Afbeelding

Dit zag ik echt niet aankomen

Opinie

Wat een schok dat de PVV zoveel zetels heeft gehaald. Ik werd er woensdagavond letterlijk misselijk van. Nooit zou ik op deze partij stemmen. Ik dacht zelfs dat ik geen PVV-aanhangers kende, maar als 32,2% van de Montferlanders op de PVV stemde, ken ik er meer dan ik dacht. Het is niet alleen dat ik walg van de generaliserende standpunten over moslims, het is vooral dat ik Geert Wilders regelmatig ronduit onbeschoft vindt. Hij lijkt er lol aan te beleven om mensen moedwillig te kwetsen. Hij is de grote pestkop in de kleuterklas die de Tweede Kamer al een hele tijd is.

Er is geen schaamte meer om toe te geven dat je PVV hebt gestemd. Wilders is immers milder. We gaan het zien. Hoeveel kiezers zouden trouwens zijn verkiezingsprogramma hebben gelezen voordat ze hun stem uitbrachten?

Van de reactie van de grote verliezers schrik ik nog meer. Zij zouden echt beter in de spiegel moeten kijken. Waar de PvdA vroeger een partij was voor de arbeiders, jagen ze nu samen met Groen Links hun grote (vervuilende, veelverdienende) werkgevers het land uit. Timmermans zei net na de uitslag: ‘Wij zullen nooit in een coalitie stappen met een partij die Nederlanders uitsluit’. En daarmee schuift hij juist moeiteloos ruim 2,4 miljoen PVV-kiezers aan de kant. Rob Jetten vindt het de schuld van de VVD dat mensen op Wilders stemmen. VVD is de partij met een lijsttrekker die constant in de ik-vorm spreekt. Yeşilgöz gooit de deur die ze eerder heeft opengezet weer dicht, nog voordat er ook maar één gesprek is gevoerd. De reacties leggen het probleem bloot. Deze partijen luisteren niet meer naar het volk. Denken dat ze het beter weten dan de kiezer. En daarvoor zijn ze nu bestraft.

Geert Wilders luistert wel. De PVV is niet langer radicaal rechts, maar opgeschoven naar links. Het is de partij van de arbeider geworden. Hij speelt handig in op de sentimenten van de burger. Op het gevoel dat ‘ons’ alles wordt afgepakt. Dat er steeds minder mag. Niet roken, niet drinken, niet ongezond eten, geen vlees meer, geen suiker. En dat alles wat ‘wij’ inleveren gaat naar ‘mensen die hier niet horen’. Hij zegt het ook steeds: “Wij willen dat de Nederlander weer op één komt te staan.” De waarheid is natuurlijk genuanceerder, maar het heeft hem nu wel 37 zetels opgeleverd.

Misschien kan hij de komende vier jaar wel laten zien dat hij het beter kan. Samen met twee andere partijen die weliswaar nieuw zijn, maar ervaren mensen op de lijst hebben. Partijen waar ik trouwens veel meer vertrouwen in heb, omdat zij wel luisteren en de nuance zoeken.

Verandering lijkt op komst. En hoewel ik echt geen wonderen verwacht, is dat wel iets waar ik op hoop!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant