Afbeelding
foto Roel Kleinpenning

Voornemen werd door vrijwilligersmarkt concreet

Maatschappij

‘s-HEERENBERG - Eind januari presenteerden 23 organisaties zich tijdens de vrijwilligersmarkt in Montferland. Heel veel inwoners zetten zich al met hart en ziel in voor verenigingen en maatschappelijke organisaties in Montferland. Tijdens de markt konden potentiële vrijwilligers inspiratie op doen. De markt leverde direct nieuwe vrijwilligers op.

Door Karin van der Velden

“Het was voor mij het laatste zetje”, vertelt Ans Rensen, die nu als maatje werkt voor een bewoonster van Woonzorgcentrum Gertrudis in ‘s-Heerenberg. “De intentie om weer vrijwilligerswerk te gaan doen, was er al wel, maar de uitvoering stelde ik steeds uit. Het was heel fijn dat je bij de vrijwilligersmarkt mensen kon spreken en kon doorvragen.”

Ans was een aantal jaren taalmaatje voor nieuwkomers: “Dat deed ik een dagdeel in de week, maar het stopte helaas. Aanvankelijk vond ik dat niet zo erg, er was net een kleinkind geboren. In de winter bedacht ik me toch en wilde ik weer wat doen. Zelf had ik al een beetje het idee om vrijwilligerswerk in het verpleeghuis te doen. Bij iemand op bezoek gaan, samen iets gezelligs doen. Samen met een kennisje ging ik naar de vrijwilligersmarkt. Daar heb ik allerlei informatie verzameld. Toen kwam ik Pauline Ketelaar, vrijwilligercoördinator van Azora, tegen en we spraken samen over maatje worden. Ik ben nu voor de tweede keer met een bewoonster van Gertrudis op stap geweest. Het is een hele leuke mevrouw van in de negentig. Ze kon niet meer zelfstandig wonen omdat ze niet goed ziet. Verder is ze fysiek en vooral geestelijk nog heel goed in orde. We hebben eerst kennisgemaakt en gekeken of het klikte. Na afloop leek het van beide kanten wat. We spraken af om de volgende keer boodschappen te doen. Toen ik binnenkwam, zei mevrouw meteen: “Ik heb al een heel plan gemaakt.” We zijn naar de supermarkt geweest, naar de Action en we hebben gezellig koffie gedronken bij De Snor. Mevrouw zit voor het gemak in de rolstoel, omdat ze niet goed ziet. Haar al wat oudere familie heeft moeite om de rolstoel te duwen. Ik kan het me voorstellen, ‘s-Heerenberg is niet zo rolstoelvriendelijk. Er zijn veel klinkerstraten en stoepen.”

Voor Ans is het voordeel van dit vrijwilligerswerk dat ze niet aan een dagdeel gebonden is: “In principe ga ik elke donderdagmiddag, maar als het me niet lukt, kunnen we even schuiven met de dag. Ik doe vrijwilligerswerk omdat ik graag zinvol bezig wil zijn. Van oorsprong ben ik verpleegkundige en later werkte ik bij de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Eerst als docent later deed ik samen met studenten onderzoek. Net voor corona verhuisden we van Nijmegen naar Lengel. Het was door corona wel een enorme overgang. Ik geniet van mijn pensioen, maar vind het ook wel fijn om me nuttig te maken en mijn kwaliteiten te gebruiken. Je leert mensen op een andere manier kennen en je ontmoet mensen die je anders niet leert kennen. Als ik zie hoe deze mevrouw geniet, geniet ik daar zelf ook van. Wie interesse heeft in mensen, kan heel veel doen.”

Scheidsrechter
Kaylee Smit zag op Facebook een berichtje voorbij komen van FC Bergh en meldde zich al voor de vrijwilligersmarkt als scheidsrechter aan: “Ik heb vanaf mijn vierde gevoetbald. Eerst bij Voetbalvereniging Lengel en na de fusie bij FC Bergh. Onlangs ben ik gestopt met voetbal, maar ik wilde wel graag iets blijven doen met voetbal. Nadat ik me had aangemeld, kon ik meteen op gesprek komen en aan de slag. Ik had de keus om een opleiding te gaan doen bij de KNVB, maar ik wilde liever zo snel mogelijk beginnen. Omdat ik zo lang gevoetbald heb, ken ik de regels wel.”

Als scheidsrechter zorg je er eigenlijk voor dat anderen kunnen voetballen: “Ik vind het superleuk. Twee ploegen die tegen elkaar strijden. Ik fluit nu jongens onder 13 en meiden onder 15, later wil ik wel graag volwassenen fluiten. Eerst maar eens ervaring opdoen. Ik laat het spel zoveel mogelijk doorgaan, fluit alleen als er iets gebeurt dat echt niet kan. 

“Ik kan iedereen aanraden om scheidsrechter te worden. Zelfs mensen die nooit gevoetbald hebben, kunnen zich verdiepen in de regels. Je bent continu bezig, je moet overal op het veld zijn.”

Vrijwilliger worden?
Zowel bij Azora (P.Ketelaar@azora.nl) als bij FC Bergh (vrijwilligers@fcbergh.nl) zijn vrijwilligers van harte welkom. Wie interesse heeft in ander vrijwilligerswerk kan een kijkje nemen op de website: iedereenwelcom.nl/diensten/vrijwilligerswerk.

Scheidsrechter Kaylee Smits (16) bij de wedstrijd FC Bergh MO15-2 - spcl. Brummen MO15-1 (1-0). Foto: Roel Kleinpenning

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant