Sandra Dierking en Jitteke Mengerink met enkele bezoekers. Foto: Marlous Velthausz
Sandra Dierking en Jitteke Mengerink met enkele bezoekers. Foto: Marlous Velthausz Marlous Velthausz

Al zeven jaar gezellige dagen bij Inloopcentrum de Plantage

XInterviews & Achtergrond

’s-Heerenberg – Inloopcentrum de Plantage is inmiddels voor veel mensen niet meer weg te denken uit ’s-Heerenberg. Het is een kleinschalige en laagdrempelige dagbesteding voor inwoners van de gemeente Montferland vanaf 60 jaar. Op een centrale plek in ’s-Heerenberg ligt het inloopcentrum de Plantage. Aan de Marktstraat 9a, in het historische pand waar vroeger het postkantoor gevestigd zat, bevindt zich nu alweer 7 jaar de dagbesteding. De dames die vanaf de oprichting daar al werken zijn nog steeds net zo enthousiast als in de beginperiode.

Door Marlous Velthausz

Bij inloopcentrum (ILC) de Plantage bieden ze professionele en deskundige begeleiding en verzorging aan bezoekers die behoefte hebben aan ondersteuning en ontmoeting. “We maken samen met de bezoeker een goede structuur voor zijn of haar eigen dagindeling en het is uiteraard van belang dat de dagbesteding wordt afgestemd op de persoonlijke wensen, interesses en mogelijkheden”, vertelt Sandra Dierking.

Duofiets
“Maar belangrijker is nog dat de bezoekers kunnen deelnemen aan activiteiten die bij ze passen. Hierbij is de keuze erg groot. Je kunt bijvoorbeeld denken aan spelletjes, wandelen of andere soorten van beweging en bij mooi weer gaan we erop uit met de duofiets van Fietsmaatje Montferland. Dit is een schot in de roos voor onze bezoekers. Laatst fietste ik met een mevrouw door haar geboortedorp Stokkum en ze was zo blij om haar ouderlijke woning nog weer eens een keertje terug te zien. De bezoeker blij en wij voldaan. Dit is waar we het voor doen”, vertelt Jitteke Mengerink vol trots.
Bij Inloopcentrum de Plantage worden de bezoekers om 10.00 uur verwacht en starten ze met een kop koffie of thee en is er aandacht voor wat ze willen vertellen. Daarna kan men deelnemen aan een activiteit naar keuze of een gezamenlijke activiteit. Ook is er gelegenheid een warme maaltijd te nuttigen die verzorgd wordt door Zorgcentrum Gertrudis. Hierna is er de mogelijkheid om een uurtje te gaan rusten in de luxe relaxstoelen. Daarna begint het tweede dagdeel met een kop koffie of thee, geheugentraining of een activiteit en om 16.00 uur is het einde van de dag.

Corona
Ondanks de coronamaatregelen slaan de dames zich er goed doorheen. “We houden de moed erin en we verzinnen steeds meer leuke activiteiten voor de bezoekers. Bijvoorbeeld bij het spel Rummikub gebruiken de bezoekers een opscheplepel. Dit hulpmiddel is om de hand te verlengen en om de steentjes te verplaatsen en zeker om de 1,5 meter afstand te waarborgen”, vertelt Mengerink.
Het inloopcentrum volgt de richtlijnen van het RIVM. “We zorgen ervoor dat mensen actief blijven en contacten hebben met anderen. Ook wordt de taak van de partners, familie of mantelzorg minder zwaar. Voor onze dagbesteding heeft u een WMO indicatie nodig. Hiervoor verwijzen we u graag naar het Sociaal team van de Gemeente Montferland,” aldus Dierking.

Bent u geïnteresseerd of wilt u kennis maken met Inloopcentrum de Plantage: 06-42231514 / 06-12711567 of info@ilcplantage.nl. De openingstijden zijn maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur, woensdags gesloten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal