Rob Nibbeling met zijn CNC-machine aan het werk waar hij voor Marlous een leuke herinnering aan het maken is. Foto: Marlous Velthausz
Rob Nibbeling met zijn CNC-machine aan het werk waar hij voor Marlous een leuke herinnering aan het maken is. Foto: Marlous Velthausz Marlous Velthausz

Uit het juiste hout gesneden

wo 24 nov 2021, 08:00 Interviews & Achtergrond

ZEDDAM - Aan de Benedendorpsstraat 33 in Zeddam worden bijzondere kunstwerken gemaakt in het houtatelier van Rob Nibbeling, die gespecialiseerd is in creatieve houtbewerking en vaak met gepersonaliseerde wensen. Hij is in zijn werkplaats en in zijn atelier dagelijks in de weer om prachtige pronkstukken te creëren.

Door Marlous Velthausz

Rob Nibbeling, die 23 jaar met veel plezier werkzaam is geweest bij Bart’s Retail, de franchisegever van Bakker Bart, heeft sinds een paar maanden de keuze gemaakt om van zijn hobby zijn beroep te maken. “Het was wel een hele stap, maar dit is wel waar mijn hart ligt, hout weer een tweede leven te kunnen geven. Het unieke van hout is dat geen een stuk hout hetzelfde is, ieder stuk heeft zijn eigen nerfstructuur en soort noesten. Als ik een stuk hout zie dan zoek ik direct de mogelijkheden wat daarvan gemaakt zou kunnen worden, hoe komen de nerf- en noestenstructuur het beste tot zijn recht”, vertelt een enthousiaste Rob.
Daarnaast verhuurt Nibbeling zijn kennis en diensten door bijvoorbeeld scholing te geven op regionale mbo-opleidingen.

Passie
Nibbeling heeft een passie voor hout. Hij is begonnen met het maken van een bedrijfsplan: waar is er op de markt behoefte aan? Hoe kan hij dat met zijn bedrijf invullen? “Ik heb gekozen om te investeren in een CNC-machine, CNC staat voor Computer Numerical Control. Dit betreft een computergestuurde werktuigmachine welke nauwkeurige freesbewerkingen kan maken in hout. Tekst in alle lettertypes is mogelijk, maar ook een beeltenis of tekening. Het eindresultaat is specialistisch maatwerk tot in detail, hierdoor is het mogelijk om persoonlijke wensen te verwerken in een uniek eindproduct.”
Duurzaam produceren vindt Rob Nibbeling belangrijk. Hij heeft de mogelijkheid om gebruik te kunnen maken van een gebouw achter zijn huis, waar hij een ruime werk- en een grote presentatieruimte aanwezig is voor al zijn creaties.
Zijn vrouw Miranda staat helemaal achter zijn atelierwerk, zolang hij maar niet aan haar hobby komt. Miranda is verzot op lezen en heeft honderden boeken in huis. Daarom heeft manlief voor hun huis een minibibliotheek gemaakt waar mensen uit een kastje gratis boeken kunnen halen.

Waarom een kast van massief hout weggooien? Van de zijpanelen maakt hij een klok of een wijnrek en van het bovenpaneel een wereldkaart. Persoonlijke wensen maakt Nibbeling tot realiteit. Het liefst maak hij iets aan de hand van een specifieke wens of opdracht voor iemand, dat maakt het eindproduct persoonlijk en uniek.
Of het nu gaat om een klein label van hout voor aan een fles wijn of een prachtig tafelblad, het kan allemaal worden gemaakt. Bij Houtatelier Zeddam kun je terecht voor een gepersonaliseerd cadeau, jubileum- of relatiegeschenk dat niet standaard in een winkel te krijgen is. Naast borrelplanken worden vele andere creaties gemaakt zoals geboortetegels, groeimeters, vogelhuisjes, klokken, designstukken, tabletstandaards en nog veel meer.
Voor een afspraak of als je vragen hebt kun je bellen naar 06-51849515 of kijk op de website.


www.houtatelier-zeddam.nl