Vrijwilligers van de maaltijdservice brengen voortaan koelverse maaltijden in een nieuwe koelwagen rond. Foto: Karin van der Velden

Vrijwilligers van de maaltijdservice brengen voortaan koelverse maaltijden in een nieuwe koelwagen rond. Foto: Karin van der Velden

Koelwagen voor maaltijdbezorgers

Vervoer

DIDAM - De vrijwilligers die voor Welcom koelverse maaltijden rondbrengen in Montferland mogen dat vanaf nu doen in een prachtige koelwagen. De tweedehands auto werd eind december aangeschaft, het inwijden gebeurde door corona pas vorige week. De rijders werden verrast met een Welcom petje, waardoor ze nog beter herkenbaar zijn.

Door Karin van der Velden

Het rondbrengen van maaltijden gebeurde vroeger vanuit de keuken van Verzorgingshuis Kelsehof. Tafeltje dekje, verse, warme maaltijden werden destijds in Didam bezorgd bij mensen voor wie het koken thuis moeilijker werd. Sommige chauffeurs en bezorgers zijn al jaren vrijwilliger bij de maaltijdservice. Een enkeling heeft zelfs nog met eigen auto gereden met koffertjes warme maaltijden.

Toen de keuken van Kelsehof in 2006 sloot, werd overgestapt op koelverse maaltijden. Op maandag, dinsdag en woensdag rijden de vrijwilligers van Welcom rond om op de afgesproken tijd maaltijden te bezorgen. Koelversmaaltijden die ruim een week in de koelkast bewaard kunnen worden. Sinds 2009 wordt ook in de voormalige gemeente Bergh bezorgd.
De koelauto die in 2006 werd aangeschaft, was helemaal op. Voor de veiligheid van de bezorgers en om klanten ervan te verzekeren dat ze ook in de toekomst op tijd hun maaltijden bezorgd krijgen, moest er een vervangende koelauto komen.

Maaltijdservice
De maaltijdservice is er voor mensen voor wie zelf koken moeilijk is. Voor mensen op leeftijd of mensen die ziek zijn of herstellen. Er is geen indicatie vereist. Klanten kunnen kiezen uit 10 soorten soep, 75 hoofdgerechten, 10 toetjes en 3 salades. Er wordt rekening gehouden met seizoenen en tijdens de feestdagen zijn ook de maaltijden feestelijk. Voor mensen met een voedselallergie zijn er gluten- en lactosevrije gerechten. Voor degenen die een speciaal dieet volgen is er een ruime keus in zoutarme, vegetarische of eiwitverrijkte maaltijden.

Ook mensen met een kleine beurs kunnen maaltijden bestellen. De gemeente Montferland kan een tegemoetkoming geven via de bijzondere bijstand.

“Mensen moeten wel thuis zijn op het moment dat we bezorgen. We kunnen de koelverse maaltijden niet op de stoep achterlaten, want ze moeten meteen in de koelkast. Het is ook even een controlemomentje. Er kan ook iets aan de hand zijn, waardoor iemand de deur niet open kan doen. Onze vrijwilligers hebben wat dat betreft ook wel een signalerende functie, ze zien het wel als het niet goed gaat met iemand.”

Vrijwilligers
De ploeg vrijwilligers bestaat nu uit achttien mannen en vier vrouwen. Voor corona werd altijd in tweetallen gereden. “Dat maakt het werk wat gemakkelijker”, vertelt Wilma Wieskamp, die al dertig jaar bij Welcom werkt en de de maaltijdenservice coördineert. “Terwijl de een de maaltijd bezorgd, keert de ander vast de auto. Nu mag er weer met tweetallen gereden worden, maar helaas zijn er wat vrijwilligers op leeftijd gestopt in de afgelopen twee jaar. Sommigen rijden daardoor noodgedwongen nog alleen.

“Veel vrijwilligers komen via via bij de maaltijdservice terecht. Dan neemt een van de rijders zijn buurman of zwager mee. We werven ook wel via de vacaturebank van Welcom. Nieuwe bezorgers en chauffeurs zijn altijd welkom!”

Kijk voor meer informatie op: https://www.iedereenwelcom.nl/diensten/maaltijdservice-thuisbezorgd

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal