Het lekkers wordt rondgedeeld. Foto: PR

Het lekkers wordt rondgedeeld. Foto: PR

PR

Op slachtvisite tijdens de ontmoetingsdag in Beek

Cultuur

BEEK - Ter gelegenheid van haar zilveren jubileum neemt de Zonnebloem het initiatief voor een Nationale Ziekendag. Op deze ‘dag voor iedereen’ wil de Zonnebloem extra aandacht vragen voor de relatie tussen zieken en gezonden. De eerste editie, op zondag 2 september 1974, vond plaats in de Brabanthallen in Den Bosch en kreeg in de jaren hierna een vaste plek op de kalender. Ook bij de Zonnebloem Beek en Loerbeek werd, na een afwezigheid van twee coronajaren, samen met de Caritas weer aandacht besteed aan de Nationale Ziekendag.

Op zaterdag 17 september werden er in de ochtend roosjes rondgebracht bij inwoners die het afgelopen jaar een dierbare hebben verloren of door hun ziekte niet (meer) in staat zijn het huis uit te komen. ’s Middag kwamen meer dan 65 gasten samen in het Beekse Gildehuis. De koffie en thee stond klaar en na een korte overweging ging men terug in de tijd met een slachtvisite.

Wintervoorraadje
Tegenwoordig komt het vlees in het beste geval van de slager, en anders van de supermarkt waar de consument op de verpakking leest van welk dier het vlees afkomstig is. Vroeger was dat heel anders. Men leefde vaak samen met de dieren, die werden, na een goed leven, op de boerderij geslacht zodat de boer een wintervoorraadje had. Vier dames in stijl vertelden hoe het slachten er toen aan toe ging. Uiteraard kon er ook geproefd worden en werden er onder meer balkenbrij, nagelhout en metworst geserveerd. Aansluitend kregen de dames de lachers op hun hand met een komisch toneelstuk en werd de middag afgesloten met koffie en broodjes.

Gezellig
Dankzij de inzet van de Zonnebloemvrijwilligers en de uitstekende bediening door Roy en zijn team, werd het weer een ouderwets gezellige middag waar de gasten het aan niets ontbrak. Een middag waar je anderen dorpsgenoten kunt ontmoeten die je in het dagelijks leven niet zo snel tegen zou komen, waar je verhalen en ervaringen uitwisselt en met een grote glimlach weer huiswaarts keert. Een middag zoals de Nationale Ziekendag bedoelt is: dat we niet vergeten dat wij als mensen, ziek en gezond, samen door het leven gaan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant