Op de foto met Rico Verhoeven. Afsluiting van een bijzondere dag voor zijn fans. Foto: Charlotte van de Kant, Regio 8.
Op de foto met Rico Verhoeven. Afsluiting van een bijzondere dag voor zijn fans. Foto: Charlotte van de Kant, Regio 8.

Kickbokser Rico Verhoeven neemt ruim tijd voor zijn fans

Sport

DIDAM - Eigenlijk zou Rico Verhoeven al in 2020 naar AeroFitt in Didam komen. De FeelGoodClub zou het tienjarig bestaan van de Didamse vestiging vieren, maar door corona moest dat een aantal keren uitgesteld worden. Zondag 29 mei was het dan toch zover. De kickbokser nam ruim de tijd voor zijn fans. Aerofitt bestaat dit jaar 25 jaar.

Door Karin van der Velden

Vestigingsmanager Vera Wilbrink mocht Rico ophalen. Hij kwam namelijk met de helikopter en landde bij een boerderij in Zevenaar. “De avond ervoor was hij naar de Champions League geweest, dus zijn tijdschema was wat krap en hij wilde niet zo lang in de auto zitten. Rico vertelde dat het niet zijn gewoonte om zo te reizen.” Vera vond het best indrukwekkend om naast Rico in de auto te zitten: “Dan valt het extra op hoe groot en gespierd hij is. Mensen stonden al buiten de sportschool te wachten. Er waren heel veel fans, niet alleen de leden van de sportschool, maar iedereen was welkom.”

Rico begon met het signeren van zijn boek. Kickboksinstructeur Willem Derijks werd ermee verrast en de winnaar van een prijsvraag mocht een boek ophalen. Dat boek werd gewonnen door Margot Klensman. 

Gesigneerd boek 
Leden van de sportschool werd gevraagd op te schrijven wat Aerofitt had gebracht. Margot raakte vorig jaar overspannen, door persoonlijke omstandigheden. Ze had veel fysieke klachten in haar nek en rug: “Alles wat ik deed, deed pijn en ik had overgewicht. Tegelijkertijd was er de lockdown en het overspannen zijn. Ik zocht een manier om mijn hoofd leeg te maken. De bedrijfsarts zei: je moet sporten, bewegen, dan gaat je stresshormoon omlaag. Door de lockdown werd het fysiek alleen maar erger. Via via kwam ik bij bij Aerofitt bij personal trainer Chiem terecht. Door de trainingen ben ik 23 kilo afgevallen, is mijn rug versterkt, 90% van de rugpijn is weg, en m’n hoofd weer leeg. Ik had nooit gedacht dat ik zoveel plezier in het sporten zou krijgen. Ik heb een betere conditie, ben fysiek sterker en mijn overspannenheid is helemaal weg. Mijn nek is nog steeds kwetsbaar, daarvoor was zorg op maat nodig en dat heeft Chiem heel goed opgepakt. Het is nu een jaar later en het lukt me om alleen verder te gaan. Ik ga twee keer in de week sporten bij Aerofitt. Ik doe een keer krachttraining en het andere uurtje kies ik een groepsles.”

Gastles kickboksen
Leden van Kickboksteam Derijks die in Didam en Duiven trainen, mochten meedoen met een clinic. Daan Hoen mocht zelfs met Rico sparren. Toen de moeder van een van zijn vrienden daarom vroeg, schrok Daan wel even. Rico dacht dat Daans moeder de vraag stelde en grapte nog: “Zo, gooi je even je zoon voor de bus.” Daan vertelt: “Het was een goede ervaring, ik heb veel geleerd. Bijvoorbeeld hoe hij zijn gevechten voorbereidt en ik heb wat nieuwe technieken geleerd. Sommige technieken, bijvoorbeeld op het achterbeen leunen, vond ik wel moeilijk. Het is lastig om dan weer snel naar voren te komen.” Daan is net 18 geworden en zit nu ongeveer een jaar op kickboksen.

Nigel Ferrier was toeschouwer, maar vertelt ook dat hij veel heeft geleerd: “Rico heeft de basis heel goed uitgelegd. Belangrijk, want als je de basis goed beheerst, kun je de beste worden. Daarmee begint het allemaal. Het ging er bijvoorbeeld om hoe je met je houding precies goed afstand kunt bewaren. Als je gaat kickboksen, moet je de afstand tot je tegenstander kunnen bepalen. Als ik instap, kan ik mijn tegenstander raken, als ik uitstap kan hij mij niet raken, maar dan moet ik weer heel veel moeite doen om dichterbij te komen. Dat is waar het bij het spelletje kickboksen om draait: raken zonder geraakt te worden. Je moet zorgen dat je je eigen spel speelt en niet dat van de tegenstander. Controle houden over de ring en je tegenstanders.” 

Nigel is nu vijf jaar kickbokser. In maart heeft hij zijn eerste demopartij gehad en hij is in voorbereiding om wedstrijden te kickboksen, waarschijnlijk gaat dat in november gebeuren. “Door corona heeft mijn voorbereiding stilgelegen, ik was daarvoor net begonnen. Nu zoek ik naar het goede evenement om te starten.”
Nigel vindt dat Rico boegbeeld is voor de sport: “Hij staat bekend om zijn sportiviteit en geeft op een goede manier bekendheid aan de sport. Door kickboksen worden kinderen zelfverzekerder, ik heb er zelf veel meer discipline door gekregen. Sport sluit aan op het leven: respect tonen voor elkaar. Zo gaat het ook in de wedstrijd. Die speel je met gecontroleerde agressie en na de bel heb je weer respect voor elkaar.”

Kickbokstrainer Willem Derijks geeft zijn team les vanuit mentale kracht. “Dan gaat het om respect en bijvoorbeeld hoe je je nervositeit in bedwang houdt met ademhalingstechnieken. In mijn team traint de beste kickbokser ook met de beginner.”
Vooraf had Willem een gesprek met Rico: “Het is een hele sympathieke, open man. We bespraken wat ik verwachtte en wat hij kon bieden. Rico was totaal niet arrogant, zei niet: ik bepaal dat zelf. Hij wilde tijdens de clinic werken vanuit de basis. Hij heeft goed de tijd genomen en alles goed uitgelegd. Tijdens de gastles beantwoordde hij vragen van sporters en kijkers, daar nam hij echt de tijd voor.”

Na de clinic was er nog een fotomoment. Iedereen mocht met Rico Verhoeven op de foto en kon een handtekening krijgen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal