Tijdens de onthulling van de herdenkingsboom in Braamt verscheen een regenboog aan de hemel. Foto: Karin van der Velden

Tijdens de onthulling van de herdenkingsboom in Braamt verscheen een regenboog aan de hemel. Foto: Karin van der Velden

Coronaherdenkingsbomen in Braamt en Beek

Natuur

BRAAMT/BEEK - In Montferland zijn twee herdenkingsbomen onthuld. Eén boom staat in Braamt en één boom staat in Beek. Deze bomen zijn geplaatst als eerbetoon aan degenen die we hebben verloren aan de coronapandemie. Maar het is ook een blijvende herinnering aan de veerkracht en saamhorigheid die onze gemeenschap heeft laten zien in deze uitdagende tijden.

Door Karin van der Velden

De kinderburgemeester was aanwezig om samen met wethouder Henk Groote en enkele raadsleden de bordjes bij de herdenkingsbomen te onthullen. In Braamt was dat een heel bijzonder moment omdat er tijdens de onthulling een regenboog aan de hemel verscheen. Het ontroerde de mensen die erbij aanwezig waren.

Veerkracht
Wethouder Henk Groote benoemde in zijn speech dat de boom veerkracht vertegenwoordigt: “In het midden van deze duisternis hebben we ook lichtpunten gezien: de onvermoeibare inzet van onze zorgverleners, de creativiteit van ondernemers om zich aan te passen en de solidariteit van onze gemeenschap om elkaar te ondersteunen. Net zoals hij diepgeworteld is in de grond en groeit naar de hemel, zo hebben ook wij ons vastberaden vastgeklampt aan hoop en elkaar. Het is een herinnering aan de kracht die in ons schuilt wanneer we verenigd zijn.”

Belofte aan de toekomst
Groote ziet de boom als symbool van een belofte aan de toekomst: “We beloven om de lessen die we hebben geleerd tijdens deze moeilijke periode te blijven koesteren. We beloven om onze waardering voor de kleine dingen te behouden en om voor elkaar te zorgen, ongeacht de uitdagingen die voor ons liggen.”

Kan wel 200 jaar oud worden
Dat de bomen geplant konden worden, is mede te danken aan de gemeenteraad van Montferland. De boom die geplaatst is, is een Fagus sylvatica ofwel een gewone beuk. De boom kan wel zo’n 200 jaar worden. Het kan dus nog jaren een plek zijn waar mensen naar terug kunnen keren om een momentje stil te zijn.

De bijeenkomst werd ook afgesloten met een moment stilte: “Terwijl we naar deze boom kijken, laten we onze gedachten en harten richten op degenen die we hebben verloren. Laten we hun namen en herinneringen koesteren. En laten we ook vooruitkijken, met hoop en vastberadenheid.”

Dorpshuis
Na de onthulling in Braamt konden de aanwezigen nog een kopje koffie drinken in De Braempt, het dorpshuis in Braamt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal