De boa's bij de herkenbare auto. Foto: Natuurmonumenten/Jantine Wesselink
De boa's bij de herkenbare auto. Foto: Natuurmonumenten/Jantine Wesselink

Boa’s in actie: bescherming van natuur tijdens broedseizoen

Natuur

REGIO - Op woensdag 10 april hebben Geldersch Landschap en Kastelen, Omgevingsdienst Achterhoek en Natuurmonumenten een gezamenlijke handhavingsactie gehouden. De reden is dat het broedseizoen is gestart. Bezoeker van natuurgebieden worden via de zogenaamde kraamkamer-campagne gevraagd zich nadrukkelijk aan de toegangsregels te houden om de ontluikende natuur niet te verstoren. De reacties van het publiek waren heel positief. En er is geen enkele bon geschreven.

De focus van de actie lag op de natuurgebieden van de deelnemende partijen in het gebied van Epse, Montferland, Warnsveld, Lochem en Vorden. Met herkenbare en onherkenbare voertuigen zijn 10 groene boa’s tussen 14.00 uur en 22.00 uur op pad geweest. Er is met name gelet op de toegangsregels: blijf op de paden, houd hond aan de lijn en neem afval mee naar huis. Met als resultaat een groot compliment aan de bezoekers die gisteren in deze gebieden waren. Men was zich bewust van de regels en hield zich er ook aan.

De boa’s kregen veel positieve en verraste reacties: “zijn jullie nu nog aan het werk” en “wat goed dat jullie er ook zijn op de momenten dat men het niet verwacht”. Er is zelfs nog hulp geboden aan iemand die de autosleutel verloren was en zijn vragen naar specifieke fauna beantwoord. Uiteraard zijn ook zaken waargenomen waarbij nog vervolgacties nodig zijn.  

Gezamenlijk kraamkamer campagne
Het broedseizoen is een kwetsbare periode in de natuur. Tijdens deze maanden zoeken de dieren partners, krijgen ze jongen, leggen ze eieren en broeden ze die uit. De lentemaanden zijn een cruciale periode waarin het van groot belang is om de natuur haar rust te gunnen. Met een gezamenlijke actie, de Kraamkamer van de Natuur, vragen de boswachters van Goois Natuurreservaat, LandschappenNL, Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland en Staatsbosbeheer bezoekers om de natuur een handje te helpen door de regels in de natuurgebieden te respecteren.

Meer info over het werk van de BOA-boswachter: natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/landgoed-hackfort/nieuws/onmisbaar-de-boa-boswachter-bij-natuurmonumenten

Meer info over de kraamkamer-campagne: natuurmonumenten.nl/nieuws/kraamkamer-van-de-natuur-van-start

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant