Vlnr: Bertil van der Molen, Crista van Dee, Tim Terhorst en burgemeester Harry de Vries. Foto: Roel Kleinpenning
Vlnr: Bertil van der Molen, Crista van Dee, Tim Terhorst en burgemeester Harry de Vries. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

‘Vind wat ons bindt, mijd wat ons scheidt’

Maatschappij

Grensover-schrijdende samenwerking van start

DIDAM- De burgemeester van Emmerich, Peter Hinze, van de gemeente Montferland, Harry de Vries, en van gemeente Oude IJsselstreek, Otwin van Dijk, zijn er duidelijk over: Er is nog veel te winnen door samen te werken aan beide zijden van de grens.

Door Marlous Velthausz

De Stadt Emmerich am Rhein heeft het voortouw genomen om in de grensregio meer met elkaar te kunnen gaan samen werken. Om die samenwerking te verbeteren, is onlangs een tweedaagse bijeenkomst geweest waar ambtenaren van de drie gemeenten elkaar hebben ontmoet en gesproken hebben over de verschillende kansen en mogelijkheden die er zijn.
Die ontmoetingen zijn als bijzonder positief ervaren en omschreven als ‘waardevol’, ‘voor herhaling vatbaar’ en ‘constructief’. Zij vragen zich af of het in de toekomst mogelijk is om een gezamenlijke gemeenschap te vormen, ongehinderd door lands- of gemeentegrenzen. Daarbij wordt gedacht aan thema’s op het gebied van onder andere sport, kunst en cultuur, zorg, water, klimaat, onderwijs, recreatie en toerisme.

Afgelopen donderdag was Burgemeester De Vries van de gemeente Montferland over dit onderwerp in gesprek met Tim Terhorst (Stadt Emmerich am Rhein), Christa van Dee (Ontgrenzer) en bedrijfscontactfunctionaris Bertil van der Molen. “Laten we kijken naar wat ons mensen bindt en juist niet naar wat ons scheidt. Voor mij betekent de grens niets meer. Het zou mooi zijn om grensoverschrijdende sportieve evenementen samen te kunnen organiseren, bijvoorbeeld een fietsvierdaagse op cultureel gebied door Duitsland en Nederland. We hebben hier zoveel mooie plekken, want in dat opzicht blijft dit een beetje achter.”

Als u een wens of een droom hebt of u dacht al vaker om grensoverschrijdend samen te gaan werken met Emmerich of met de Oude IJsselstreek, kom dan zeker op 21 september naar de meedenkbijeenkomst in PAN Kunstforum in Emmerich.

Misschien hebt u in het verleden met uw vereniging, onderneming of organisatie al wel eens grensoverschrijdend samengewerkt en wilt u dit nieuw leven inblazen? Of wellicht heeft u een goed idee om de leefbaarheid in deze drie gemeenten een boost te geven? Creatieve ideeën leiden vaak tot vernieuwing of tot briljante ingevingen. Gezamenlijke regionale initiatieven zijn krachtiger dan je zou denken. Ook grote problemen zoals de klimaatcrisis vereisen regionale acties. Daarom horen ze graag uw mening en ideeën en zien ze u graag op woensdag 21 september tussen 16.00 en 19.00 uur in de meedenkbijeenkomst in PAN

Kunstforum, Agnetenstraße 2, in Emmerich am Rhein (Duitsland). In verband met de catering kunt u zich aanmelden op: d-nl@stadt-emmerich.de

Ook zonder dromen, wensen of ideeën bent u van harte welkom als u deze vorm van samenwerken in een gemeenschap van de toekomst belangrijk vindt.

Burgemeester De Vries heeft zijn wens al kenbaar gemaakt. Hij zou graag zien dat er een grensoverschrijdende halve marathon kan komen. Als fervent hardloper gaat hij dan zeker deze uitdaging aan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal