Luna Bloem tijdens de ereronde. Foto: RaceXpress.nl
Luna Bloem tijdens de ereronde. Foto: RaceXpress.nl Oswald-Paret........................

Luna Bloem Nederlands kampioen op kartbaan

do 18 nov 2021, 09:00 Sport

DIDAM - De laatste ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max in de Senioren-klasse bevatte iets meer drama dan Luna Bloem lief was, maar toen de finale eenmaal gedaan was, kon ze opgelucht ademhalen. Ondanks een uitvalbeurt in de finale pakte de 19-jarige Didamse de titel. En dat was een unicum, want daarmee was ze de eerste vrouwelijke Nederlands kampioen in de Rotax Max.

Maar oh, wat had ze het spannend gemaakt. En dat was natuurlijk niet de bedoeling geweest. “In de prefinale had ik motorproblemen”, verklaarde de toprijdster van JJ Racing haar 22ste plaats. Dat betekende dat ze op die plaats de finale moest starten.
“Ik wilde in de finale gewoon lekker naar voren rijden. Ik was iets te gretig met inhalen en kwam op de kerbstone terecht. Toen klapte mijn ketting eraf.” Je zou denken dat de schrik haar om het hart vloog, maar dat viel mee. “Ik moest in de laatste race alleen geen diskwalificatie krijgen, uitvallen was niet desastreus.”
Die relativering had ze nodig, want fanatiek als ze is baalde ze wel van die uitvalbeurt, bekende Luna. “Ik baalde van de ketting, ik wilde gewoon lekker de race rijden, ook al wist ik dat ik al kampioen was. Dan zie je iedereen rijden, wil je meedoen en zit je aan de kant toe te kijken. Er kwamen ook veel fans kijken en dan val je uit. Dat is niet leuk natuurlijk.”

Snelheid
Ze was ine de finale nog goed onderweg geweest. Ze had laten zien dat ze de snelheid van een kampioen had. “In het begin van de finale ging ik heel hard en was ik goed naar voren aan het rijden. Maar het was een beetje mijn eigen fout. Natuurlijk had ik pech dat de ketting eraf vloog, want de andere keer dat je over de kerbstone gaat, vliegt de ketting er niet af.”
Ondanks die teleurstelling overheerste al gauw het besef dat ze toch echt kampioen geworden was. Als eerste vrouw in de Rotax Max nota bene. “Ik heb jaren met veel tegenslagen gekend, het zat zeker niet altijd mee. Maar ik heb ook veel mooie momenten meegemaakt. Ik heb veel mensen leren kennen.”
Ze vervolgde: “Ik heb bij Hugo (van der Ham, teammanager van Hugo Motorsports, red.) altijd leuke jaren gehad. Bij JJ heb ik mezelf heel erg kunnen ontwikkelen. Ik kijk met een goed gevoel op al die jaren terug. Maar het is natuurlijk wel fijn dat ik dit jaar eindelijk een keer beloond word met de titel. De ene is wat sneller kampioen dan de ander. Ik denk dat voor mij het omslagpunt dit jaar pas echt gekomen is. Dat voelt echt goed.”