Henry Welling: "Er zit nog steeds wel humor in de liedjes, anders stop ik er sowieso mee." Foto: Roel Kleinpenning
Henry Welling: "Er zit nog steeds wel humor in de liedjes, anders stop ik er sowieso mee." Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

‘Baovenop de Bult’ met Henry Welling

Muziek

DOETINCHEM - ‘Baoven op de Bult’ heet het nieuwe album van Henry Welling. Hierop staan allemaal zelf geschreven liedjes met een verhaal. Verhalen van dingen die hij om zich heen ziet gebeuren. “Ik schrijf vooral muziek die ik zelf écht leuk vind.”

Door Hans Hissink

Mede door de coronaperiode is het uitbrengen van het nieuwe album een lang proces geweest. Na 2,5 jaar is de cd eindelijk verkrijgbaar. Met alleen nummers in het dialect.

Welke Bult wordt bedoeld in de titel?
“Dat kan elke bult zijn in de omgeving. Zelfs de Robert Gesinkbult. In Gaanderen is ook zo’n plek . Als je daar bovenop staat, kijk je een beetje neer op het volk. En in Beek bij de zandafgraving is ook zo’n plek. Het is meer een algehele bult. Zelf woon ik ook tegen bult aan. Het kan bij wijze van spreken je eigen bult zijn.”

Wanneer ben je begonnen met muziek maken?
“Ik was eerder veel met toneel en carnavals buutavonden bezig. In 1984 is er een gitaar bijgekomen. Zo ben ik een beetje begonnen. In het begin vooral tijdens carnavalsavonden. Die twee akkoorden die ik toen kende, waren net genoeg. Ik ben toen ook nummers gaan schrijven. Gaandeweg ben ik serieuzere dingen gaan spelen. Er zit nog steeds wel humor in de liedjes, anders stop ik er sowieso mee.”

Wist je al vroeg welke muziekrichting je op wilde?
“In de beginperiode ging ik steeds meer naar singer/songwriters luisteren. Ooit heb ik een vertaling gemaakt van ‘Polk Salad Annie’ van Elvis Presley. Dan ga ik kijken wie dat nummer geschreven heeft. Zo kwam ik ook bij Tony Joe White uit en later bij wat Texaanse singer/songwriters. Dat is ook hetgeen wat ik het liefste zou doen, met een gitaar gaan zitten en spelen.”

Heb je altijd Achterhoeks dialect gezongen?
“Eigenlijk wel. Ik heb in de beginperiode wel zo’n 100 Engelstalige liedjes geschreven, maar het Engels was van niet zo hoog niveau. Misschien vertaal ik ooit wel een paar van mijn beste nummers naar het Engels. Aan het dialect zit ik nou eenmaal vast. Dat heb ik zelf gewild.”

Waar haal je de inspiratie voor de teksten vandaan?
“Hoe ouder ik word, hoe stiller ik word. In het dagelijkse leven ben ik een heel rustig iemand en hou niet van al te veel aandacht. De meeste inspiratie haal ik hier uit Zeddam of Kilder, waar ik vroeger gewoond heb. Of uit Vorden en Hengelo waar ik gewerkt heb. Daarbij komt altijd wel iets naar boven. Voor deze CD heb ik ook teruggekeken naar alles wat ik al gemaakt heb, dat zijn toch zo’n 400 nummers. Er zal er maar eens eentje tussen zitten die ik nog mooi vind.”

Val je vaak terug op dezelfde muzikanten?
“Ja, bijvoorbeeld Gerard Hegman uit Ulft. Als muzikant kom je elkaar altijd weer tegen. Net zoals Lené te Voortwis die ook op een eerder album heeft meegespeeld en waar ik mee op het podium gestaan heb. Voor dit album heb ik samen met Caspar Falke de muzikanten uitgezocht.”

Speel je vooral solo?
“Vaak wel. Dat heeft ook te maken met de budgetten die organisaties van bijvoorbeeld kleine festivals hebben. Ik speel ook wel met een complete band, dat is maar een paar keer per jaar.”

Is het voldoende voor jou om op deze manier muziek te maken?
“Ik heb verder geen ambities, dus ja. Als ik over een tijdje een andere hobby zou krijgen, dan zou ik daar ook tevreden mee zijn. De gitaar en het liedjes maken zal altijd wel blijven, maar op het podium staan is voor mij niet echt een must. Ik doe dat om de liedjes die ik gemaakt heb te laten zien en te laten horen, maar ik hoef zelf niet zo nodig meer in beeld hoor. Alleen kan het één niet zonder het ander.”

Treed je weer veel op?
“Ik ben nu bezig met optredens die door corona allemaal uitgesteld zijn. Daarna ga ik een tour doen met de nummers van de nieuwe CD. Ik heb ook aangegeven geen CD-presentatie te doen, wat vaak wel gebruikelijk is. Dat doe je normaal gesproken in eigen buurt.”

Zit er verschil tussen het eerste album en deze zesde?
“Ja, want de eerste heb ik al in 1994 uitgebracht. Ten eerste is de techniek veranderd en is het geluid veel beter geworden. De muzikanten waar ik mee speel, zijn ook meer ervaren geworden. Wat stijl betreft zit er ook veel verschil in. Toen stond er nog een carnavalsnummer op, van alles wat eigenlijk. Langzamerhand ben ik country en blues-achtige muziek gaan maken. Op dit album hebben alle vijftien nummers die sfeer.”

Wat voor nummers staan er op deze CD?
“Er staan twee talking-blues song op. Die kun je pratend doen, maar ook half zingend. Een beetje de voorloper van de rap. Ik vond het wel verrassend om dat een keer in het dialect te doen. Verder staan er een stuk of zeven radio gevoelige nummers op die je zo in ieder radioprogramma kunt laten horen. Het is gewoon lekkere muziek.”

Wat is jouw favoriete nummer op dit nieuwste album?
“Ik vind er eerlijk gezegd een stuk of acht wel heel sterk, maar ‘De Huulbessem’ is stiekem mijn favoriet.”

Waar is de CD te koop?
“Op dit moment ligt ‘Baoven op de Bult’ bij supermarkt Lanke in Kilder, warenhuis Jansen in Wehl en goede vakwinkel Klein Obbink in Zeddam. Verder is de CD te bestellen bij henry@kpnplanet.nl of via silvox.nl.”Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal