De praktijk van mondhygiëniste Nazile Yilmaz is op 13 april open voor belangstellenden. Eigen foto

De praktijk van mondhygiëniste Nazile Yilmaz is op 13 april open voor belangstellenden. Eigen foto

Je leven lang een gezond gebit begint in je kindertijd

Zakelijk

DIDAM - Als kind was mondhygiëniste Nazile Yilmaz erg bang voor de tandarts. Ze dacht na waarom dat zo was en weet nu dat het heel veel met communicatie te maken heeft. Ze richt zich daarom met name op het behandelen van mensen die angstig zijn. En ze wil ouders op het hart drukken al vroeg met hun kinderen naar de mondhygiëniste te gaan. De basis voor een gezond gebit leg je namelijk als kind.

Door Karin van der Velden

“Ouders komen soms niet met hun kinderen, omdat ze bang zijn dat het geld kost. Maar naar de mondhygiëniste gaan is gratis tot je achttiende levensjaar. En juist in de kindertijd leg je de basis voor een gezond gebit. Ik leer ouders hoe ze de mondgezondheid van hun kinderen optimaal kunnen houden. Het gebruik van een rager of tandenstoker om de ruimte tussen je tanden en kiezen goed te reinigen is net zo belangrijk als tandenpoetsen. Ook volwassen geven aan dit vaak te vergeten. Maar juist als je het als kind leert, wordt het een dagelijkse routine. Ik adviseer ouders bij de kinderen na te poetsen tot twaalf jaar. Ik heb kleine kinderen met gaatjes in hun tanden behandeld, omdat ze een slechte mondhygiëne hadden, dan breekt mijn moederhart. Je kunt het als ouder zo gemakkelijk voorkomen.”

Nazile heeft in Utrecht de opleiding tot mondhygiënist gedaan en haar BIG-registratie gehaald. Dat betekent dat ze zelfstandig kleine vullingen mag zetten en verdovingen mag geven. “Dat mag een verdoving via injectienaald zijn, maar ook een oppervlakkige verdovingsgel. Uit eigen ervaring weet ik dat pijn vooral in iemands hoofd zit. In mijn praktijk gebruik ik een pijnloze ultrasone technologie voor het verwijderen van tandsteen. De meeste volwassen patiënten ervaren pijn door het koude water dat tijdens de gebitsreiniging worden gebruikt, vooral als je last hebt van gevoelige tandhalzen. Met de nieuwste technologie is de temperatuur van water aan te passen. Nog een groot voordeel is dat de meeste oppervlakkige aanslag, die je bijvoorbeeld krijgt door roken, heel makkelijk weggehaald kan worden.

Na haar opleiding deed Nazile ervaring op door als zzp-er bij verschillende tandartspraktijken, zowel in de Randstad als in de Achterhoek te werken: “In een korte periode heb ik heel veel gezien en overal het beste meegenomen. Ik deed kennis op over orthodontie, implantologie en parodontologie. Dat ik me nu als zelfstandig mondhygiëniste vestig, maakt het mogelijk om meer tijd te nemen voor mijn patiënten. Dan kan ik iemand die bijvoorbeeld angstig is, echt op z’n gemak stellen.”

“Een tandvleesaandoening is erg vervelend. Bloedend, gezwollen en rood tandvlees laat zien dat je tandvlees is ontstoken. Soms breidt de tandvleesaandoening zich uit naar het kaakbot. Dan kunnen tanden en kiezen losraken. Je voorkomt problemen met je tandvlees door goed te poetsen en tussen je tanden en kiezen goed te reinigen. Ik adviseer een elektrische tandenborstel met een zachte borstelkop. De meeste elektrische tandenborstels doen zelf het werk, een poetsbeweging maken is niet nodig. Er zijn wel elektrische tandenborstels waar je die poetsbeweging wel moet maken. Ik geef daarover graag uitleg. Draag je een beugel, dan is poetsen extra belangrijk, vooral om de blokjes. Je wilt niet dat je glazuur aangetast wordt door tandplak.”

Bij Nazile kun je terecht voor een professionele gebitsreiniging. Doe dat het liefst twee keer per jaar. Als je een aanvullende verzekering hebt, krijg je als volwassene per jaar twee bezoeken aan de mondhygiëniste (gedeeltelijk) vergoed, zonder aanspraak te maken op het eigen risico. Nazile denkt graag mee, zodat je financiële situatie geen belemmering vormt voor goede mondzorg.
Nazile opent haar Mondhygiënepraktijk in Didam op zaterdag 13 april. Mensen kunnen dan tussen 12.00 en 15.00 uur vrijblijvend een kijkje komen nemen. De praktijk is rolstoeltoegankelijk, hulphonden zijn welkom. Behandeling vindt alleen op afspraak plaats, in overleg kan dit ook ’s avonds en op de zaterdagen.

Mondhygienepraktijk Dida
Kijk voor meer informatie op de website. Een afspraak maken kan door te mailen naar info@mondhygienepraktijkdidam.nl. Bellen of appen kan naar 06-10694701. Adres: Deken Reuvekamplaan 4 in Didam.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant