De Steenderense Carien Beijer was één van de vele Achterhoekers, die zich aanmeldden voor de uitdeelactie van beplanting voor bijenbosjes en bijenhagen van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland op vrijdag 26 januari in Hengelo. Foto: Luuk Stam
De Steenderense Carien Beijer was één van de vele Achterhoekers, die zich aanmeldden voor de uitdeelactie van beplanting voor bijenbosjes en bijenhagen van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland op vrijdag 26 januari in Hengelo. Foto: Luuk Stam

Uitdeelactie groot succes: ‘Zó belangrijk voor het groeien en bloeien’

Natuur

120 Achterhoekse grondeigenaren kwamen vrijdag naar Hengelo om beplanting voor bijenhagen en bijenbosjes op te halen

Door Luuk Stam

HENGELO – Een grote zak vol nu nog kleine struikjes gaat achterop de aanhanger, die de Steenderense Carien Beijer (34) vrijdagmiddag heeft meegenomen naar de parkeerplaats van het gemeentehuis van Bronckhorst in Hengelo. Hier vindt deze vrijdag een regionale uitdeeldag plaats van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). “Wij hebben een heel grote tuin, waar nog van alles in moet komen te staan”, vertelt Beijer. “Daarbij willen we graag bijdragen aan een goede omgeving voor bijen en andere insecten. We zagen deze actie voorbijkomen, voor ons is dit een heel mooi startpunt.”

Ze is bepaald niet de enige die enthousiast is, want in totaal komen deze vrijdag maar liefst 120 grondeigenaren vanuit de gehele regio naar Hengelo. Genummerd liggen hier voor hen tal van zakken vol beplanting klaar, met daarbij onder meer meidoorn, egelantier, hondsroos, wilde liguster, kardinaalsmuts, wilg, wilde appel, winterlinde en zoete kers. Samen zullen de deelnemers in de komende weken maar liefst 24.780 stuks bosplantsoen aanplanten, bij elkaar goed voor 10.990 vierkante meter aan bijenbosjes en 3.450 meter bijenhaag.

Brede bloeiboog
Deze bosjes en hagen zijn volgens de SLG niet alleen goed voor wilde bijen, ook vlinders profiteren ervan en vogels vinden er voedsel en nestgelegenheid. Het gaat om streekeigen beplanting, bij de samenstelling is rekening gehouden met het landschap en de ondergrond in de Achterhoek. Ook zijn de soorten zo geselecteerd dat er een zo breed mogelijke bloeiboog ontstaat. “Zodat het vroeg in het jaar begint en tot laat doorgaat”, legt projectleider Bart Meijer (SLG) uit. “Zo hebben wilde bijen en andere soorten er zo lang mogelijk profijt van.” 

Vanuit onder meer Lochem, Doetinchem, Ruurlo, Winterswijk, Aalten en Harreveld komen auto’s – veelal met aanhangwagens – deze vrijdag de parkeerplaats in Hengelo opgereden. “We hebben nog niet vaak een actie met zoveel deelnemers gehad”, zegt Meijer. “Heel veel mensen slaan aan op het idee om iets te doen voor de bijen, om bosjes aan te planten. We merken dat er sowieso steeds meer animo is voor het vergroenen van je erf, van je tuin, om zo ook een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit. Uiteraard zijn wij daar heel blij mee.”

Vlakbij huis
Deelnemers aan deze actie moeten minimaal 100 vierkante meter voor een bijenbosje of minimaal 20 strekkende meter voor een bijenhaag ter beschikking hebben. Zoveel ruimte heeft Keijenborger Fred Ruysink (60) zelf niet, toch komt ook hij beplanting ophalen. Hij mag met toestemming van de gemeente Bronckhorst aan de rand van het kermisterrein in Keijenborg, waar ook knotwilgen staan, een bijenhaag van 22 meter zetten. Ruysink is op dit vlak actief in heel wat vrijwilligersorganisaties in de regio. “Dit is een mooie gelegenheid om vlakbij huis iets te doen”, stelt hij. “Door onze manier van leven is er al zoveel stukgemaakt. Het gaat slechter met de bijen, terwijl ze zó belangrijk zijn voor al het groeien en bloeien.” 

Een man die sinds anderhalf jaar in Halle woont – ‘liever geen naam in de krant’ – is druk bezig met het transformeren van zijn tuin, een actie als deze komt daarbij goed van pas. “Dit zouden ze nog vaker moeten doen”, stelt hij. “Er is in het landschap zoveel verloren gegaan. Als je biodiversiteit wil terugbrengen, is het heel goed om te beginnen met het aanplanten van hagen en houtwallen. Ik hoop dit weekend al iets neer te kunnen zetten.” Voor de Steenderense Carien Beijer komt dat iets te vroeg: “Wij moeten nog even bedenken waar het bosje precies moet komen, maar binnen een aantal weken gaan we zeker planten.”

Projectleider Bart Meijer van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Foto: Luuk Stam

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant