Harmonie St. Jan Kilder. Foto: Theo Kock
Harmonie St. Jan Kilder. Foto: Theo Kock

Kerstconcert Harmonie St. Jan Kilder in Dorpshuis Braamt

Muziek

BRAAMT/KILDER - In Kilder hebben ze ontdekt dat er in Braamt een prachtig dorpshuis is gebouwd. Het harmonieorkest van Muziekvereniging St. Jan uit Kilder maakt graag gebruik van de grote sporthal/feestzaal in De Braempt om er op 23 december een kerstconcert te geven. 

Koor Enjoy verleent medewerking aan het concert. Het koor uit Driel heeft ruim 25 goede zangers en zangeressen en zal zowel apart als samen met de harmonie optreden. Marcel Berendsen van de concertcommissie van St. Jan Kilder vertelt: “De link tussen Harmonie St. Jan en Koor Enjoy is Lex van Diepen. Deze professionele geluidsman is dirigent van het koor en regelt sinds 2015 de geluidsversterking bij de bijzondere concerten van St. Jan.” Karin den Otter, ook lid van de concertcommissie, speelde al eens tijdens een concert waar Enjoy optrad: “Ik weet dat het een goed koor is, dat meerstemmig zingt. De zangers en zangeressen zingen dan ook allemaal met een eigen headset.”
Speciale gast is Geert Prein met zijn figurentheater. Marcel: “Als je dan toch in Braamt een concert geeft, is het leuk om het Dickens Museum erbij te betrekken. Een van onze leden had het museum bezocht en kwam met dit goede idee. Ondersteund door muziek van St. Jan kan het publiek genieten van het kerstverhaal A Christmas Carol, over Scrooge en de drie geesten van Kerstmis. Met prachtige handpoppen en Geert Prein als poppenspeler, wordt dit een bijzondere belevenis. Het verhaal laat je even nadenken over de waarde van kerst. Charles Dickens wist de kerstgedachte in zijn boek perfect te verwoorden.” Karin kreeg tijdens de voorbespreking met Geert een voorproefje: “Heel bijzonder om te zien hoe de pop Scrooge in de handen van Geert bijna letterlijk tot leven komt.”
Geert Prein is eigenaar van het Dickens Museum en van het Land van Jan Klaassen. Als zoon van de bekende poppenspeler Marius Prein, zit het verhalen vertellen in zijn dna. Het pretpark in Braamt is bekend om het grootste poppentheater van Nederland. Alle poppen zijn uniek, omdat ze zelfgemaakt zijn. Geert trekt met de voorstelling A Christmas Carol ook het land in. Op 23 december speelt hij met zijn handpoppen een verkorte versie, verrassend begeleid door de harmonie uit Kilder.
Karin: “Het Dickens Museum is tijdens de kerstdagen op 25, 26 en op 27 december open tussen 11.00 uur en 15.00 uur. Daar kunnen mensen dan nog eens extra de winterse sferen uit de Dickensverhalen beleven. De collectie, die dertig jaar in Bronckhorst te zien was, is uitgebreid en zo ingericht dat het lijkt alsof je door de straten van het 19e eeuwse Londen wandelt.”
Het harmonieorkest van muziekvereniging St. Jan Kilder heeft ruim 50 leden. Onder leiding van dirigent Jan Nellestijn speelt het orkest vooral hedendaagse en bekende, vrolijke kerstliedjes zoals Rudolph en I Saw Mommy Kissing Santa Claus. A Jolly Christmas Mishmas is een grappige, beetje chaotische medley. Bekende liedjes als Oh Denneboom, Jingle Bells en Stille Nacht komen voorbij. Maar pas op, net als je het liedje herkent, komt er een verrassende muzikale variatie. St. Jan speelt ook medleys met de overbekende Amerikaanse kerstliedjes. Op het programma staan heel veel bekende kerstliedjes en muziek die goed bij de kerstsfeer past, zoals de filmmuziek van Polar Express en de overbekende melodieën uit hét ultieme kerstballet De Notenkraker. De nummers die koor en orkest samen uitvoeren, zijn gearrangeerd door dirigent Jan Nellestijn.
Het concert begint om 19.30 uur, de zaal is open vanaf 19.00 uur. Kaarten voor het concert kosten 10 euro en zijn verkrijgbaar bij het Servicepunt in Braamt, Buurtsuper Lanke in Kilder of door een mail te sturen naar concertcommissie@sintjankilder.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant