Afbeelding

Volle kracht vooruit, nu op naar kerst!

Opinie

Volle kracht vooruit, nu op naar kerst!

Toen ik opgroeide was het duidelijk. Op 5 december werd sinterklaas gevierd. In aanloop naar pakjesavond waren alle etalages van de winkels versierd met sinterklazen en zwarte pieten. Vrolijk pakjes en andere attributen, zoals de staf van de sint en lekker snoepgoed als handgemaakt marsepein maakten het feestelijke plaatje compleet. Na het feest van de goedheiligman gingen de decoraties weer de doos in en maakten plaats voor kerstversierselen. Kerstgroen, toen nog echt, kerstballen, kerststerren, lichtjes, winterlandschappen die gemaakt werden met watten en ramen met sierlijke schilderingen van spuitsneeuw zorgden ervoor dat je die laatste weken van december het kerstgevoel kreeg. (Zo’n prachtig sneeuwschilderij kun je nu trouwens bewonderen bij Buddy’s Place in de Didamse Spoorstraat.)

Hoe anders was het dit jaar. Want hoewel de eerste pepernoten vlak na de zomervakantie al in de supermarkt lagen, durfde nog maar een enkele winkelier de winkel in sinterklaasstijl te versieren. Dat doe je namelijk nooit voor iedereen goed. Wie nog zwarte pietjes gebruikt, krijgt de zwarte piet toegespeeld. Wie voor het alternatief kiest, kan ook nog steeds commentaar verwachten. Dan maar niets, lijken sommige winkeliers te denken. Inmiddels is als alternatief het griezelige en bloederige Halloween in Nederland aan een opmars begonnen. Daarover is ook niet iedereen even enthousiast trouwens. Een uit Amerika overgewaaide traditie, die we in Nederland heel lang niet kenden.

En dan waren er tot vrijdag nog enkele winkels waar oranje vlaggetjes hingen. Best een raar gezicht vond ik, die verwacht je in de zomer of met koningsdag. Als niet-voetballiefhebber bracht het me zelfs even in verwarring, een WK in december voelt een beetje gek. En ook daarover, veel gedoe. De werkomstandigheden in en de gewoontes van Qatar maakten deelname van het Nederlandse voetbalelftal aan dit toernooi ook al omstreden. Na een zeer onverdiend verloren wedstrijd kunnen de oranjeversierselen ook weg.

Dus nu volle kracht vooruit naar het kerstfeest. Karel en ik hebben de kerstboom inmiddels opgetuigd, dat doen we na sinterklaas en hij blijft staan tot Driekoningen. We kijken uit naar een gezellige kerstbrunch met de hele familie en tweede kerstdag gaan we lekker buiten de deur genieten van een kerstdiner. Hoewel we zelf de buitenkant van ons huis niet versieren, geniet ik van de rijkelijk aangebrachte feestverlichting bij anderen. Een ouderwetse en vreedzame kerst, een moment dat we allemaal lief zijn voor elkaar. Een traditie die we vooral in ere moeten houden, voordat progressief Nederland de naam in lichtjesfeest verandert.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal