbeeld weleens gezegd dat ze graag een keer Surinaams wilde koken: “Dat werd Surinaamse Roti.” Echt een internationale keuken dus. Fem vertelt dat ze ook weleens vraagtekens hebben gezet bij een recept: “We maakten tomatensoep met appelmoes, dat zagen we eerst helemaal niet zitten, maar het was zo lekker. Het smaakt dan als Chinese tomatensoep. Wat dikker en lekker zoet.”

De jongeren doen een oproep aan alle ouderen die in Montferland wonen om zich een keer op te geven: “Wij kunnen heel lekker koken en zorgen ervoor dat het heel gezellig is. U bent van harte welkom en hoeft na het eten niet meteen naar huis. Er is tijd voor een kopje koffie, een spelletje of een praatje. Als u binnenkomt, heten we u bij de deur welkom en brengen we u naar uw plaats. Met een serveerkar brengen we borden en bestek en later het eten naar de zaal. We vertellen zelf wat u gaat eten en wat er allemaal in zit. Als u daar behoefte aan heeft, is er ruimte voor een moment stilte.” 

De jongeren beginnen om half drie met het koken en ruimen tussendoor zelf de keuken op, na afloop zetten ze borden en bestek in de vaatwasser. “De keuken is schoon als we weg gaan. Alleen heeft Dieske nog de leuke taak om de potten en pannen met de hand af te wassen.”

Dit is het eerste project bij Welcom dat aan het begin van de avond plaatsvindt. Dieske heeft al van mensen gehoord: “Het is zo fijn dat ik een keer niet zelf hoef te koken. De ouderen zijn welkom bij Welcom in het Albertusgebouw in Didam. De inloop is vanaf 16.45 uur en dan beginnen we om 17.00 uur met eten. Het eten duurt tot 18.00 uur en dan is er een uitloop tot 19.00 uur. Mee-eten is gratis. Senioren uit Montferland mogen zich telefonisch aanmelden via de welzijnslijn: 0316 292828 of per mail: welzijnslijn@welcommail.nl.”

Piep en Kraak, ontmoeten met smaak is een initiatief van Jongerenwerk Montferland. Fem vertelt: “Tijdens de inloopmiddagen op dinsdag-, woensdag- en vrijdagmiddag van 15.00 tot 18.00 uur komen we met kinderen onder elkaar samen in de kelder van het Albertusgebouw.” Jennefer vult aan: “En af en toe hebben we een meidenmiddag, daar zijn geen jongens bij.” Fem: “Dan gaan we knutselen en puzzelen. Dat is een keer per maand op donderdag.” Teun vertelt wat je tijdens de inloopmiddagen kunt doen: “We kunnen gamen, tafeltennissen, poolen of darten. Jongeren kunnen gewoon naar binnen lopen. Je hoeft je niet aan te melden.” Dieske vult aan dat er in ‘s-Heerenberg twee middagen en twee avonden zijn voor jongeren. In de kernen komt een mobiele keet. Meer informatie staat op: https://www.iedereenwelcom.nl/diensten/jongerenwerk.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant