Afbeelding

We mogen best weleens trots zijn!

Opinie

Onze gemeente is volgens buitenstaanders politiek gezien lachwekkend, een bananenrepubliek, een soap. Het zijn termen die je in de media leest en die in de regio klinken. Het lukt onze politici maar niet om op een fatsoenlijke manier met elkaar om te gaan, hoe hard burgemeester Harry de Vries daar ook zijn best voor doet.

Over andere gemeentes lees je soms schrijnende gevallen, als een individuele burger slachtoffer wordt van een beleid zonder menselijke maat. Dat een inwoner bijstand moet terugbetalen omdat ze van haar moeder een tas boodschappen kreeg. Deze week las ik over een inwoner van Goirle, die over een losliggende stoeptegel was gevallen. Het hoogteverschil was 28 mm, bij 30 mm had zij recht gehad op schadevergoeding van 3000 euro. Nu gaat het mij trouwens wel echt te ver om de gemeente meteen de schuld te geven van jouw val. In Montferland kun je melding maken van tekortkomingen in de openbare ruime en mijn ervaring is dat er snel actie wordt ondernomen.

De gemeente Hoorn handelde mensonterend, door de gehandicaptenparkeerkaart die een 91-jarige vrouw met dementie als passagier had, af te pakken, omdat haar kleindochter de kaart stiekem had misbruikt. De gemeente stelde dat de vrouw dat had moeten voorkomen. Hoeveel inlevingsvermogen heb je dan? Gelukkig vond de rechter ook dat de gemeente zich best even had mogen verdiepen in de situatie.

Er is in Montferland geen politieke partij waarvoor ik een voorkeur heb. Elke partij heeft goede en minder goede standpunten. En er is echt niet alleen maar ellende bij ons gemeentebestuur. De gemeenteraad is over heel veel standpunten unaniem. Ik vraag me af waarom de strijd over de weinige verschilpunten dan zo heftig gevoerd moet worden. Over het algemeen kunnen we best trots zijn op onze gemeente. Die trots is nou precies wat mis ik bij sommige raadsleden. Die zie ik alleen maar hun gal spuwen op social media en in de raadszaal. Alsof er helemaal niets goed gaat.

Op Facebook klagen ook sommige inwoners over ‘De Gemeente’. Vaak zijn het toetsenbordridders die ergens een mening over geven zonder zich in het onderwerp te verdiepen. Hoewel zij vinden dat ‘De Gemeente’ niet luistert, vind ik dat over het algemeen juist wel. Het nieuwe vergadersysteem, maar inwoners bij de gemeenteraad kunnen aanschuiven, is een voorbeeld van de wil die er zeker is.

Dat er af en toe fouten worden gemaakt, is onvermijdelijk. Op zulke momenten hebben we politici nodig die juist als verbinder optreden en niet de situatie gebruiken om inwoners te polariseren om zo kiezers te winnen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant