Marleen Veldhorst. Foto: Marlous Velthausz
Marleen Veldhorst. Foto: Marlous Velthausz Marlous Velthausz

Wandelen en terrassen in Achterhoek

di 14 sep 2021, 14:21 Algemeen

KILDER - Marleen Veldhorst is een geboren Achterhoekse en woont momenteel in Kilder, tussen de uitgestrekte weilanden met koeien en rondom haar heen de appel-, peren- en pruimenbomen. “Kijk hoe mooi het Achterhoekse landschap is”, vertelt ze. “ideaal voor een wandeltocht door deze regio.” Onlangs bracht ze de gids ‘Koffie & Appeltaart’ uit, met als ondertitel ‘Wandelen vanaf de leukste terrassen in de Achterhoek’.

Door Marlous Velthausz

Toen corona begin vorig jaar de wereld overnam, is Veldhorst vanuit Griekenland teruggekomen. Ze verblijft regelmatig in de Griekse hoofdstad Athene, alwaar ze een eigen bedrijf runt in Nederlandstalige tours en excursies. Uit angst voor een mogelijke lockdown reisde ze snel terug naar Nederland.

“Ik wilde graag bij mijn vader en moeder en verdere familie in de buurt zijn”, vertelt Marleen, die in Nederland opeens genoeg tijd kreeg om de Achterhoek goed te leren kennen. “Ik houd van wandelen en fotograferen en gaandeweg is het idee ontstaan om verschillende wandelingen op papier te zetten.”

“Zo maakte ik routes langs leuke plekjes en bezocht ik terrasjes waar ze een kopje koffie met een lekkere stuk appeltaart verkochten. Voor al die schijnbare inspanningen gedurende zo’n lange wandeltocht is dat natuurlijk een heerlijke beloning.”

25 terrassen

Veldhorst schrijft al regelmatig blogs en reisgidsen. Nu voegt ze daar ‘Koffie & Appeltaart’ aan toe. In dit boekje staan de leukste combinaties van gemarkeerde wandelroutes en terrassen waar appeltaart geserveerd wordt. De routes in het boek voeren langs 25 terrassen verspreid over de Achterhoek en telt ruim honderd mogelijke wandelroutes. Marleen vervolgt: “Voor de beste wandelingen moet je absoluut in de Achterhoek zijn. Deze regio heeft steeds meer fijne terrassen en er ontstaat steeds meer ruimte voor de natuur en dus ook voor de diversiteit aan wandelroutes.”
Voor de gemeente Montferland heeft ze een paar bekende plekjes in petto, zoals ’t Peeske in Beek en kasteelcafé Heeren Dubbel in ’s-Heerenberg.

Actief bezig

Marleen organiseert op verzoek ook uitstapjes in de Achterhoek van wandeltochten, wijnproeverijen en kookworkshops tot kanovaren en steppen. Of het voor een familiefeest, een bedrijvenuitje of voor een vereniging is, ze weet overal een mouw aan te passen. “Het is fijn om de mensen actief bezig te zien, daar word ik blij van en de mensen genieten zelfs van de mooie omgeving. De Achterhoek is zo mooi en er is zoveel te beleven. Mensen moeten hun eigen plekje weer herontdekken en dat is door corona weer mogelijk geworden.”
Meer informatie over Marleen Veldhorst, haar blogs en reisgidsen, is te vinden op de website. Daar is ook het boekje ‘Koffie & Appeltaart’ te bestellen.

Voor de liefhebber van de Achterhoek heeft ze ook nog een speciale verjaardagskalender uitgebracht. Deze kalender, uitgevoerd in het groen, dé kleur van de Achterhoek, is op A4-formaat en bevat 12 mooie plekjes uit de omgeving.

dewereldiszomooi.nl