Heitkamp bestuur. Foto: PR
Heitkamp bestuur. Foto: PR PR

Nieuw Kultuurhuus Heitkamp bescheiden van start

ma 29 nov 2021, 14:52 Interviews & Achtergrond

‘s-HEERENBERG - Kultuurhuus Heitkamp opent per december de poorten. Het wordt een bescheiden ingebruikname van het nieuwe ‘dorpshuis van ‘s-Heerenberg’ omdat de coronaregels een grootse en feestelijke opening niet toestaan.

Het voormalige, volledig gerenoveerde hotel Heitkamp in het centrum van de grensstad krijgt na twee jaar van leegstand hiermee een nieuwe bestemming. Een groep van tien initiatiefnemers die het culturele- en verenigingsleven in ‘s-Heerenberg een warm hart toedraagt, heeft een stichting in het leven geroepen om Heitkamp voor deze doeleinden in stand te houden.
“Het was zo doodzonde dat dit prachtige pand niet werd benut. Terwijl iedereen de mogelijkheden van zo’n accommodatie direct ziet. Dit verloren laten gaan voor ons ‘s-Heerenberg, dat wilden we niet laten gebeuren”, verduidelijkt voorzitter Harry Geven van de stichting een van de drijfveren om een ‘Kultuurhuus’ te beginnen.

Behoefte
“Ook de groeiende behoefte aan ruimtes voor groepen en bands om te kunnen oefenen, voor cursussen en workshops en om evenementen te houden, kwam snel aan het licht. Er sluiten steeds meer horecagelegenheden die eerder plaats boden aan die groepen en initiatieven. Maar Heitkamp bleek ook interessant voor bijvoorbeeld dagbesteding voor ouderen en dergelijke. Zo zien wij volop kansen om van het Kultuurhuus Heitkamp de thuishaven te maken voor mensen en hun initiatieven die ‘s-Heerenberg cultureel en maatschappelijk mooier kleuren. En we hebben van de eigenaar van het pand, de familie te Booij, alle mogelijke medewerking gekregen om er een succes van te maken.”
Inmiddels hebben zich diverse muziekgezelschappen gemeld voor een vaste oefenstek in het pand en staan verschillende activiteiten voor jong en oud op de rol. Geven: “We moeten noodgedwongen even op de rem gaan staan vanwege de coronabeperkingen. Maar achter de schermen bruist het van de energie en werken we aan activiteiten voor jong en oud. Aan mooie Heitkampavonden met optredens, aan workshops, concerten en evenementen. En, als het door kan gaan, vieren we weer carnaval in Heitkamp. Op de ouderwetse vermaarde Heitkampmanier. Iedereen in ‘s-Heerenberg en omstreken kent de unieke sfeer van carnaval bij Heitkamp. Wat hebben we die twee jaar lang moeten missen.”

Startkapitaal
Om te kunnen beginnen met het nieuwe initiatief heeft de stichting een startkapitaal nodig. Diverse bevriende stichtingen en bedrijven steken de helpende hand toe. Ook aan de ‘s-Heerenbergse bevolking is gevraagd bij te dragen door voor 50 euro per jaar ‘Vriend van Heitkamp’ te worden te worden. “En in no-time hebben zich al 120 vrienden gemeld. Dat geeft draagvlak en toont nu al de betrokkenheid van de mensen bij het Kultuurhuus. Wij vinden het hartverwarmend en een enorme stimulans voor ons en de vele vrijwilligers die klaar staan om van Heitkamp een echt Kultuurhuus te maken. Wij hebben er zin in, de ‘s-Heerenberg gemeenschap ook.”

Meer informatie over Kultuurhuus Heitkamp is te vinden op de nieuwe website.


www.kultuurhuusheitkamp.nl