Herfst in Kilder. Eigen foto

Herfst in Kilder. Eigen foto

49e Herfstkleurentocht Kilder

Natuur

KILDER - Op zaterdag 28 en zondag 29 oktober 2023 start vanuit het Kelrehuus aan de Zuiderstraat 12 in Kilder de 49e Herfstkleurentocht. 

Het startbureau is open van 07.30 tot 17:00 uur. De wandeling voert door de in herfstkleuren getooide bossen in het Montferland en het Duitse Elten. Kenmerkend aan deze streek zijn de heuvels met naaldhout en loofhout afgewisseld met doorkijkjes naar open terrein. Je hebt de keuze uit een route van 6, 10, 15, 20, 25 en 35 kilometer. Daarbij loop je door een afwisselend landschap, bestaande uit bossen, heidevelden, akkers en weilanden. 

Een groot deel van de tocht gaat door het Bergherbos. Kenmerkend aan deze stuwwal uit de ijstijd in het Nederlands Duitse grensgebied zijn de diverse heuvels met flinke klimpartijen. De mooie vergezichten vanaf de uitzichttoren op de Hulzenberg en het uitzicht op de Rijn in het Duitse Elten maken deze inspanning echter zeer de moeite waard. Landhuizen, kerken en molens Onderweg zie je prachtig gekleurde herfstbladeren, groene mossen en diverse soorten paddenstoelen. En je ziet tijdens de tocht méér dan alleen mooie natuur. Je komt onder meer door de plaatsen Beek, Elten en Stokkum. Vanuit Beek wordt landgoed Bijvanck aangedaan. 

De 35km route gaat via Elten in een lange klim naar Hoch Elten en dan verder naar Stokkum. De molenliefhebbers komen aan hun trekken met de wandeling langs of uitzicht op de molens van Kilder, Beek, Elten, Stokkum en Zeddam. De torenmolen van Zeddam heeft metersdikke muren en diende in vroeger tijden ook als vesting. In Hoch Elten staat de oude Stiftkirche St Vitus. Met het zicht vanuit de heuveld op de St Suitbertuskerk van Stokkum voel je je in Oostenrijk.

Onderweg zijn er diverse horeca-gelegenheden en een bosrust om te rusten en wat te eten en te drinken. Deelnemende wandelaars kunnen met een QR code de route downloaden om die op de telefoon in een wandelapp te kunnen volgen. Voor inlichtingen telefoon: 0314-361183 of via e-mail: herfstkleurentocht@hetnet.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal