Bertolf & theBluefingers. Foto: PR

Bertolf & theBluefingers. Foto: PR

Hasselblad X1D

De laatste keer Achterhoek Spektakel Toer?

Algemeen

ULFT - Het zou zo maar eens kunnen zijn dat de Achterhoek Spektakel Toer tot het verleden gaat behoren. Het fantastische straattheater- en muziekfestival, dat jarenlang bij de DRU in Ulft zich afspeelde en daarvoor zelfs 6 etappes door de hele Achterhoek had, heeft op 4 Juni zijn laatste etappe in en om de gebouwen van het DRU-Industriepark.

Op 15 verschillende speelplekken en podia zullen jongleurs en acrobaten, zangers en muzikanten, dichters en voorlezers hun kunsten en kunstjes aan het publiek laten horen en zien. Het programma begint om 11.30 uur en gaat zonder pauzes door tot 22.00 uur. De Ulftse Harmonie is er voor de opening, het Ulfts mannenkoor komt ook. Met hen zal het publiek vast en zeker kunnen meezingen. Het Bencha-theater werkt op grote hoogte en wie nog hoger wil kan, tegen een redelijke vergoeding, de ‘Piepe’ beklimmen. Meestergoochelaar Peter Eggink laat zien dat hij kan zweven en Gijs Wilbrink leest voor uit zijn bestseller ‘De Beesten’. Zanger Bertolf vertelt misschien ook nog wel van welke Lentink hij er één is en de Firma Weijland…. ’t Is steeds weer afwachten welke koe ze nu bij de hoorns nemen.

In het totaal zullen er meer dan 40 verschillende optredens zijn, waarbij zeer zeker ook aan de kinderen is gedacht: Er is een knutseltent, Hilaria heeft een voorstelling over het Jaarfeest van St. Hilarius, waarin het ‘blagengrei’ kan meespelen. Voor hen liggen er ook de speelbeelden als reusachtige Dinosauriërkeutels. Ze kunnen er mee rollen en slepen, erop klimmen en er weer van af slieren. Voor de kleintjes is Music-Maatje en opa’s en oma’s mogen ook meedoen. Jan Huigen komt dan uit zijn ton om een zakdoekje te leggen.

Arno Huibers geeft een prachtige voorstelling in de theaterzaal van de DRU voor kinderen en voor iedere volwassene, die het kind-zijn nog niet kwijt geraakt is Klassieke muziek (met o.a.Ben Simmes), Balkanklanken (Balkanova), Arabische dansen (Duo Duo), Country en Hill-Billy( met Cousin Hatfield), Blues-Rock en Tranentrekkende Ballads( Roots 66 of Handsome Molly), het is er allemaal te horen.

Tussen de oude DRU-gebouwen door, waar het huttenvolk liep van en naar het werk, lopen nu de hoogbenige dames van Teatro Pavana en op het Emailleplein vertonen de ‘Hirondelles’ en Paolo en Mayka van Circus Zanzara) hun unieke circusacts. Trouwens de ‘bateri-je’van de Shuffle Percussion Group zal er ook vrolijk op los knappen en dan zijn er nog die Witte Wieve op het water.

De Achterhoek Spektakel Toer was er vanaf het jaar 2006 en begon als een evenement voor de hele regio. De gemeente Oude IJsselstreek is dit unieke festival steeds blijven steunen en dankzij hen en het regionale en lokale zakenleven was de toegang jarenlang gratis. Ook nu, voor deze, misschien laatste keer, is de toegang opnieuw gratis.

Wat betreft de toekomst: De Stichting Achterhoek Spektakel zal na deze etappe opgeheven worden. Jammer, dat is het!! Maar….. Misschien zijn er enthousiastelingen, die een dergelijk evenement wel zouden willen voort zetten. De organisatie van de AST is zeer zeker bereid haar ervaringen te delen en met raad en daad een nieuwe ploeg bij te staan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal