Afbeelding

Af en toe een pilletje kan toch geen kwaad?

Opinie

Het gebruik van drugs in Nederland neemt alleen nog maar toe. Steeds meer jongeren roken een jointje om te relaxen of nemen een pilletje om op een festival een hele nacht te kunnen dansen. Onder hoogopgeleide, ambitieuze werknemers (noemden we die vroeger geen YUP?) is het snuiven van een lijntje doodnormaal. Er wordt niet eens stiekem over gedaan. Integendeel, het lijkt zelfs of mensen er trots op zijn.

De overheid en de media overladen ons met waarschuwingen en maatregelen om gezonder te eten (minder vlees en minder suiker), minder te drinken en meer te bewegen. Je moet je schuldig voelen als je vlees eet of elke dag een wijntje drinkt. Rokers worden gezien als egoïstisch en asociaal. Drugsgebruik lijkt echter meer geaccepteerd.

Hoewel we in het nieuws heel vaak horen over dumpingen van drugsafval, wordt er maar zelden een verband gelegd met het maatschappelijk geaccepteerde drugsgebruik. Terwijl op de Zuidas geijverd wordt om het meest duurzame bedrijf te zijn, vinden werkgevers het niet nodig op te treden tegen hun snuivende medewerkers.

En hoe gaat dat dan onderling? Praten die gasten over hun grachtenpand met zonnepanelen, de nieuwste elektrische auto en de verandering van het klimaat en gaan ze dan gezellig samen een lijntje snuiven? Is er een strakke splitsing tussen jongeren die voor het klimaat protesteren en af en toe tijdens een festival een pilletje slikken? Waarom wordt de connectie tussen pilletjes slikken en lijntjes snuiven met ondermijning en milieuvervuiling niet veel feller benadrukt?

Niet alleen wordt een hele criminele wereld in stand gehouden, maar het zuiveren van ons drinkwater wordt steeds moeilijker door afvaldumpingen en vervuilde urine. De impact van lozing van drugsafval op het milieu, op het oppervlaktewater, is enorm. En de verkeerde mensen betalen daarvoor de kosten. 

Vorige week was er een debat over het mestoverschot. De boeren moeten weer een zware prijs betalen om vervuiling van ons oppervlakte en drinkwater te voorkomen. De industrie ligt wat dat betreft natuurlijk ook onder vuur. In verhouding komen de snuivende grachtengordelbewoners en pilletjes slikkende festivalgangers er veel te gemakkelijk mee weg.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant