Foto: PR
Foto: PR

Zo kom je erachter welke zorgverzekering bij jou past

Partnerbijdrage

Moet je voor het eerst een zorgverzekering afsluiten? Of ben je van plan over te stappen? Dan moet je bepalen welke verzekering het beste bij je past. Alhoewel dit misschien niet lastig lijkt, is het een stuk moeilijker dan gedacht. Je hebt namelijk nogal wat om uit te kiezen als je een zorgverzekering af wilt sluiten. Om te voorkomen dat je de verkeerde keuze(s) maakt, bieden wij je de helpende hand. In deze tekst lees je namelijk hoe je ontdekt welke zorgverzekering het beste bij je past.

Basispakket is verplicht
Iedere Nederlander van 18 jaar en ouder is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Dit is niet alleen het geval als je hier woont, maar ook als je hier werkt. De minimale zorgverzekering die je af moet sluiten, is de basisverzekering. Doordat de inhoud van het basispakket bepaald wordt door de overheid, ziet deze verzekering er bij iedere verzekeraar hetzelfde uit. Deze verzekering dekt onder meer kosten voor de huisarts, behandeling in het ziekenhuis, voorgeschreven medicijnen en zorg voor kinderen tot 18 jaar.
Omdat het basispakket overal hetzelfde is, denken de meeste Nederlanders dat het niet uitmaakt bij welke verzekeraar zij deze verzekering afsluiten. Dit is wel degelijk het geval, want je betaalt niet overal dezelfde premie voor de basisverzekering. Aangezien het verschil vaak maar een paar euro per maand is, denken veel mensen dat dit te verwaarlozen is. Toch kan het verschil behoorlijk groot zijn als je naar de kosten op jaarbasis kijkt. Wil je voorkomen dat je onnodig veel premie betaalt voor jouw zorgverzekering? Vergelijk zorgverzekeringen dan altijd met elkaar voordat je een keuze maakt.

Basisverzekering uitbreiden
Heb je regelmatig lichamelijke klachten? Dan kom je jaarlijks misschien meermaals bij de fysio. Omdat een basisverzekering deze kosten niet dekt, draai je hier zelf voor op. Gelukkig kun je dit voorkomen door een aanvullende zorgverzekering te kiezen. Iedere verzekeraar biedt namelijk wel een aanvullende verzekering aan die kosten voor fysiotherapie vergoedt. Daarnaast kun jij je aanvullend verzekeren voor de tandarts. Het kan zijn dat er nog meer mogelijkheden zijn, want verzekeraars bepalen zelf hoe hun aanvullende verzekeringen eruit zien.
Als je jouw basisverzekering uit wilt breiden met één of meerdere aanvullende verzekeringen, is het wederom handig om een vergelijking te maken. Ook deze verzekeringen verschillen namelijk in prijs van elkaar. Staar je overigens nooit blind op de prijs bij zorgverzekeringen vergelijken. Je wilt immers goed verzekerd zijn, waardoor je beter naar de voorwaarden en polis kunt kijken.

Zorgverzekering voor studenten
Ben je student? Dan kun je een reguliere zorgverzekering afsluiten. Toch hoeft dit niet, want bij veel verzekeraars kun je een studenten zorgverzekering afsluiten. De dekking is vaak hetzelfde als die van een reguliere verzekering, alleen betaal je minder premie. Voor studenten is dit mooi meegenomen, want de gemiddelde student heeft het financieel gezien niet al te breed. Waar je precies voor verzekerd bent? In ieder geval voor alle zorg uit het basispakket. Daarnaast kies je bij het afsluiten van een studenten zorgverzekering één aanvullende verzekering met daarin tandzorg en fysiotherapie. Wanneer je deze verzekering aan wilt vragen, kun je dit vaak online regelen via de website van een verzekeraar.

‘Dit artikel wordt u aangeboden door Interpolis.Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.’

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant