Afbeelding

Het eigenbelang van de gemeenteraad

Opinie

Vorige week was het weer zover. Helder had weer een reden gevonden om iemands integriteit ter discussie te stellen. Dit keer ging het om een raadslid dat zijn bedrijfsruimte aan de gemeente verhuurt, die er Oekraïners in gaat opvangen.

De nood is hoog, want de gemeente moet nog voor zo’n 81 plekken zorgen. In Steak’m is plaats voor 30 Oekraïners. Daarnaast zijn er nog twee plekken gevonden in Didam (bij mij om de hoek) en in ‘s-Heerenberg. En laat nou dat laatste pand van een raadslid zijn! 

Wat ik zie is een ondernemer die een overeenkomst treft met de gemeente. Die extra laat toetsen of alle procedures goed doorlopen zijn en alles juridisch klopt. Wat Helder ziet is een raadslid dat profiteert van de situatie. Helder is de enige partij die dat zo ziet, gelukkig was er verder niemand die de motie van Rob Mos steunde. Dat zegt eigenlijk alles al! Alleen al de insinuatie dat er wellicht sprake zou kunnen zijn van ongeoorloofde belangenverstrengeling schaadt iemands reputatie. En dat is kwalijk. Dat is bovendien bewust onrust zaaien en dat is onnodig en schadelijk voor onze gemeente.

En ik gooi ‘m er maar even in: elk raadslid zet zich in voor zaken die hem of haar aan het hart gaan en heeft daar vaak belang bij. Zo werd Rob Mos zelf in 2019 uit de fractie van LBM gezet omdat hij als bestuurslid van SV Loil het woord voerde over bezuinigingen bij voetbalclubs. Mevrouw Inge Hultermans was Hoofd Zwemzaken bij De Hoevert en zet zich nu in voor de komst van een nieuw zwembad in Didam.

Veel raadsleden maken zich sterk voor de kern waar ze zelf wonen. Het CDA zorgt er daarom juist voor dat er in elke kern een goede kandidaat is, die vaak veel voorkeursstemmen krijgt. Als ik in de gemeenteraad zou zitten, zou ik me sterk maken voor het culturele verenigingsleven in Montferland. Heb ik daar belang bij? Niet financieel, maar ik wil wel graag nog jarenlang mijn eigen leuke hobby beoefenen. 

Als lokaal politicus is het je taak om je in te zetten voor je gemeente. Het is dan logisch dat je gaat voor de onderwerpen waarbij je je betrokken voelt. Het zijn vaak de dingen waar je juist verstand van hebt. Het zou te gek zijn dat je als burger benadeeld wordt omdat je je voor een kleine vergoeding inzet als raadslid. Zolang je transparant bent, is daar helemaal niets mis mee. 

Wat wel fout is, is onrust blijven stoken met insinuaties. Je moet je werkelijk afvragen hoe integer het is om personen aan te vallen onder de noemer van ‘integriteit’ terwijl er eigenlijk niets aan de hand is.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant