Er wordt om en om met zwarte en gele ballen gerold. Foto: PR
Er wordt om en om met zwarte en gele ballen gerold. Foto: PR

Koersbal nieuwe activiteit SSK

ma 25 okt 2021, 12:44 Algemeen

Dansen en biljarten in nieuwe onderkomens

Door Karin van der Velden

DIDAM - Met de komst van twee nieuwe bestuursleden krijgen ook de activiteiten van Stichting Senioren Kontakt (SSK) uit Didam een nieuwe impuls. Frans Wienholts gaat in samenwerking met sportvereniging Relax voor SSK de activiteit koersbal opzetten. Bij Relax zijn de faciliteiten voor dit spel al aanwezig, SSK mag gebruik maken van de de ruimte in de sporthal van Relax aan de Lupinenstraat 9 in Didam. Hier is ook een plek om een kopje koffie of een borreltje te drinken, gezelligheid is ook belangrijk. Deelnemers kunnen het spel twee maanden gratis uitproberen, voor ze zich definitief aanmelden.

Wat is koersbal?
Bij koersbal wordt een klein wit balletje naar het midden gerold. Daarna proberen twee spelers om de beurt om vier ballen zo dicht mogelijk bij het witte balletje te rollen. Er wordt om en om met zwarte en gele ballen gerold. Als alle ballen gespeeld zijn, wordt gekeken welke kleur bal het dichtstbij het witte balletje ligt. Degene die die bal geworpen heeft, is de winnaar. Dan wordt gekeken hoeveel ballen van diezelfde kleur dichterbij liggen dan de dichtstbijzijnde bal van de andere kleur. Als er meer ballen van dezelfde werper dichterbij liggen dan de dichtstbijzijnde bal van de tegenstander, kan het aantal punten oplopen.
Het spel is nog nog niet zo gemakkelijk. De bal is niet helemaal rond en binnen in de bal zit een een gewichtje. Eigenlijk moet je tegen de richting in rollen. Als je wilt dat de bal naar rechts gaat, moet je ‘m naar links rollen. En het is lastig om in te schatten wat het tempo van de bal is. Je gooit al gauw te hard.

Dansavonden
Voor corona alles stillegde, waren de dansavonden van SSK populair. Tussen de 80 en 90 mensen bezochten zulke avonden. Op maandagavond 29 november kan eindelijk weer een stijldansavond georganiseerd worden. De dansavonden zijn voortaan bij Plok in Didam. De band Jersey zal die avond de muziek verzorgen. Kees en Erich zingen en spelen een afwisselend repertoire uit de jaren 60-80. Met dansmuziek uit de Top 40 afgewisseld met het Nederlandstalige lied wordt het naar verwachting weer een topavond. Voorzitter Gerrie Gies hoopt dat mensen snel de weg weer weten te vinden: “Er zijn maar weinig gelegenheden waar mensen kunnen stijldansen. Tijdens de kermis en schuttersfeesten zie je dat eigenlijk niet meer gebeuren. Mensen komen ook voor de gezelligheid, om elkaar weer te ontmoeten.”

Biljarten en kaarten
In januari krijgt SSK een prachtig nieuw onderkomen in het compleet verbouwde Meulenvelden. In de nieuwe ruimte kunnen ook ‘s avonds en in het weekend activiteiten worden georganiseerd. Frans Wienholts wil graag dat er ook ‘s avonds gebiljart gaat worden. En hoe mooi zou het zijn dat er dan ook mensen komen om een kaartje te leggen. Gies vult aan: “We willen graag weten van onze achterban aan welke activiteiten zij graag mee willen doen. Daarom gaat er binnenkort een enquête rond.” Voor het nieuwe onderkomen wordt nog een naam gezocht. Ideeën daarvoor zijn welkom.


seniorenkontakt.nl