Van links naar rechts: Gerald Roerdinkholder, Bert Roerdinkholder en Harrie ten Brinke, allen docent koperblazers bij Boogie Woogie. Foto: Verona Westera
Van links naar rechts: Gerald Roerdinkholder, Bert Roerdinkholder en Harrie ten Brinke, allen docent koperblazers bij Boogie Woogie. Foto: Verona Westera

Uitdagende masterclasses voor koperblazers

Muziek

WINTERSWIJK – Koperblazers die van een uitdaging houden mogen de koperworkshopdag van Boogie Woogie niet missen. “We bieden blazers deze dag een kans die ze eigenlijk niet mogen laten liggen”, laat Harry ten Brinke, docent bij Boogie Woogie weten. “We willen koperblazers uitdagen om bij te leren. Daarvoor hebben we Perry Hoogendijk en Erwin ter Bogt uitgenodigd als gastdocenten.” Koperblazers die erbij willen zijn kunnen zich aanmelden tot 1 maart. Dat kan via workshops@boogiewoogie.nl. De dag wordt gehouden op zaterdag 11 maart bij Boogie Woogie aan de Roelvinkstraat in Winterswijk. Om 9.30 uur worden de deelnemers verwacht en de eindpresentatie, om 15.30 uur, is gratis toegankelijk. 

Muzikanten die deel willen nemen aan deze koperworkshopdag worden ingedeeld in twee groepen, een groep tot niveau B (4 tot 5 jaren les) of vanaf niveau B. Indien nodig worden er aanpassingen gedaan bij de groepsindeling. Deelname is mogelijk voor alle koperblazers in de Achterhoek, zowel voor leden van muziekverenigingen als ook voor elke andere geïnteresseerde koperblazer.
“Blazers leren tijdens de repetities bij hun muziekvereniging natuurlijk veel, maar tijdens de masterclasses van Perry en Erwin kunnen ze meer verdieping verwachten. Topmusici van dit niveau komen niet elke week naar Winterswijk, dus het is een mooie kans om van ze te leren. Specifieke onderwerpen op het gebied van elementaire blaastechniek komen aan de orde in speciaal voor deze dag uitgezochte composities voor koperensembles” legt Harry uit. “Daarmee willen we de koperblazers uitdagingen bieden en leermomenten.”
Ook is er aandacht voor instrumenten waaraan op dit moment behoefte is bij de verenigingen en orkesten. “Er zijn te weinig bugelspelers en groot koperblazers”, weet Harry. “Bij voldoende aanmeldingen is er een workshop over de specifieke klank van deze instrumenten. Daarbij komen natuurlijk de verschillende speeltechnieken aan de orde.”

Erwin ter Bogt
Erwin ter Bogt is een van de gastdocenten. Hij is begonnen als leerling van Boogie Woogie in Groenlo. Nu is hij hoofdvakdocent trompet aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en solotrompettist bij Het Balletorkest.

Perry Hoogendijk
Perry Hoogendijk is bastubaïst. Hij was tussen 1996 en 2004 tubaïst van het Noord Hollands Philharmonisch Orkest (later opgegaan in Holland Symfonia). In september 2004 werd Perry aangenomen als solotubaïst van het Koninklijk Concertgebouworkest én aangesteld als hoofdvakdocent tuba aan het Conservatorium van Amsterdam.

Beginners
Uiteraard is er ook aandacht voor aankomende muzikanten en belangstellenden. Hierbij speelt leeftijd geen rol. Vanaf 14.30 uur zijn alle geïnteresseerden welkom om kennis te maken met de verschillende koperinstrumenten. “Ze kunnen eens proberen en als ze dat willen kunnen ze een afspraak maken voor een proefles”, aldus Gerald Roerdinkholder, eveneens docent bij Boogie Woogie. Gerald merkt dat het ook echt nodig is dat er jonge aanwas komt. “Nu is er zo veel te doen voor jongeren dat muziek maken niet meer vanzelfsprekend is. Sommige verenigingen hebben al geen jeugdorkest meer. Er is echt een terugloop van het aantal leden bij de muziekverenigingen.” Roerdinkholder maakt zich hier toch wel zorgen over. “Vroeger was het vanzelfsprekend dat jongeren muziek gingen maken”, legt hij uit. “Er waren hele families lid van de vereniging. Die tijd is voorbij.”
Belangstellenden die rond 14.30 uur kennis komen maken met koperblaasinstrumenten kunnen ook de eindpresentatie bijwonen en ervaren hoe mooi de koperblazers kunnen klinken.

Tijdens de koperworkshopdag zijn ook de eigen docenten van Boogie Woogie van de partij. Dat zijn: Bas Konings, Henrike Oonk, Gerald Roerdinkholder en Harry ten Brinke (trompet, bugel, klein koper), Hans Hilferink (hoorn), Henk Jan Heijnen en Bert Roerdinkholder (trombone/groot koper). Het wordt een bijzonder leerzame dag voor iedereen, zowel voor de deelnemers als ook de docenten. Voor de docenten van Boogie Woogie is het mooi om door de masterclasses van de gastdocenten weer een andere kijk op het te vak te krijgen. Andersom gebeurt dat eveneens, je leert van elkaar. De docenten zullen ook meespelen tijdens de eindpresentatie. 

Wie bij deze koperworkshopdag wil zijn kan zich aanmelden via workshops@boogiewoogie.nl. Na aanmelding wordt een inschrijfformulier en keuzeformulier teruggestuurd. Hierop kunnen belangstellenden aangeven over welke onderwerpen zij meer willen weten. Bladmuziek wordt vooraf toegestuurd. De kosten voor deelname zijn 20 euro voor muzikanten tot 21 jaar en 25 euro voor deelnemers vanaf 21 jaar. 


www.boogiewoogie.nl

Facebook: BoogieWoogieKunstenCultuur

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal