René Teloh, Jo Weijers en Nils Vriezen (vlnr) op de start- en finishplek tijdens de Achterhoekse Wandeldagen. Foto: Roel Kleinpenning

René Teloh, Jo Weijers en Nils Vriezen (vlnr) op de start- en finishplek tijdens de Achterhoekse Wandeldagen. Foto: Roel Kleinpenning

‘We zijn op weg naar het mooiste wandelevenement van Nederland’

Sport

DOETINCHEM – Woensdag 17 mei wordt op het Simonsplein in Doetinchem het startschot gegeven voor de zeventiendee editie van de Achterhoekse Wandeldagen. De mogelijkheid is er om één, twee, drie of vier dagen te lopen. De laatste dag, zaterdag 20 mei, wordt afgesloten met de Simonsplein Wandelfeesten. “We zijn op weg naar het mooiste wandelevenement van Nederland.”

Door Hans Hissink

Voorzitter van de stichting Achterhoekse Wandelvierdaagse, Jo Weijers, merkte dat wandelaars niet meer vast wilden zitten aan vier dagen wandelen. “Daarom hebben we dat ook losgelaten en kan de wandelaar bij ons al een aantal jaren kiezen hoeveel dagen en welke afstand zij willen lopen.” Dat die behoefte er is, blijkt wel uit het feit dat vorig jaar van de ruim 3100 deelnemers er 820 de vierdaagse liepen. Door de flexibiliteit in het aantal dagen waarvoor de deelnemer kan kiezen, heeft de organisatie de naam van het evenement veranderd: de Achterhoekse Wandeldagen.

Jongeren
“Je ziet dat steeds meer jongeren meedoen,” vertelt Nils Vriezen. Hij zorgt voor de nodige sponsors die zich willen verbinden aan het wandelevenement. “De jongere generatie wandelt wel, maar dan meer van terras naar terras. Hoe mooi is het dan dat je bij ons kunt wandelen via een terras in Zelhem en weer terug richting een terras op het Simonsplein? Die doelgroep willen we duidelijk maken dat samen wandelen op deze manier gewoon leuk is. Het sociale aspect daarbij is heel belangrijk.”

Wat opvalt is dat steeds meer bedrijven en instellingen het wandelen promoten onder het personeel. Dat komt mede door de passieve tijd waarin we leven. “Er is baat bij dat het personeel zich vitaal en mentaal goed voelt. Door gezamenlijk te gaan wandelen wordt ook nog eens de onderlinge verbinding versterkt. Er is heel veel bereidheid om mee te doen. Niet alleen bij bedrijven, maar ook bij scholen. Dit jaar loopt voor het eerst een groep van zo’n 135 leerlingen mee van het Houtkamp College,” aldus René Teloh. Hij verzorgt al tien jaar de PR en communicatie rondom het evenement.

Naast dat de naam van het evenement veranderd is, is er nog meer nieuws te melden. Dit jaar vinden namelijk voor het eerst de Simonsplein Wandelfeesten plaats. “Doordat de wandeldagen starten en eindigen op het Simonsplein, ziet de horeca die daar gevestigd is kansen. Samen met deze fantastische groep ondernemers willen we kijken hoe we dit evenement naar een nog hoger niveau kunnen tillen. Verder kunnen ondernemers wandeldagen gaan sponsoren. Zo wordt een bepaalde zelfgekozen wandeldag vernoemd naar het bedrijf dat deze dag sponsort. Het heeft heel veel potentie in zich om te groeien. We willen daarom inzetten op dit soort nieuwe dingen en een nieuwe doelgroep aanspreken,” zegt Nils. “Op weg naar het mooiste wandelevenement van Nederland,” vult Jo aan.

Niet teveel terugkijken, maar vooral vooruit kijken, dat is wat de organisatie wil. “Toen ik in 2017 begon als voorzitter, was ik al met mijn gedachten bij het punt waar we nu na alle ontwikkelingen staan. Er moest wat gebeuren. Niet alleen omdat de belangstelling voor de vierdaagse terugliep, maar ook om de jongere generatie bij het evenement te betrekken,” vertelt Jo Weijers. Hij heeft een boodschap voor de mensen die overwegen om mee te gaan doen, maar het nog niet zeker weten. “Laat je uitdagen. Door de keuze in wandelafstanden hoef je niet voor de kortste afstand te kiezen. Het geeft zo’n enorm goed gevoel als je een dag gewandeld hebt.”

Toekomst
Jo, Nils en René hebben alledrie een gezamenlijk beeld bij de toekomst van de Achterhoekse Wandeldagen. “De Achterhoek is een prachtig gebied om er één of meerdere dagen te wandelen. We willen samen met de ruim zestig loyale vrijwilligers dit evenement daarom nog aantrekkelijker maken door de combinatie van mooie wandelingen, side events en gezelligheid.”

Op de slotdag van de Wandelfeesten is er van alles te beleven op het Simonsplein. Onder meer livemuziek en een DJ die voor de nodige gezelligheid gaan zorgen en de wandelaars tijdens de laatste meters naar het eindpunt praten en zingen. Inschrijven voor de Achterhoekse Wandeldagen kan via de website van het wandelevenement.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal