Afbeelding

Moedig voorwaarts

Opinie

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een goed, gelukkig en gezond 2024 gewenst.

Zo, het zit er weer op. Het jaar is voorbij. Met als sluitstuk de natte maar gezellige decembermaand vol festiviteiten, familiebezoek, Wein, Weib und Gesang en zo nu en dan een stichtelijk woord. Als stille getuigen van die hectische dagen liggen er een paar oliebollen en appelflappen in een schaal maar die zien er niet smakelijk uit. Weg ermee.
Datzelfde geldt voor de kerstboom en de versiering. Die zijn ook het huis uit. Sommige mensen wachten tot Driekoningen maar bij ons gaan de lichtjes, slingers en ballen ruim voor die koningsdag de doos in waarin ze weer een jaar moeten wachten op hun volgende optreden.
Het is thuis wel even wennen. De huiskamer ziet er ineens kaal uit zonder die sierverlichting. Weg gezelligheid. Maar tegelijkertijd voelt het ook goed want het is tijd voor iets nieuws, voor een andere koers. Goede voornemens bij voorbeeld. Veel mensen besluiten een tijdje gezond te gaan leven - meer bewegen, minder eten, geen alcohol. Lang duurt dat meestal niet, de meesten vervallen al gauw weer in het oude patroon.
Maar ook al hou je het twee weken of zelfs maar een week vol, het is altijd goed om het lichaam even te ontgiften en/of op Spartaanse wijze aan te pakken want in december is het allemaal te veel geweest, zeker als het gaat om het aantal calorieën.

Wat gaat 2024 brengen? Geen idee, maar de vooruitzichten zijn niet bepaald hoopgevend. Denk aan oorlogen in de Oekraïne (eind februari al twee jaar!) en het Midden-Oosten (Gaza), die voor een hoop ellende en onrust zorgen.
Maar ook de gevolgen van de klimaatverandering, de energiecrisis en de grote toename van het aantal asielzoekers manifesteren zich steeds duidelijker. En wat te denken van de honger, armoede en vele ziektes in de wereld?
Tja, daar word je niet vrolijk van. Maar nu om bij de pakken neer te gaan zitten, nee, dat zit niet in de aard van dit beestje. Moedig voorwaarts (naar Gerard Reve), luidt het devies, soms tegen beter in. Eerst maar eens door die eindeloos lange maand januari heen zien te komen. We gaan in ieder geval langzaam de goede kant op, de dagen worden langer. En dat mag je wel een lichtpuntje noemen.
Maar er zijn er meer. Daartoe mag je wat mij betreft zeker de komende sportzomer rekenen, die in juni losbarst. Naast het gebruikelijke aanbod - Formule 1, Wimbledon en Tour de France - kunnen sportliefhebbers hun hart ophalen bij het EK-voetbal in Duitsland en daarna, als kers op de taart, de Olympische Spelen in Parijs.
Natuurlijk heb ik, zoals zo veel medelanders, gedacht aan goede voornemens voor 2024. Ik heb ze niet, sla een jaartje over. Kalm aan, zeggen sommigen hier als ze afscheid van elkaar nemen. Dat ga ik maar doen. Ik geef toe, nogal saai, maar dat geldt voor de hele maand januari.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant