Koen Baars onderweg aan het sleutelen aan de oude barrel. Foto: eigen foto
Koen Baars onderweg aan het sleutelen aan de oude barrel. Foto: eigen foto Eigen foto

Vrienden trotseren kou in oude barrel

Vervoer

KILDER – Vijf dagen lang met een twintig jaar oude auto door Scandinavië trekken over onverharde binnenwegen en over besneeuwde paden. Dat was het doel van de Carbage Run die op 14 januari van start ging in Denemarken en die uiteindelijk finishte op 18 januari in Zweden. Meedoen aan deze helse tocht hoeven niet veel mensen over na te denken, maar drie vrienden uit Kilder wilden deze uitdaging wel eens aangaan. En met succes.

Door Marlous Velthausz

Het idee om aan zo’n Carbage Run mee te willen doen kwam van Koen Baars. Hij had gehoord van mensen die al eens hadden meegedaan hoe uitdagend het zou zijn. Om te rijden op bijna onbegaanbare wegen en om niet vast te komen zitten in de hoge sneeuw. Zijn neef Jelle Baars en vriend Mark Nijhoving wist hij enthousiast te krijgen en samen besloten ze zich in te schrijven.

Goed team
“We hebben een goed team”, vertelt Koen, die zelf automonteur is. “Jelle is de praatjesmaker en Mark is de navigator van het stel. Om mee te doen moesten we op zoek naar een oude barrel.”
Dat hield in dat de dagwaarde van de auto niet hoger mocht zijn dan 500 euro en de auto moest ouder zijn dan bouwjaar 1999. “We hadden als enige van alle teams een Daihatsu Valera. We hebben deze auto op de kop kunnen tikken en hebben de auto gepimpt met extra veel verlichting. We waren de enige met een imperiaal op de auto. Die hadden we nodig, want we hadden zo veel reservematerialen bij ons, die bijna genoeg waren om een nieuwe auto van te kunnen bouwen.”
Om aan de wintereditie mee te doen, werden er wel extra eisen gesteld aan de auto, zoals winterbanden en ruitenwisservloeistof en ook is het verplicht om sneeuwkettingen en dekens bij je te hebben.

Challenge
Ruim 250 teams hadden zich aangemeld om aan deze challenge mee te doen. “The Carbage Run gaat niet om tijd en/of snelheid, maar het gaat vooral om het plezier. Eigenlijk ben je onderweg een grote familie, want heeft er iemand pech en je kunt helpen, dan doe je dat gelijk. We hebben met ons drieën heel wat auto’s uit de sneeuw moeten scheppen”, aldus Mark.
Jelle vertelt verder over hun avontuur: “We zijn in Kilder in de Daihatsu gestapt en zijn hiermee naar Kopenhagen gereden. Op de eerste etappedag kregen we de papieren om te starten en moesten we rijden naar Linköping in Zweden. De tweede dag vervolgde de rit naar Gävle, de derde dag naar Östersund, de vierde dag naar Borlänge en de vijfde etappe was naar de finish in Trollhättan. Over zeer slechte en onverharde wegen, klets natte bospaden en over heel veel besneeuwde routes kwamen we na 5 dagen en met meer dan 2.000 kilometer erbij op de teller aan in Zweden. Iedere dag hebben we gemiddeld 400 kilometer gereden en af en toe hadden we een paar kleine mankementen aan de auto, maar die werden door Koen snel verholpen.”

Lol
“Wat hebben veel we veel lol gehad. Iedereen gebruikte zijn sneeuwkettingen, behalve wij”, vertelt Koen. “Dus af en toe werd er een flinke uitglijder gemaakt. Onderweg hebben we ergens een kerstboom geroofd en die op de imperiaal gebonden en over bevroren meren gereden. Alles bij elkaar was het een geweldige ervaring en we gaan zeker nog een keer zo’n avontuur aan. De sfeer was echt super!”
Jelle besluit: “Eigenlijk valt het niet uit te leggen wat deze rally met je doet, je moet het zelf beleven.”

In totaal hebben de mannen ruim 4.500 kilometer gereden. Op de website kun je de hele rit volgen en foto’s bekijken van wat ze onderweg beleefd hebben.


www.charadepaardjes.nl 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal