Bestuursleden Roel Dijkman, Hans Dijkman, Danny Krijgsman, Jeroen Bruil en Patrick van den Bosch. Foto: Marlous Velthausz
Bestuursleden Roel Dijkman, Hans Dijkman, Danny Krijgsman, Jeroen Bruil en Patrick van den Bosch. Foto: Marlous Velthausz Marlous Velthausz

In juni barst het echte feest fysiek los

XInterviews & Achtergrond

’s-HEERENBERG - De coronamaatregelen gooien voor veel organisaties roet in het eten. Zo ook bij carnavalsvereniging d’Olde Waskupen uit ’s-Heerenberg. Echter beleeft de vereniging dit jaar haar 66-jarig jubileum en is er mede daarom besloten om dit jaar niet zomaar te laten passeren. Onder het motto ‘’t Geet weer loos’ en onder leiding van prins Erik II zal een aangepast carnavalsfeest rond de gebruikelijke data gevierd worden. In juni zal vervolgens het echte feest gaan losbarsten, mits de maatregelen dat toelaten.

Door Marlous Velthausz

“We zijn al een paar maanden bezig om te kijken naar de mogelijkheden om de carnaval anders aan te kleden”, vertelt Roel Dijkman, voorzitter van de carnavalsvereniging. “We hebben er nu dan ook voor gekozen om gedurende de originele carnavalsdata vooral het feest digitaal te vieren. In juni zal dan hopelijk het fysieke feest kunnen plaatsvinden. Het lijkt misschien zo dat we andere verenigingen klakkeloos volgen, maar op dit plan waren we al enige tijd aan het broeden.”

Februaricarnaval
Hoe dan ook zal de fysieke optocht in februari niet doorgaan. De voornaamste reden voor dit besluit is dat het nu erg kort dag is geworden om nog een bijzondere jubileumoptocht neer te kunnen zetten. Buurten en groepen hebben gewoonweg te weinig tijd. “We willen een mooie en bijzondere jubileumoptocht realiseren, waarbij deelnemers kunnen laten zien dat er veel zorg en passie in de wagens en groepen is gestoken”, aldus Dijkman. “Als we iets willen uitvoeren, dan willen we het ook zo goed als perfect doen en dat kan niet wanneer het op korte termijn afgeraffeld wordt.”

De carnavalskrant zal in februari wel gewoon op de deurmat vallen. De mensen zullen deze op de gebruikelijke manier ontvangen, omstreeks een week voor de eigenlijke carnaval.
Op 25 februari zal een speciale online jubileumquiz worden georganiseerd. Ook zal op deze dag jeugdprins Xavi I de basisscholen bezoeken.
Op zaterdag 26 februari zullen digitale versies van de pronkzitting XS en XL gestreamd worden en een dag later worden online versies van eerdere waskupenoptochten op het internet geslingerd.

Gedurende het gehele weekend hoopt de vereniging dat alle Waskupen hun ramen versieren in carnavalistische sferen. Het college van oud-prinsen zal tevens de straten doortrekken om de raamcreaties te beoordelen. De mooiste en origineelste raamversieringen krijgen bovendien een prijs. Het traditionele straatversieren zal worden bewaard tot de carnaval in juni.

Junicarnaval
Een paar maanden later zal het jubileumfeest het hoogtepunt bereiken. Vanaf 10 juni zullen dan de fysieke activiteiten gaan plaatsvinden.
Dijkman vertelt: “De carnavalsvereniging heeft actief overleg gepleegd met de ’s-Heerenbergse horeca. De bedoeling was eerst om het pinksterweekend te gebruiken voor het carnavalsfeest, maar met het oog op een potentieel druk pinksterweekend is het besluit gevallen om het christelijke volksfeest een week later in te plannen.”

Vrijdagavond 10 juni zal op het Stadsplein de pronkzitting XL plaatsvinden. Gedurende de gehele avond zullen lokale artiesten hun optredens verzorgen en zullen belangrijke onderscheidingen worden uitgedeeld aan betekenisvolle personen of organisaties.
Zo zullen de Commandeurs, de Berghse Kei en de Carnavalist van het Jaar gehuldigd worden. Met grote parachutes, die voor overkapping zullen zorgen, en speciale drinkkramen en foodtrucks zal het geheel feestelijk omlijst worden.
Deze happening wordt aan alle ’s-Heerenbergse carnavalisten aangeboden door de carnavalsvereniging ter gelegenheid van het jubileum en zal daarom voor iedereen vrij toegankelijk zijn.
Op zaterdag zal er voor het eerst in de geschiedenis van de vereniging een speciale festiviteit worden georganiseerd voor 16- en 17-jarigen. Ook dan zal het stadsplein worden omgetoverd tot een carnavalstempel.
De rest van het carnavalsweekend lijkt in grote lijnen op het gebruikelijke carnavalsweekend, met het grote verschil dat de activiteiten wat in elkaar zijn geschoven.
Zo worden de grote optocht en de kinderoptocht samengevoegd tot één grote jubileumoptocht op zondag 12 juni.
De prestatietocht, de rommeloptocht en het bijbehorende popverbranden verschuiven naar de maandag. Dit betekent dat de dinsdag komt te vervallen. “Na het popverbranden, op maandagavond om elf over elf, kan iedereen naar verwachting weer voldaan naar huis. Laten we hopen dat iedereen dan eindelijk weer eens terug kan kijken op een geslaagd carnavalsweekend. Daar hebben we samen veel te lang op gewacht”, besluit Roel Dijkman.
Het gehele programma is onder voorbehoud. Gedurende de komende weken zal het draaiboek meer vorm en invulling krijgen. De carnavalsvereniging zal te zijner tijd haar programma mogelijk aanpassen aan de eventueel dan geldende RIVM-maatregelen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal