Afbeelding

Weinig waardering en veel bagger

Opinie

Met de benoeming van Marije Eleveld heeft onze gemeente nu twee wethouders die niet uit de Montferlandse politiek komen. CDA-er Gerard Nijland woont in Zevenaar en Marije Eleveld uit Azewijn is weliswaar voorgedragen door Lijst Groot Montferland, maar maakt sinds vorige week als onafhankelijk wethouder deel uit van het college. Zij was eerder namens de PvdA wethouder in Ede en Wageningen. Ook de verkiezing van een nieuwe wethouder ging niet zonder ophef. VVD-er, oud-wethouder en Didammer Martin Som kreeg ondanks zijn ruime bestuurlijke en politieke ervaring maar zeven stemmen. De oud-wethouder stelde voorwaarden aan zijn benoeming. Hij wil in de Groene Metropoolregio blijven, de meerderheid van de raad wil dat niet. En de VVD wil het Raadsakkoord dat in mei 2023 unaniem werd ondertekend, niet meer steunen zolang er geen financiële onderbouwing is. Wellicht is hier ook sprake van wat ‘oud zeer’. Joost Gerritsen was nooit wethouder: “Ik ben 42, maar heb ervaring van een 80-jarige”, vertelde hij de raad. De commissie benoembaarheid, die uit vier raadsleden bestond, kwam met de mededeling dat er bij Joost Gerritsen sprake is van een integriteitsrisico en hij daarom geen kandidaat kon zijn. Joost laat het er niet bij zitten, desnoods vecht hij tot de Raad van State om de verkiezing ongedaan te maken, dat vertelde hij tegen Regio 8. Vechten met de gemeente is Joost niet vreemd en hij werd eerder in het gelijk gesteld. Toch had Joost ook zonder dit akkefietje waarschijnlijk geen kans gemaakt om wethouder te worden.Hij werkt als raadslid heel hard, maar zijn moties vinden meestal geen steun van zijn collega-raadsleden.

Hoewel ik absoluut vertrouwen heb in de deskundigheid van wethouders Nijland en Eleveld, vind ik het wel jammer dat het de politieke partijen niet lukt om een wethouder uit eigen gelederen voor te dragen. Ik kan het me wel voorstellen. Voor de meeste raadsleden is dit de eerste periode, politieke ervaring ontbreekt. Enkele partijen zijn ineens gegroeid en bij het CDA is best een grote groep ervaren mensen vertrokken. Dat zeg ik met alle respect voor de nieuwe generatie die de handschoen heeft opgepakt.

Eigenlijk is het gek dat er in een korte periode, met veel nieuwe mensen, al zoveel ‘oud zeer’ is waar sommige raadsleden moeilijk overheen kunnen stappen. En dat vind ik zo jammer, want door te blijven hangen in het verleden, doe je de toekomst tekort! Elke ‘fout’ van politici wordt genadeloos afgestraft, is het niet door collega’s dan wel door inwoners. Dat gebeurt online via diverse kanalen. Vaak roeptoeteren mensen niet gehinderd door enige kennis. Als je weinig waardering en wel veel bagger over je heen krijgt, denk je wel tien keer na voor je je in de politiek gaat inzetten voor de inwoners van Montferland. Het gevolg is dan dat je ‘in eigen gelederen’ moeilijk wethouders kunt vinden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal