Op de bouwplaats. Foto: PR
Op de bouwplaats. Foto: PR PR

Werkbezoek gedeputeerden aan Bloemenbuurt in Didam

Wonen

DIDAM - Vanuit Wonen wil de provincie Gelderland met haar Actieplan Wonen (2020 – 2025) de woningbouw versnellen (naast thema’s betaalbaar en flexibel). Eén van de acties is het stimuleren van conceptueel bouwen, zo circulair mogelijk. Gedeputeerden Helga Witjes (Circulaire Economie) en Peter Kerris (Wonen) bezochten daarom afgelopen week de Bloemenbuurt in Didam om dit in de praktijk te ervaren. 

Er is een grote woningnood in Nederland. Er moeten snel nieuwe woningen gebouwd worden. Een mogelijkheid om te versnellen is conceptueel bouwen. En daar doet woningcorporatie Plavei in de Bloemenbuurt Didam inmiddels ervaring mee op. 

Prefab
In de wijk bouwt Plavei onder andere prefab houtskeletbouwwoningen en andere woningen komen ook deels uit de fabriek rollen. Woningen die gerenoveerd zijn hebben prefab voorzetgevels en daken. De woningen die zijn gesloopt, zijn 95 procent circulair gesloopt waarbij materialen deels worden gebruikt in de nieuwbouwwoningen. Zo gaat de corporatie duurzaam om met kostbare grondstoffen bij haar vastgoedprojecten. 

Vereerd
Arjan ter Bogt (directeur-bestuurder bij Plavei): ‘’We zijn blij en vereerd de gedeputeerden te mogen ontvangen in de Bloemenbuurt en in de praktijk te laten zien hoe wij ervaring op doen met conceptueel bouwen. De snelheid waarmee woningen uiteindelijk worden neergezet of volledig gerenoveerd worden, wordt hierdoor enorm vergroot. Door doordachte concepten toe te passen en verder door te ontwikkelen valt er nog veel winst te behalen. Niet alleen in tijd, maar ook in kosten en overlast voor onze bewoners en de buurt. Onze ervaringen delen we daarom graag. Jammer genoeg zien we in de praktijk dat het versnellen van bouwprojecten niet alleen over goedkoper en sneller produceren (bouwen) gaat, maar dat de procedures vaak voor vertragingen zorgen. Eén van die grote uitdagingen is onder andere de flora- en fauna wetgeving waar we mee te maken hebben bij renovatie- en sloop-nieuwbouwprojecten. Dit kan een vastgoedproject flink vertragen. Het zou mooi zijn als hier ook naar gekeken wordt bij de zoektocht naar manieren om de woningbouw te versnellen! En zo het woningtekort en de energietransitie aan te pakken.’’

Meer informatie op de website.


www.plavei.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal